Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 7 April 2015

try bercucuk tanam plak la kot..

As-salam (^-^)

cukup seminggu penangan gst so camaner korang? ada yang rasa ada yang tak rasa la kan... kalo pi soping, amount yang kluar dari poket tu besar maka besor la bebanan yang dirasa... kalo amount kecik mungkin tak rasa pape kot... tapi aku besar kecik pon terasa... ye lah aku orang biasa2 jer... sebolehnya nak yang jimat ye dok?

dah dua minggu bebudak ni dok buat aktiviti sihat (badminton, basikal jer korang)... aku jugak ler terkontang kanting kat umah... nak berpanas, ibu korang ni malas... sesekali kena kuar umah jugak la kembangkan otak yang tepu tapi kalo bawak dorang jenjalan memang hangin jer la aku... it's okay nak buat camaner lagipon nak kena kuar gak pi carik rumput kat daiso... tak cukup ler aritu amek 10keping jerk... kena topup lagi 3keping... pastu nak carik tanah nak carik tanah.. hehehee

 
boleh fefiling main tipu2 jer takdenya korang dapat main betolni... next time hokeyyy... tunggu kot kot dapat bonus setengah taon ke baru ibu kasi can... hahahahaa... sunyi sepi takde orang... menda ni pon aku rasa kena tax gak kot..

 
as usual pakngah pot pet pot pet bising laparrr... dier memang sajer jer nak pekena ibu ayah... biarpon kat umah dah kenyang balun bekpes ada dier kesah? asal keluar perot yang kenyang jadik lapar, dapat eskrim pon jadik wat ubat tutup mulut..

 
ice kimo dailyfresh, sejuk sampai ke tulang... suapan yang pertama dan terakhir dik niq... hahahahaaa demand sangat nak yang kaler ijaw ni pastu terkulat tak sedap..

 
tamak korang nak sorang satu takmo kongsi... last last becinta nak abiskan.. 

      
try popcorn perisa seaweed tu... errrrr tak sedap langsung..

 
balik singgah nurseri sat nak beli tanah... mood aku tengah on nak becucuk tanam plak...heheheee, langkah berjimat kononnya... selalu beli serai ke kunyit ke even cili padi pon mesti kering garing dalam esbok... membazir jer... tak beli kang nak guna takde stok leceh gak... menda gini aku suka stanby stok... hope jadik la 'kebun' aku pasni... syiok nyerrr nak masak main petik jer..

 
amik dua beg dulu cukup... jangan nak semangat sangat la kang tanah kemana pasu kemana... satu jenis pokok pon tak tumbuh... hahahaaaa..

 
last port kena mendobi toto plak... dik niq arr terkencing atas katil malam tadi... nasib baik ler tak kena tilam sebab aku dah lapik ngan toto sesiap... kalo tak mau semerbak harum bau tilam korang..

 
port yang secoat ni la bakal jadik 'kebun' mini aku... bekas plastik pon boleyy... kita try test dulu tengok berjaya ke idak pokok cili aku bertunas... dah pro baru carik bekas elok..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

17 ulasan:

Hana Syed berkata...

good luck semoga berhasil.. kalau berhasil jgn lupa kongsi entry..

Falsya berkata...

nak berkebun jugak la..walaupun tanah kat umah xde dlm pasu pun boleh kan..sama la kite, kalau beli cili la ape la, mmg membusuk je dlm peti..bazir..

moga menajdikkkkk tanaman2..amin..

zazanizam berkata...

rajin akak kita menanam hihihi..cantik rumput plastik tu.. nk beli jgak laaaaa...

Siti Rohaida Yusof berkata...

betul tu zee,untuk langkah berjimat,apa yang boleh ditanam di rumah,harus sangat di tanam..semalam pun macam ngeri je nak keluas shopping

iryanty ahamad berkata...

:-)) betul tu..zaman gst nie kena bjimat...berbudi pada tanah pasti ada hasilnya..insyallah...

Fiza Rahman berkata...

Best lah ada tanah bley bercucuk tanam ☺

Daddy Ziyyad berkata...

Memang bagus berkebun macam tu, kita ambil langkah pro aktif. Kalau asyik membebel pasal GST, tapi kita sendiri tak buat apa apa, tak guna jugak kan? hihihih..

Popcorn seaweed? saya pun terbayang rasanya tak sedap..hahaha

Kakzakie berkata...

Tanam pokok ni Zee tak kiralah pokok apa bila dah mula dia akan jadi macam satu yg tak lengkap dlm diri bila dah mula suka. Walau penat balik kerja mesti nak jenguk sekejap - bila dah nampak hati pun rasa lega. Tunggulah Zee kalau tak percaya lepas ni Zee akan terus beli pasu dan tanah dan terus tanam macam-macam lagi. Mood tu akan dtg secara otomatik tau... ini pengalaman kakaklah..

Mimie_Zatun berkata...

rajin anak-anak teruna tolong.. hehe

AnneRaini berkata...

bgs tu zee..lps ni nk msk sng.

Puan Kutu berkata...

bagus sebenarnya tanam sendiri ni..nak makan tinggal petik je kan..moga projek cucuk tanam jalan lancar

LYAfrina berkata...

insyallah..moga membuah kan hasil....
klo ada kaw luas seronok jugak kan bercucuk tanam ni

hainom OKje berkata...

Bagus....bagus kalau dah ada inisiatif nak berubah hihi.....OKje pun suka jugak cenggitu Zee, nak masak main petik jer kat pasu tapi tulah dah dasar pemalas nak berkebun kan....hihi takut angan angan mat Jenin jer lebihnya....

syawalsimpsons berkata...

moga2 berhasil la yee

abuikhwan berkata...

assalamualaikum,
selamat bercucuk tanam...pokok2 ibarat spa minda semulajadi

Kakzakie berkata...

Esok hari rabu tunjuk aje gambar pokok yg dah tumbuh tunasnya Zee..
Kalau 4-5 hari biasa dah ada tunas kan..

lieyalatif berkata...

amboi zee rajinnyer..... takpe2 dari due pasu nanti dpt berpasu2 heheeheh...lieya baru jek tanahm pokok pinang keliling rumah....nak bagi efek keredupan kononnyer.....hahaahahahah konon2 nak buat landskap le gitu....seronok ade pokok2 ni kan ...petang2 leh ngintai pokok2....gemburkan tanah..letak baja...siram2 heheheehehe

teliur lieya tgk eskrim budak2 tu makan...oo takpenah try eksrim dailyfresh ni...tapi kalo popcorn die mmg peberet lieya....lagi2 caramel flavor...sedap gile...garrots pun kureng huhuhuhu ....