Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 7 Oktober 2014

Citer Aidiladha | nasik jagung pestime dan raikan dik niq

As-Salam (^-^)

meriah citer raya sumer yerk... rasanya taon ni memang ramai jugak yang tak dapat balik kampung... taman perumahan aku tu pon ari sabtu meriah lagi... ramai jer orang kat pasaraya... oke la skit tak rasa sunyi sepi... ilang skit sedih tingat kat kampung... ralat jugak dah 2taon berturut tak balik raya aji... hurmmmm nasib badan..

awal2 lagi aku dah niat nak buat nasik jagung tuk juadah raya... tengok orang dok up gambo jerk jadik kempunan... sedap tak sedap, jadik tak jadik tawakkal jerk... pagi raya baru nak siapkan sumer... ingat tak banyak nak buat cepat la siap rupenya kelam kelibut jugak okeh... pppffftttt pepagi mandi peluh kat dapor... tu pon bangun jugak kol 2pagi goreng ayam sesiap nak buat ayam masak merah... kalo tak lagi berganda bizi aku..

alhamdulillah pestime buat nasik jagung menjadi elok... sedap rupernya nasik nih... tak muak langsung... lagi sekali alhamdulillah sebab tak membazir... abis sekilo beras basmathi..

lawankan dengan ayam masak merah..

acar mentah a.k.a jelatah

nak bagi berkuah buatkan jugak kurma daging... nyam nyam

tu je la yang aku buat... ayam tu dua kali masak gak... memula ingat cukup sekalinya tak cukup... perghhh masak lagi ngan pakai baju raya... nasib tak melekat bau ayam kat baju... tapi puas hati la dapat bagi orang makan... lain2 menu sampingan aku beli... tak kuasa dah nak main masak2..

beli lemang dua batang... nasib baik sedap... tang kepala ni aku rembat dulu... hahahaha... sedap mabeles terbaik arr wa cakap... cecah ngan rendang daging yang biras kasik... 'memang terangkat perghhhh sedap siot' si along kata yer bukan aku..

order jugak cheese tart 30bijik... makan la sampai lebam takde orang kesah... badan sendirik naik sendirik tension tu jer..

sebabkan dah niat nak potong kek tuk besday dik niq so kena langsaikan utang tuh... bukan tetiap taon pon kami celebrate... ni kira 3in1 la... setahun sekali rangkum sumer tiga badik... hahahahaa..

baru balik semayang raya... moh kiter tiup belon dulu bagi ada deco skit... baru ler nampak jamuan besday... jemputan tak ramai pon... BiL ngan wifey tak balik, ada anak buah sorang pastu adik sorang... petang skit ada kakak belah biras datang umah... terasa jugak la raya ada orang datang kan... bersepah baju nak tukar jap lagi tu..

yang tukang tiup belon si ayah... aku tiup 3bijik jer dah malas... giler lenguh sampai terkeluar bommm nak meniup pon..

hellooooo besday boy... khusyuk dok main tu bila nak potong kek??

jemput makan, jangan malu jangan segan..

oke jommm potong kek... si besday boy dah bising masa ni biler nak potong dier punya kek... beli SR oreo cheesecake... sajer try yang lain... rasa not bad tapi sedikit muak... huhuhuuu... lenkali amik coklat indulgence cukup... nak try yang lelain kena amik yang slice jerk..

yeayyy hepi besday sayang ibu... pepon dik niq selamat makan dua slice okeh... terbaikkkkk dik..

   
last sekali tepek gamba tuan blog... ehhhh baru perasan gambar si along sekeping pon takde... adoiiii tu ler sibuk sangat dok main tab... gambar raya sefamily pon yilek gak... huhuhuuu pe la nak jadik... 2hari cuti 2hari jugak la aku terperok jer kat umah tak gi memana... malas betol nak kuar... paksa jugak laki soh bawak bebudak ni main beskal kat bawah semalam... selebihnya makan tido makan tido... sob sob sob... daging korban pon tak merasa lagi ni :(



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

18 ulasan:

babYpose berkata...

happy besday besday boy, suka dia main tab ye, bertopeng macam zorro, meriah jugak zee, belon menceriakan lagi.kan..

syawalsimpsons berkata...

teringat time zaman kawen sambut menantu belah en asbeen FIL buatkan nasi jagung untuk pengantin..kikiki

Falsya berkata...

meriah2...zee samo mcm somi kite..kalau lemang mmg die yg chop tang kepala tuh..yg berlemak2 tuh..hehe

Kakzakie berkata...

Nasi jagung memang lawan dia ayam masak merah Zee. Kakak suka nasi jagung ni wangi aroma dia.
Adik Niq pun dah puas hadiah hari itu dah dpt, kek pun dah potong dah tak menagihlah dah..

Nafira usof berkata...

sama lah Zee.. x de rezeki tahun nih makan daging korban.. nampaknye kena gi korban kat kedai lauk basah lah kalo nak makan daging.. heheheh

banyak jugak menu raya Zee. terasa lah kemeriahan raya kalo ade juadah raya kan~
kalo x de pape nk makan memang terasa pilu di hati. hahahaha

Hana Syed berkata...

syoknya tengok gambar org meraikan aidiladha.. kita lepak kat rumah je..

Mummydearie berkata...

Happy Belated Birthday buat birthday boy! Seronoklah potong kek masa raya. Bukan selalu tu :) Eh, Oreo cheesecake SR tu sedap je kat tekak saya! Napa tak hantar rumah kalau tak habis.... Saya janji cheesecake no hal, tak muak punya. Lepas tu nyesallah nak hantuk kepala dok makan cheesecake jek!

UmmuAidan-Arissa berkata...

selamat hari raya haji zee...
sedaknyoh nasi jagung zee...nok2 pulok aye masok meroh tuh..hmmm nok keno ita resepi jugok nie..heheh
best dikniq dpt celebrate besday hari raya lg tuh..takperlah tak blk kg pun...meriah jugak kan ngan celebration tuh...:)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail berkata...

memg nmpk sedap. =) happy besday to besday boy aniq

Nastyna berkata...

toup sampai keluar bomm kau hahahaa. eh nextime beli jer pump, I maapla takkan tiup belon tu kang rasa nak lepuk orang jer bila rahang sakit hahaha.
eh nasik jagung tu I tak pernah buat la, try apatah lagi, meh sini resepi nak cuba tengok.

acik idah berkata...

Double celebration la nie yer... aduhhh mengancam laa ayam masak merah tu... :D

LYAfrina berkata...

salam aidiladha zee..
1st time dgr nasi jagung ni..
yeaayyy..sukalah dia leh potong kek birthday

lieyalatif berkata...

wow pes time buat tapi nampak mcm dah selalu buat zee..lawooo...nasi pun cantik berderai...mak lieya suek buat nasi jagung nieh...tgk menu raye zee ni terus rase teringin nak mkn nasi jagung...nanti leh laa buat....tu laa zee sampai masak due kali hah...maknenye mmg laku laa tu laa ...mmg sedap laa tu...sampai lauk utama licin heheeheheh....

alang2 dah masak sedap2 kan zee, semua pun ade ape lagi boleh laa buat potong kek...oreo cheesecake lak hah...teliur tauu ...dah le semalam baru google resepi cheesecake...konon nak try le buat haahahaha...tapi tgk dik niq punye ni rase mcm nak gi tapau kat sr jek satu slice haahahahaha.....

yg pasti raya haji ko tetap meriah zee walo tak lik kg...

aTieYusof Family berkata...

Salam Aidil Adha Zee...
banyak jugak zee masak tu...pernah juga merasa Nasi Jagung ni (bos masak), memang sedap makan dgn ayam masak merah.. terer tu 1st time masak dah menjadi... hehe...
Kami pun duk rumah mak je raya haji ni, sebab en suami kerja... :)

Putri berkata...

happy birthday diq niq...meriah sungguh raya zee walaupun x blk kg

Mar Mansor berkata...

oooo sekali celebrate birthday ye..meriah..
sedap nasi jagung tu..

hainom OKje berkata...

Hepy Bezday budak hensem.....
Tak pernah buat nasi jagung ni Zee...teringin pulak nak try...mcm senang jer yek

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
meriah raye.. hihi..
sanah helwah adik niq :))