Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 23 Oktober 2014

Minggu ni sejuk, mood pon lemau

As-salam (^-^)

minggu ni minggu bizi... lemau pon yer sampai tak tau nak buat ape... last2 abis masa, keje tak jugak siap... hahahaa aku ler tu... kalo dah tahap M tu besor bagi la ape pon takkan jalan... sampai tahap nak campak jer sumer ketas yang kat atas meja..

dah la, meh layan citer minggu ini yer... ari senin aku halfday jerk sebab petang nak kena attend GST seminar kat kastam klang... selasa off plak ada urusan peribadi... rabu deepavali... hhahaa takde maknanya bizi aihh... pagi ni jer kelam kabut sikit... nasib ler balik keje minggu ni takyah bertapa depan pagar sekolah... amboiii cuti deepavali sampai seminggu jugok sekolah pong..


skarang ni petang2 hujan kemain lebat... tempat korang camaner?? ni ari ahad lepas bawak dorang melepak taman... sebelum tu pi umah member kat2 situ pastu sesama bawak anak main taman... nampak benor memasing hepi dapat lepas camni... ada plak geng lagi la berganda hepinya..

suka dik niq dapat sepak bola sesuka hati... slalu dier sepak dalam umah ibunya marah... hahahaa, mau tak marah... dah sumer benda tumbang skali mana boleh tahan... singa jadian muncul ler..

merajuk takmo amik gambar sebab tak dapat pegang bola... heheheee... bukan awak punyer tu dik... tengok ari minggu ni kalo tak ujan kita gi sepak bola puas2 yer... nak score berapa ratus kali pon ibu tak marah... ibu janji okeyyyyy..

seminar GST ni kali ke-2 attend... memula dulu kat bukit jalil... yang ni kat kompleks kastam klang... katanya tuk manufacturing sector so pegi jer la dengar... ada la sikit 'special' tuk sektor ni... yang lain sumer sama... ntah bape kali aku menguap pon tak pasti... aku kalo bab gini memang tak reti nak fokus... huhuhuuu boring... next month ada lagi tuk bahagian software pulak :(

minggu ni minggu dessert... walaupon malas kan, gigih jugak la buat... aritu tengok menu alam kat tv al-hijrah terus tingin nak try... ni namanya "panna cotta"... resepi senang giler... tak tau masak pon boleh buat... heheeee... laki i cakap sedap okehhh... siap soh buat lagi... lembut jer cam dadih... masuk mulut terus cair gitu..

pestime belajar buat coklat brownies... so far so good... sedap jugak walaupon tak moist... sikit kering and best part takde rasa muak... atas tu curah ngan coklat ganache... resepi senang sangat2... takyah pakai mixer pon boleh buat kek.. vavavaa

lebihan coklat ganache tu janganlah dibuang... sedap menjilat jari dapat main celop2 cam gini... siyes tak tipu okeh... takleh gi dip n dip, meh kita wat kat umah udah ler... penjimatan namanya ni :(

sape penah guna pes ni?? produk baru jugak ni kalo tak silap... boss kiter jual so dapat la merasa 'free'.. .heheee... not bad sedap jugak... tuk yang jenis terkejar-kejar balik keje lewat tak sempat nak masak, boleh la guna pes yang ready-made... tapi kalo teror masak lebih baik wat sendiri ler lagi sihat... makan tanpa was2, ye dok??

   
sebabkan ikan takde stok, udang pon udang la... letak jugak terung telunjuk ngan tomato... perghhh layan... gambar selepas takde la pulok..

tu jer la citer kiter... heheee... balik ni nak wat jerok epal hijau + asam boi... korang buat jerok mangga i pon tingin tapi sebabkan takde mangga, epal hijau pon boleh... tengok kat fb tadi ada orang jual... dan dan arini lunch pi tesco..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

13 ulasan:

Falsya berkata...

kann..umah kite pun ujan je..sejubbb jeee..nyaman jeeeee..hehe..

kenapa harus mengupload gambau2 dessert???...ahahahahha..aiii is very the suke dessert...xmenahannnn tgk gambau..

Jazz Lover berkata...

Kat sini pun sejuk, malas giler nak g class

LYAfrina berkata...

Yummss.. mcm2 mknanan ade..

Kt cni pom sama. Ptg j.. mmg gelap+hujan+angin kuat. Tkut sgt klo angin kuat2 ni

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata...

amboi sedapnya

Cho Zila berkata...

alahai macam banyak ketinggalanjer entri terkini...
gituler tiap petang hujan memang tak kemanalah...
duk rumahjerler...
rajin gak zee menerai masak2nikan...
tapi dah mudah kerjakanjer...
jadi fenomenakan.. ehm dah masam2 memangler sedap...

AnneRaini berkata...

memang minggu sejuk beku ni..sy ni sejuk tk sudah2. bila nak baik ntah.

Kakzakie berkata...

Walau dah nak cuti hujung tahun tapi anak-anak tetap cuti seminggu Deepavali ni kan Zee
Lepas habis sekolah lepas ni lagilah ligat mereka nak main:)

Sue-Rya Qistina berkata...

sama jugaklah area rumah sue..hujan je..tapi syok sbb tido malam xyah guna kipas, rumah sewa tu rumah separa papan, mmg bestlah kalau time hujan..hehe..

rajin zee masak2 ye.sue x sihat aritu, dapur x berasap lama jugak..

(zee, sue amik loan BPP. tu sbb bayar depo 200 je sbb amik full govt loan. kalau loan bank, kena 10% dari harga rumah.rumah sue tu masih murah lagi last year, skang dah naik 200k plus.huhu)

UmmuAidan-Arissa berkata...

taman sebelah tama yg zee pegi nie yer..cam tak biasa lak pemandangannyer..hhehehe..sian dik niq..
kalo knor pun gie seminar gitu mmg asik dok jadi harimau jer bukak tutup mulut ..last2 kena blk study sendiri gak...*()*

Mummydearie berkata...

Sibuk orang dok buat jeruk mangga asam boi tu tapi sebab mudah sangat, saya tak terbuat lagi. Hihihi.

Sekarang ni memang asyik hujan petang je. Selalu janji dengan anak-anak nanti balik kerja pergi taman lepas tu frust menonggeng mereka bila hari hujan.Esok berjanji lagi. Maka hujung minggu kenalah tebus segala janji supaya dikotai ^_^

Yang last tu namanya terung telunjuk ya ingatkan spesies timunlah tadi....

Hana Syed berkata...

salam, best tgok kek coklat tu..

babYpose berkata...

nampak best taman kat situ, tringin pula main netball heeee.. dapat idea tentang cokolat tu mmm yummm :)

aryan azra berkata...

kat sini pun hujan setiap petang...

hamboi telan ailio akak tengok makanan2 tu,panna cotta tu mcm best je...