Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 16 Disember 2015

Family time | Picnic dan BBQ ajo

Assalamualaikum (^-^)

entry lepas acah acah picnic jer hasil nasik lemak tapau..
kalini buat picnic bebetul plak siap BBQ skali..
lagi sekali, tempat yang sama..
kitorang sampai dalam kol 8.10pagi..
laki tempah court badminton 2jam.. 8-10pagi..
konon nak bakar lemak lemak tepu skali tapi sudahnya? sorang pon tak nampak bayang..

haritu ramai plak orang..
nasib baik ada lagi port lepak dedekat yang kosong..
lambat kalu hazab ler nak kena menapak jauh..
doa jugak mintak hujan tak turun..
pagi tu cuaca mendung cam nak hujan.. tak berangin dan tak panas..
tak perlu nak risau ketiak melecek okeh..
memang layan abis..

 
muka cam menahan panas padahal tak panas pon..
sanggup sumbat basikal dalam keter..
barang barang tuk picnic transfer keter lagi satu.. bawak 2 keter..


 
suasana pagi yang nyaman..
bestnya dapat hirup udara segar (tak tau la segar ke tidak)..

 
dah kol 9.00 time ni, family lain blom sampai jugak lagi..
janjinya kol 8 tapi biasa ler, janji melayu.. ada yang sampai kol 10.30 pon..
dik niq ajak lawan badminton dulu seround..
tak jadik dah nak main kat court..
burn lemak kat sini pon wokey..


 
dah kalah ngan ibu tukar lak nak memancing..
dapat ikan ke tak dik?

 
geng belom sampai boleh la suh posing..
tak nampak pulak bunga teratai cantik kat tasik tuh..

 
okey dah ada family yang sampai.. siap bawak babel homemade lagik..

 
jadik ke tidak babel nya ni ?

 
yehaaa menjadik la.. 
yang kat belakang pokok tu ngah santap brekpes..
nak start BBQ tak boleh lagi.. tempat bakar ngan arang blom sampai..

 
rembat basikal bebudak nih gi meround setaman pon boleh.. hahahaa
nasib tayar tak pecah.. 
pak ngah punya basikal tuh aku nak naik pon takot.. cam tak leh kayuh..
tetiba dapat kat ayah mat rilekkk jer dier mengayuh.. 

pastu aku try naik basikal along bonceng ngan pakngah..
sekali brek terus melambung tergolek..
nasib jatuh atas rumput.. takde la sakit ke luka..
bukan sebab aku tak pandai yer.. sebab brek basikal tu pelik..
sekali tekan terus stop tu yang melambung aku ngan pakngah..
sebelum ni along melambung jatuh aku ingatkan dier sesaje buat jatuh gitu.. rupernyaaaa?

 
sambung balik main badminton ngan si kecik..

 
main wau la pulak.. ayah kena tunjuk demo baru anak anak reti main..
dah la angin takde.. 
hazab gak berlari nak wau terbang ngan elok..

 
jenuh berlari takmo naik gak waunya.. hahahaa
siap ada yang putus selipar ler..

 
sekali biler dah naik tinggi tersangkut plak kat pokok.. hahahhaa
pokok penuh kiri kanan ada hati nak main wau memang mendapat..
dah, tinggalkan wau kat situ.. moh kiter start bakar membakar..

 
lupa bawak fire starter, hazab jugak la nak barakan arang..
ade dekat 15minit kot last last amik plastik nyalakan baru okey..
dah soh dah laki amik sebelum tu tapi dier sayang kot nanti nak guna plastik masukkan sampah takdo..
elehhh plastik belambak.. tong sampah tepi tu jer..

 
antara menu BBQ aritu ayam, ikan keli ngan ikan jaket..
ohhh ada gak daging rusa..
nyumssss sedap.. bau pon semerbak..

 
ada yang bawak dapur gas portable, ehh ini lagi bagus..
udang, sosej ngan daging burger panggang atas dapur.. heheheee
sedap gak, juicy.. kalo bakar udang jadik kering skit sebab juicenya dah gugur dalam bara api.. 

gambar minuman tak sempat snap..
berjenis jenis air siap ada cendol..

 
adik beradik laki.. tak complete ada dua orang lagi kat kampung..
seronok sesekali dapat kumpul anak branak ngan aktiviti cam ni..
walaupon penat sanggup.. tak cukop tidor itu lain cerita yang penting hepi..
taon ni kitorang takde family day.. taon depan insya'allah.. 

kitorang blah awal jugak dalam kol doblas lebih..
elok nak start mengemas hujan turun.. nasib sempat.. fuhhh
weekend ni takde plan lagi nak bawak hero hero kemana..
ikut kaki melangkah jer lah..

bufday around the corner.. laki soh pilih hadiah sendiri ade ke patut?
sampai skarang tak tau nak ape sebab memang takde teringin apepepon..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

seronok jugak bebudak tu semua..bila berkumpul macam ni lagi seronok kan..ada jugak aktiviti hujung minggu..

nila anggraini berkata...

Best nye makan-makan reramai ni...main tepi tasik ngan budak-budak. Memang terbaik la...

aryan azra berkata...

wah bestnyer kumpul ramai2 cenggini, meriah je nampak

syawalsimpsons berkata...

nampak hijau je gamba...seronok bebudak yee

Fiza Rahman berkata...

Bestnya picnic kat taman.

lieyalatif berkata...

perghhhhhhhhhhhhhh meriahnye zee...lieya ni bukan boleh tgk bbq gini...dan2 teliur gitu.... mmg syok hah....tu laa gigih korang hidupkan bara tanpa starter tu kan....kiteorg ni pakai starter pun terkial2 ini kan plak kalo tade hhahahaahaha...tapi seb baik siap gak bbq....

Kakzakie Purvit berkata...

Santai aje akak tengok kalau picnic cum bbq kawasan berpokok macam ini Zee
Redup dan berangin aje kan. Nak BBQ pun taklah berpeluh sangat sebab bawah pokok.

Daddy Ziyyad berkata...

Teruk betul janji Melayu...janji pukul 8, sampai pukul 10.30!

Best jugak picnic kat park macam tu, siap BBQ...
udang kalau di bakar mmg kering rasanya..

Nafira usof berkata...

Waaahhhhh... meriahnyeeee!
x sangka yer. kat taman sekitar pon boleh main masak2.
X payah tunggu tepi air terjun pon kan~
Teringin pulak nak main masak2 jugak.
Zura selalunye buat BBQ kat umah mak jer. semua peralatan ade. hehehe

Sanisah eeiyss berkata...

wah seronoknya beraktiviti cenggitu (^____^)v

Puan Kutu berkata...

seronok juga aktiviti santai camni..byk betul bekalan bbqnya tu..telan air liur nengok..hehe..

Cho Zila berkata...

wah menariktu.. seronok tengok family yang baik2 gitu...
rajin pulaktu yer nak buat cam gitu..
akakni jarang beno berpiknik anak2 duk tanya gak teringin kot..

hainom OKje berkata...

Seronok kalau memasing sporting kan Zie....

LYAfrina berkata...

bestnyer..... bila nk buat camni jgk