Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 29 Disember 2015

minggu akhir cuti sekolah | farm in the city

Assalamualaikum (^-^)

penangan cuti 4ari buntu tak tau nak kemana..
4 branak terperuk kat umah agak bosan yer.. ayahnya biase ler keje..
nak jalan jejauh tak boleh, kesuntukan masa..
last last terpegi jugak farm in the city yang kat seri kembangan tuh..
sebelah jer kan seri kembangan ngan puchong? 
dulu masa memula bukak eksyen, takmo pegi kononnya.. hahaahaa

sebab dik niq pon yer jugak ni.. asyik duk sebut burung merak burung merak..
nak sangat tengok burung merak..
one two soomm ngan abang abang pon burung merak yang dibuatnya siap keluar bunyi ngan kepak..
setahu aku batu, kayu, burung, air gitu jer.. takde plak burung merak..

tak besar mana petting zoo ni tapi boleh lah bagi bebudak hepi..
nak nak lagi baya hero hero aku tu memang seronok dorang..
eksited terlebih dapat tengok binatang walaupon hanya ayam.. heheee
ye lah, kat sini mana nak jumpa ayam hidup? lain la kat kampung..

gambar tersangatlah banyak, tak kuasa pulak nak bersambung entri..
layankan jer okeh!!
sebelum pegi dah google ape yang menarik kat situ..
malangnya tak puas layan gambar.. korang letak gambar skit sangat..
ni aku letak bebanyak boleh tengok sampai puas hati..
selected jugak ler, mengah nak letak watermark..

 
kitorang sampai kol 10.30pagi.. awal lagi tapi orang boleh tahan ramai..
nasib cuaca elok, tak ujan..

 
dapat eskrim free yeayyy.. tak abis pon dorang ni makan ayahnya pi buang..
serius dah masuk situ udara tak berapa nak bersih..
ada sesetengah tempat bau busuk boleh tahan jugak tu yang tak selera nak ngap eskrim..

 
kekura ni dah jadik tredmak sini kot..masuk jer memang jumpa dier dulu..
meriah tau, ramai yang kerumun dier..  
sibuk jer nak bagi makan.. agaknya setiap saat kekura ni kekenyangan..

 
member dier.. yang ni kaler lain sikit..
laju jer dier jalan tak macam yang kat atas tu, slow motion..

 
nak bagi makan kekura pon kena nyanyi dulu ke long? 
gaya dah sama cam bawang merah panggil ibunya si ikan kaloi.. ke bawang putih?

 
kat sini memang bersepah ngan kekura..
memana tempat ada jer kaum kerabat dier.. 
yang besar yang kecik.. yang spesis cam buaya pon ado.. 
jangan ada yang terpijak sudah..

 
sini area reptilia kot.. haiwan sumer dok dalam cermin tuh..
si pak ngah tu penakut.. nampak jer ular atas kepala panik terus..
biawak, ular sawa, buaya pon ado..

buaya kecik jelah.. yang besar takdo..
harimau bintang pon anak jer yang ada.. mak ayahnya takde..

 
burung ape? aku tak kenal..

 
pon sama tak kenal..
cute jer burung ni..asyik jengket kaki sebelah..
memula kitorang ingat memang ada satu kaki jer rupernya tertipu.. 


 
akhirnya dik niq jumpa ape yang dier cari..
ekornya tak kembang pulok.. kena menunggu jap..
staffnya dok memaksa member dier yang 2 ekor tu 'kacau' si merak..
maksudnya merak ni kalo dier marah baru ekor mengembang ke camaner?

 
penantian dik niq berbaloi akhirnya.. 

 
binatang kat sini kebanyakkannya jinak..  

dua ketol ni jer yang berani ngan binatang..
pak ngah jangan harap dier nak sentuh.. melainkan ikan.. hahahaa

 
" ehhh berani la buuu.. sape kata takut??

 
bawah tu kebun.. malas aihh nak turun..
kang nak naik kena memanjat lak..

 
ni namanya jakun.. tengok orang orang pon eksaited..

 
eeeiiii area ni busuk giler bau kambing!! 
taik bersepah.. selera lagi tu laki aku nak pegang..

 
jumpa lagi kura-kura.. 

 belakang umah kat kampung cenggini ler.. tempat ayam, itik, serati berkubang..




 
mancing kat longkang.. dapat ikan sekor sorang dah cukup bagus..

 
tengok tu pak ngah siap beriba lagi takot ngan arnab.. 
ape ni brader, tak macho langsung..

 
"tengok i.. rilek jer takde pape pon nak takot".. 
jaga tangan dik.. nanti kang kena gigit baru tau..

 
kalo bersih nak jugak aku pelok cium.. 

 
tak tau ape ke namanya binatang ni? kaler dier woww.. 
try bagi makan sakit weiii kena patuk.. tajam dier punya paruh..

 
kancil yang pemalas..
tu ler sebabnya kura kura menang!!

 
landak!!

 
nak try bagi makan ayam.. sekali kena patuk terus meloncat member.. hahahaa rasakan!!

 
apekah namanya ini? aku memang tak amek tau langsung nama binatang.. heheheee 

 
tapak tangan dier lembutttt giler.. 

 
 
ada parrot show tapi tak tengok pon.. orang ramai sangat..
dah abis baru pass by.. dik niq siap cium lagi ekor parrot.. wangi ke dik?

 
geram nak bawak balik.. cerdik parrot nih.. 
nak kuaci penjaga tuh soh bagi salam dulu baru dapat upah kuaci.. 

 
yang sekor tu.. "peng pengg" kena tembak terus wat gaya mati.. hhahaahaa 

 
pony ride tak sempat naik.. panjang sangat beratur tak kuasa la nak.. 
lenkali ada rezeki boleh naik..

 
tawaf lagi sekali tak puas hati sebab tak jumpa kolam ikan..
berpelok jugak ler ketiak walaupon tak luas mana..

 
baru puas hati dorang dapat bagi ikan makan.. geram tengok ikan ikan kat sini..
tu talapia tu.. goreng pon sodap cicah sambal cili kicap.. perghhh meleleh 

 
"dah penat buu".. siap mintak dokong..
ehh awak besar, berat plak tuh.. kang tercirit ibu sape susah?
jom jom kiter balik.. perot pon dah nyanyi lagu keroncong..

nak balik kena lalui kedai ni so selamatlah dorang menge'pow' patung sorang satu..

kasi habuan kat perot jugak..

nak kata puas hati terlampau tu takde la.. just nice..
tapi compare ngan zoo melaka, zoo melaka lagi best.. luas, binatang pon banyak..
harga tiket pon murah.. ye dak?
zoo kl dah lama tak pegi.. rasanya harga lebih kurang kot..

next week start sekolah dah.. rutin kembali balik ke asal.. mihmihmih


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

9 ulasan:

Amanda Suria berkata...

Budak- budak kalau pergi zoo atau farm city memang suka..memang bagus bagi diorang explore dari kecik...

Kakzakie Purvit berkata...

Janji budak-budak happy Zee
Kalau ikut kita memang malas nak melangkah kaki jalan dari satu tempat ke satu tempat

Puan Kutu berkata...

nampak best je..petting zoo camni kecik2 pun klu bawak anak2 dh meriah dah..bg bebudak ni jenal spesis2 haiwan yg ada..yg penting terisi juga masa cuti 4 hari tu..sy ni takda istilah cuti lama dh namanya keja shift..en suami jumaat je cuti..KA lain keje memanjang..kecuali raya je tutup kedai.so nk cuti memang gaji takde la.hehe..

Eda Ejai berkata...

seronoknyeeee.. anak je yg pernah pegi dulu, tu pon rombungan sekolah.. hehehhe..

aryan azra berkata...

seronok jugalah pegi sini kan, untuk pengalaman anak2.

nila anggraini berkata...

Wah best ni kalau bawa genk budak-budak kesini. Kura-kura kecik tu comel...

lieyalatif berkata...

ehh zee dah sampai sini...tempat yg lieya plan nak pergi tapi tak terpergi2 zee...suke konsep die jek sebab boleh feeding animalskan....budak2 suke le sbb leh touch, suap mkn ....kalo lieya tak le..sebab daku ni penakotttt kahkahkahkah

selamat tahun baru 2016 zee...moga tahun 2016 memberi 1001 keberkatan dan rahmat pada kite sekeluarga.....amin

Nafira usof berkata...

Waaaahhh.. boleh tahan banyak jugak binatang2 dlm tuh.
boleh nih ajak anak2 ke situ.
Zura pon kalo ikutkan hati malas nak menapak.
tapi demi nak happy kan anak2, layankan jugak.

LYAfrina berkata...

bestnyer... confirm anak2 suka tgk binatang ni semua..siap blh bg makan sendri