Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 8 Disember 2015

Homst Recipe, restoran masakan cina muslim

Assalamualaikum (^-^)

edisi jalan jalan cari makanan..
yang sebenornya kitorang kureng skit ngan masakan cina..
entah, semacam jer rasa dier..
nak kata takde rasa, ader jer.. 
pernah dua kali cuba.. dua kedai yang berbeza.. memang tak kena ngan selera tekak..
ada sebabnya kenapa nak jugak terjah..
tekak teringin nak merasa soft shell crab a.k.a ketam kulit lembut..
sebab aku takleh imagine camaner nak makan ketam sekali ngan kulit *menjakun disitu
tu yang paksa gak laki makan kat Homst Recipe, Cyberjaya..
ada baca beberapa review pasal restoran ni..
not bad.. ramai yang tak suka chinese food boleh terrrsuka, jadi moh kiter try..
dah dua bulan pendam nih.. takleh tahan lagi nak makan jugak ketam kulit lembut..
selain dari Homst aku tak tau kat mana lagi dapat makan soft shell crab..

sebelum tu meround jap dalam mall..
orang tak ramai.. ke kitorang yang awal sangat datang tak tau la..
bebudak nak main bowling ayahnya plak injured jari..
kesian dorang satu hape pon takleh main..
berzikir dik niq nak main tak dapat..
upah beli mainan kat daiso baru diam.. 

ada jualan barang sekolah khas tuk peminat mr.bean..
dorang skarang tengah giler tengok mr.bean cartoon.. 
tengok jer boleh kalo nak beli sori yer..
harga mahal boleh tahan..

lalu area ni memang menangisi la bebudak..

 

banyak cawangan jugak homst ni..
sebelum ni, setiap kali gi D'Pulze memang sambil lalu jer..
takot nak masok sebab takot ngan harga makanan.. hahahaa psiko
sebab kat depan kedai ada akuarium besar..
ikan yang dok berenang pon besar besar.. gerun tengok..
memang sure lauk pauknya fresh..tu yang aku rasa restoran ni 'eksklusif'..
kang takleh nak bayar camaner?

 
tengok harga ok jer.. tak murah sangat dan takde la mahal sangat pon.. 
sebab aku aim soft shell crab so menu pon snap yang tu jer lah..
servis cepat.. kejap jer makanan dah sampai..

 
terbaekkk memang sedap sangat ketam telur masin nih..
rasa lemak2 telur masin kuning tuh memang superb..
hmmm cam nak kena repeat lagi la hai..
amik regular size jer makan berdua ngan laki..

 
ikan siakap fresh from akuarium, rm 81.90
kitorang nak siakap steam limau yang kuah putih tuh sekali dapat yang cam ni..
dalam menu tulis asam steamed fish so dok ingat masak asam limau ke asam boi gitu sekali dapat asam pedas.. huhuhuu
sedap tapi mood kitorang dah 'spoil'..
terus napsu makan drop..
nasib ketam jadik penyelamat..

ni pon mintak tuk dua orang makan size paling kecik tapi dapat ikan besar pinggan gak..
sekilo rm90 tak silap..
kitorang punya hampir sekilo gak ler..
agak pricey kalo ikan..
belum lagi kerapu rimau.. ratus rasanya sekilo..
and yesss tak kehabisan.. bungkus bawak balik..
selamat dah dinner aku takyah masak.. hahahaa

 
pak ngah punyer cantonese fried kuey teow, rm 9.50
dier la yang first sekali order..

 
portion besar dari kepala dier memang tak abis ler.. 
aku agak dah tapi takmo menghampakan dier kiter orderkan jugak..
tak abis takpe boleh bungkus..
pon sedap!

 
otak otak roll dik niq punyer, rm 6.80..
sedap isi dier.. memang puas hati cuma berminyak sangat..

 
cam biaser yang gini si along punya, rm 10.50
asalnya nak join aku makan nasi ngan ketam..
nampak menu ada sizzling jer terus ubah fikiran..
yang pasti licin tanpa pembaziran..

keseluruhannya sumer sedap.. lelain menu tak tau ler sedap ke idok..
tekak aku pon dah boleh terima masakan cina tapi yang kat sini jer lah..
takde rasa pelik cam kebanyakan resoran cina yang lain.. 
lain kali kalo nak makan chinese food memang sini dah aku tuju..
restoran lain tak berani aku nak cuba..
makanan cina ni rasa herbanya kuat tu yang aku takleh hadam..
nak nak kalo jenis soup.. hadoiii kembang tekak..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

adoi sedapnya makanan ni zee

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Akak pun suka dengan makanan China Muslim ni..
Harga memang kena bertabahlah kan Zee..
Tak apa Zee.. janji masa ada selera makan ni kita kena lupakan seketika pasal harga tu :)

Kakzakie Purvit berkata...

Yg pasti kakak tak pernah lagi makan ketam tak berkulit Zee.
Kalau kat JB dah ada kakak jadi org terawal terjah rasanya. Teringin juga hihi..
Along bagus makan tak membazir. Licin ye:)

Falsya berkata...

kite mmg suke makan kat sini..dari dulu smp skang..sedappppp..

Nafira usof berkata...

nangis zura tengok semua menu nih.
adoiiihaiii.. lapar.. nak makan ketam lembut jugak. tolong2!

pak ngah punye kuey teow tuh nampak sedappp sangat!
Zee, Zura lagi suka makan makan cina. ntah kenapa tekak zura lagi minat makanan cina.

Mummydearie berkata...

Samalah, saya pun tak boleh masuk Chinese food ni. Kalau boleh nak yang pedas-pedas aje tapi bab seafood tu baik ketam ke, sotong ke, lala ke, kerang ke, memanglah saya suka semua.

Selalu dengar nama restoran ni tapi terjahnya tak pernah. Satu aje sebabnya - makanan Cina ni memang kurang sikit keterujaannya.

lieyalatif berkata...

eh ni ramai bg review sedapkan zee...lieya pun ade plan nak try tapi tu laa tak try2 .... sampai sini jek harus makan kat dlm mall tuh.... member ckp ketam sini sedap....nanti le le try plak...

biase mmg cam tu le zee...portion besar kalo kedai2 gini...mmg sepinggan mee tu leh share le org kate...lagi2 kalo anak kite tu...better share ajek.....

wahida berkata...

aku pulak suka chinese food..tapi aku akan mintak cili potong sbb makanan dorang kan tak pedas...selalu kalau makan tempat mcm ni, ikan mmg mahal..kalau nak elak makan sampai beratus, elakkan makan ikan..amek udang ke sotong ke...gituw...hehe...

anyway mmg nampak sedap sgt ketam telur masin tu...

Bunda_nora berkata...

Bunda belom pernah masuk restoren makanan cina ni... tapi yang sup2 tu boleh masuk tekak bunda kot...

dalila berkata...

same la kak zee..ila pun kureng sebenarnya makanan chinese muslim ni..sebab mcm tawar2, xpedas, hehe..tekak melayu, nk pedas aje..tp penah try kt haslinda, bangi..sedappppp..sotong goreng telur masin die mmg mabelessss..nnt ila try yg kat cni plak ye..

hainom OKje berkata...

Ohhhh Homst ni mak selalu gi kat kajang. Tak pernah try ketam lembut ni sedap ek Zie?.... Boleh lah cuba next visit.

Mak suka ordee dim sum kat sini Zie...