Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 8 Ogos 2014

Biler ada yang open table di Hari Raya

As-Salam (^-^)

Sambung lagi citer raya pertama... as usual, raya ke-2 baru belah aku... tiap2 tahun pon gitu... huhuuhuuu... time raya kedua tu la nak pi umah abah, pastu nenek belah abah, pastu nenek saudara aku and last sekali umah MyMa... yerrr tu planning aku tetiap tahun... tup tup petang raya tu adik kol bagitau nak kumpul complete satu family sebab dier nak belanja makan... okey la, okey la... tahun lepas dier takde... bukan senang ni nak berkumpul semua... janji jumpa lepas maghrib kat bandar tanah merah... tau ler jalan kelantan kalo time raya jem macam hape... bang polisi lak takde lagi berganda jem... azabnya time nak keluar simpang... huhuhuu..

Ape jer kedai yang bukak di hari raya?? takde pilihan... fast food pon fast food la... kalo MyMa wat masak2 kat umah lagi best kot... hahaahaaa..

     
ehhh kita plak yang sampai dulu... layan budak ni jer la... yang pak ngah tengah mengamuk sebab tak puas tido dalam kete tadi... along pon masih bad mood... yang kenit ni jerk aktif... apedehal kan??? raya ooo raya... mau nangis pi balik..

keluarga belah aku tak besar mana... adik beradik semak sebapak 3 orang jer... lain mak 4 orang... lain bapak takde... heeheehee... kalo combine besar gak tu..

     
budak tak cukop tido buat perangai... lama gak ni nak makan pujuk... last2 elok plak makan garlic bread cicah ngan mushroom soup..

sila sila makan jangan segan... hamboihhh raya raya makan western food... orang makan rendang ketupat, yang kita menyendeng kat sini... tapikan ramai jugak orang makan sini hari raya ekkk... table full... ni pon adik aku booking siap2... dedulu kalo tengok orang makan aku cam heran... ape kes kan time raya makan luar... kena batang idung sendiri baru diam... hahahaaa... ni kes2 terpencil ajer yer :(

nak mintak adik pizza hut tolong snap gambar we'oll ramai2 maluuuu... hahahaaa lagipon dorang bizi... giler ramai orang nak kena layan... family aku ngan family my adik sumer anak boboi..

famili my sis plak anak gegirl... lain kan muka kami?? MyMa and MyMek (opah) and bapak tiriku... chilled okay... sumer tersandar kekenyangan pizza..

balik umah layan bebudak ni main bunga api plak lagi..

malam esoknya bakar lagi bunga api... meriah raya korang kan?? tiga empat malam asyik bergumbira dok bakar bunga api..

     
yang tukang belinya bukan aku laki bini... tok sepupu demo beli... rajin melayan cucu2 main... heheheee... kalo aku just beli pop pop cukup... memang tak merasa korang nak main ni..

Raya tahun ni cam tak banyak sangat pon amik gambar... paling best pulun makan rambutan durian manggis... wahhh syok giler... eloknya raya tahun ni takyah buat biskut pon takpe... hidang jerk buah-buah... tu pon yang sumer tetamu dok pulun makan... perghhh 'biskut rambutan' kemain lagi lekang... besar plak tuh bijik 'almond' kat dalam... alhamdulillah, takde plak yang diserang batuk..

manggis, my peberet fruit forever... masa balik aritu singgah kat petro pump janda baik dah rembat 3kilo@10hengget... sekalinya pokok kat kampung pon lebat daaa... makan la sampai lebam... sampai orang jual sehinggit lima ploh sen jerk sekilo... menjadi sungguh..

mata kucing a.k.a longan... ohh i dun like..

rambutan... hehhehee... kalo angah sebut lambutan... kalo dik niq plak sebutnya yambutan... dedua pon pelat :)

binjal... tahun pertama berbuah kemain banyak sampai tak abis nak makan... ehh bukan tak abis makan tapi takde sape pandai makan... hahahaa... aku ingat nak jeruk pastu tak pandai... berangan nak buat sambal pon tak menjadik jugak... last2 tengok buah ni dok tergolek riang kat dapur tu haa tak berusik..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

sedapnya manggis tu...

safurara berkata...

bila balik kampung.mkn buah lah paling heaven kan!

Kakzakie berkata...

Dah puas makan rendang makan pizzalah pulak ye:)

Oh... buah binjai tu kakak suka Zee. Kalau kakak buat sambal belacan sedap. Kadang kakak campur utk ikan masak asam pedas. Letak daun kesum dan bunga kantan. Sedap tau..

babYpose berkata...

Salam aidil fitri Zee, maaf zahir batin, meriah bila adik beradik berkumpulkan. budak-budak moody tapi happy dapat main bunga api tu.

Sue Bee berkata...

datang nak makan buahan

lieyalatif berkata...

amboi zee raye2 makan pizza...tapi dah org nak belanja kan ape de hal...rugi tolak org kate baik sebat jeee heheeheh...moga murah rezeki adik tu belanja satu family....betul tu zee mane ade kedai yg bukak sgt pun time raya so nak tanak ape yg bukak tu laa kite terjah kan....tapi kalo beli barang2 n buat bbq pun lagi syok kan.....tapi yg pasti teliur plak tgk pizza tu....

ye la zee, raya tahun ni musim buah kan...mmg syok leee dessert buah heheeheh...leiya ni lepas raye batuk2 sbb melantak buah berbesen2 laaaaa ni kot...adoiiii cepat lee baik batuk...rimas dah rase nieh...

binjai tu mak mertua lieya pandai mkn ...buat sambal atau ulam ngan nasi...try gak lepas tgk die mkn...ehhh sedap rupenye!

UmmuAidan-Arissa berkata...

Oh beraya di pizza hut tuh..senang sket order jer...hehhheeh
kalo kak nor suko buoh mato kucing zee..febret tuh..

Falsya berkata...

murah rezeki ade org belanja makan..hehe..seronoknye main2 bunga api..kite dh lama dh xrase suasana gini...sep skit sbb feveret kite adalah buah manggis...;)

kite kan time raya la tingin nak makan kat kedai itu la kedai ini la..tp bile gie tutup..tp bukak xde pulak nak gie..hahaha..

AnneRaini berkata...

sakan raya sampai ke pizza ye..hehehe..

taun ni masa ry mmg musim buah. kat umah sypun bulan puasa dah bedal manggis. raya pulak buah dokong lak masak...tunggu duku pulak..hehe

Nafira usof berkata...

Wahhhh.. meriahnye Raya!
sonokkan beraya di kampung.
Zura raya haitu sakan makan duyan.
pokok sendirik berbuah lebat dan gugur time raya haitu.
puas makan!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya... buah-buahan itu Zee..
Wah bestnya ada open table di hari raya :)

aTieYusof Family berkata...

wahhh meriah tu zee beraya bersama adik beradik... kadang boring gak kan asyik ngadap ayam rendang masa raya.. makan kat luar pun best gak.. kat sini lg lah zee, time2 raya penuh ja KFC tu.. haha

LYAfrina berkata...

Hihi.. thun ni ramai balik pata timo . Tu y jem sgt.. best mkn ramai2. Meriah.. hehe.. thn ni mmg beraya dgn buahan .. kbtulan musim buah

LYAfrina berkata...

hehe..rezeki jgn ditolak..rezeki

raya thn ni meriah skali dgn pesta buah..musim buah kan..

Dkna Abza berkata...

bukan namanya balik klate kalo dop jem heheheh