Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 20 Ogos 2014

Gigitan Serangga rupenya... Adehhh

As-Salam (^-^)

Aihhh lemaunya minggu ni... mood ntah terbang gi mana2 dah... tak jumpa jalan balik kot tu yang malas semacam... alhamdulillah, lega sangat gatal2 kat badan dah ilang... pergghhhh 20hari okeh keje aku dok menggaru... memalam tido memang tak bape nak lena sangat... camaner pon mesti akan terjaga sebab gatal tu takleh nak cakap camaner rasa dier... nak buat bodoh memang tak boleh... tu yang ngantuk pon rela sengkang mata sebab nak garu... huwaaa huwaa huwaa..

Ari jumaat lepas bos belanja makan domino pizza... memacam perisa la ada... elok lepas makan miang gatal kemain lagi mengada... abis dua2 belah kaki bengkak, pedih, perit... ahhh takleh nak cakap camaner perasaan time tuh... last2 member soh pegi klinik check-up... dah kol 4ptg pon redah jugak la pegi... nasib dekat jer... dapat la inject sejarum... ingat malam dapat tido lena rupanya tak jugak... masih lagi kena garu... doc pon ada inform, in case dalam masa 5ari masih lagi gatal2 kena refer ke hospital..

Ari sabtu kebetulan terjumpa member masa pi soping barang dapor ngan dik niq... alang2 tu singgah sekali umah dier tuk beraya... dalam dok pot pet pot pet rancak beborak, terkeluar la pasal gatal aku tu haa... dier suggest jumpa pakar kulit sebab katanya before this pernah gak terkena kat dier... okeh, cekalkan hati la pegi dengan harapan after this no more gatal2... tawakal bebanyak... huhuhuuu

Dapat la inject sejarum lagi... and doc pon inform ada alergic sesikit tapi penyebab gatal ni adalah gigitan serangga... whatt??? serangga apakah??? hhahahaa... cuak giler aku rasa... berdendam sungguh wei serangga zaman skang nih... maybe la aku terpijak sarang ke anak ke bapak dier ke tu yang mengganas tak tentu pasal kot... memang aku ingat lagi aku kena masa pegi ziarah kubur... yang aku syak maybe 'hama'... oh nooo, pasni kena lebih berhati-hati..

Okey, berbalik pada citer pakar tadi kan... lepas dapat inject, sapu ubat esoknya terus takde dah gatal2... padahal sebelum ni dah 2 kali inject kot... kalo nak tunggu refer hospital jumpa pakar pon belom tentu dapat setel cepat... biasa la pakar hospital kan, nak jumpa tu mau 2,3 kali wat temujanji gak baru setel... yang private ni pantas tapi yang tak best fulus la, berkepak-kepak terbang gitu jer..

Ohhh kalo sesapa yang ada masalah kulit, ada eczema, ada kudis and teringin nak jumpa pakar tapi tak tau kat mana memang aku suggest kat situ, bandar puteri puchong berhampiran ngan giant... so far, berkesan la kat aku... yang member aku tu pon katanya dah banyak tempat pegi, hospital pon dok ulang alik 2,3 kali and last pegi situ baru okey... tapi biasa la pakar, charge dier agak mahal skit... aku yang golongan marhaen ni terasa la jugak tapi kalo berbaloi takpe kita pejam mata rapat2... hahahahaaa..

Dapat 5,6 jenis ubat aritu... total sumer 485hengget... tu pon yang telan aku tak makan... biasa la orang takut nak telan ubat kan... dapat ubat pi simpan... yang cream tu jer aku guna... kalo cream sapu pon malas guna memang tak dapek nak nolong arhhh... hentak kepala sendiri yer dah bayar memahal lagi takmo guna... seriusly, skang bintik2 sumer dah kering... kulit pon dah mengelupas pelan2 back to normal... hope parut kekal pon takde... hehehehee


kalo ada yang case cam aku boleh try cream ni... rasanya kat farmasi ada kot..

 yang ni sempat gak telan 4 biji..



yang 3 ni sumer hiasan kat dalam esbok... heheee... takut giler nak telan ubat :(

Ekceli, entri ni tuk aku sendiri... next time kalau la terkena lagi camni aku dah tahu camaner nak buat... nasib baik la aritu terkena kat aku... kalo kat anak2 camaner??? huhhh memang serik..

Cam aku skang nih perlindungan insurans pon takde lagi... bukan tak tahu kepentingan insurans tu camaner tapi tu la asyik dok menangguh... last2 sampai sudah tak buat2 lagi... lepas ni nak kena survey pasal insurans plak... kot korang ada suggestion boleh tinggal komen ehhh... bab2 ni kena teliti skit... yer la, sakit kita tak tau bila nak datang... better sediakan apa yang patut tuk orang2 tersayang... ye dok??

Hahaa... tak pepasal arini membebel pasal kesihatan plak... peace yoo!!



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

17 ulasan:

AnneRaini berkata...

uish lama tu smpi 20 hari gatal2. mmg xselesa ler nk buat apa pun keje nak menggaru je. Tapi nasib baik dah sihat ye. Serangga apalah tu agaknya.

syawalsimpsons berkata...

nasib jugak cepat kan

Nafira usof berkata...

berpinar mata baca amount yg kena bayar tuh.
mahalnyeeee.. mcm x mampu jer nak gi klinik.. huhuhu
kalo zura.. bayar mahal camtuh.. bukan setakat ubat habes di telan.. dgn plastik2 ubat skali rasa nak makan.
mahal sangat! takpe lah Zee.. demi kesihatan.. kita jgn berkira sgt kan. asalkan kita sihat.. duit boleh carik balik.

Fiza Rahman berkata...

Alhamdulillah dah ok. Mahal juga yerp. Tapi berkesan ok lah. Gigitan serangga apalah tu yerp.

Naemah Umi berkata...

Huhuhu lama gak tu dok start gatal-gatal yeh..tp alhamdulillah dah baik..bab rm tu, glupppp telan dlm2, pejam mata rapat2...demi kesihatan kan... :)

lia berkata...

400++? erkkkk, mmg pejam mata rapat2 tu...

mujur da sihat, Alhmdlh...

Rai Ourkizuna berkata...

oh scarynya.. sampai begitu sekali penangan gigitan serangga.. serangga mutasi gamaknya..

LYAfrina berkata...

Huhu.. harga tu mahalnya.. rupanya sbb serangga je ye.. alhamdulillah dh beransur sembuh..

Lya pom sama xse insuran.. nk mohon pom xlyk sbb dh ada sakit

aTieYusof Family berkata...

Syukur lah dah ok kan zee?... serangga skrg ni kadang menakutkan.. bila menggigit kita pun tak tahu kesan nya.. banyak juga zee guna cream tu...

Umi Nazrah berkata...

salam singgah. dulu saya pun macam ni jugak. kerap alergik. tapi sekarang dah bye-bye dah. yang penting, up kan sistem imun badan kita ;)

Masya berkata...

mahal jugak yer.. takpalah janji berbaloi² dah baikkan... mujur jgk x melarat sgt walaupun sampai 20 hari hazabnya..

cantik header dah tukar gambar, sorry baru perasan...

acik idah berkata...

perghhh banyak nyer koleksi ubat... :) alhamdulillah sudah beransur sembuh...

LYAfrina berkata...

singgah sini..
eyh,,rsa mcm dh komen sblm ni.
apa2 pon alhamdulillah ubt ni berkesan..kira truk gak la sbb gigitan serangga smpai jd camtu..
duit keluar pon blh tahan banyak.xpela..asalkan menjadi.. moga skarang dh pulih ye zee

Kakzakie berkata...

Kalau tak jumpa doktor lebih sekali tak sah Zee...
Tapi betullah nasib baik tak kena pada hero-hero comel tu..

lieyalatif berkata...

uihhhh zee mahalnyeee...nak dekat 500 hah...tapi ye laa gatal2 ni bukan leh buat main2kan... biar le bayar mahal tapi sakit sembuh kan.... lagi pun susah nak jumpe ubat yg serasi ngan sakit...mujur zee dah okey....takde laa menggaru2 lagi...buat luke kulit ajek.....

haaa buat sementara ni zee kene pantang mkn gak tu..elakkan mkn bende yg gatal2.... takut dtg balik rase gatal tu kang.....lieya penah kene dulu area kaki.... scary tau..sampai berdarah2 garu sbb tak sedar sedap sgt menggaru...tak garu kang gatal merenyam..... buruk rupe kulit dibuatnyer.....

hope zee makin sembuh key...

hainom OKje berkata...

Alergik ke Zee.... bukan galigata?
Ngeri jugak kalau gatal tak baik baik yek....syukurlah jumpa penawar dia...kalau tak seram gak tu nak gi hospital hehe

Elya Roza berkata...

oh klo provate mmg in terms of harga mmg mahai..
better sis cepat2 cari insurance coverage ni,,,sebb hospital nye bill zaman skarang ni macam nak beli sebuah kereta....:((
kiter boleh suggest agent insurance kiter stay area puchong jugak....01115317721 izmi nama die...die buat takaful, Great eastern takaful....die quote harga ikut kemampuan kiter..tak mahai2...sis maybe boleh try.