Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 4 Ogos 2014

Dugaan Syawal 1435H

As-Salam (^-^)

Sekali lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya tuk semua... ada lagi ke yang cuti ari ni?? patutnya aku masok keje esok tapi sebabkan esok lusa nak cuti lagi so arini terpaksa masuk setelkan keje yang penting... nak citer pasal raya pon mood cam takde lagi... meriah masih cam tahun2 sebelum ni jugak cuma tahun ni dugaan tu lebih sikit... takpe... ada hikmah sumer kejadian ni... syukur alhamdulillah..

Perghhh tahun ni tahap mencabar betol biler sangkut kat jalan hampir 17jam... yaaa 17jam beb... cuba ler bayangkan tuk aku... aku ni tak payah nak bayang dah... memang perit giler... nasib baik la takde anak kecik... bebudak tu pon rilek jer takde kerenah... pandai pulak vontot dorang bertahan... takde la bising nak memberak ke nak terkencing ke... memahami sungguh..

Aku bertolak ari sabtu... start kuar rumah kol 7.30pagi lebih kurang... lalu kot jelatek sebab BiL nak kirim barang... masuk jer taman melawati dalam kol 8.30, jem dah start..

nak diikutkan taman melawati ke tol gombak takde la jauh mana pon tapikan sangkut kat sini jer 2 jam... wohooo tahap mencabar ni..

aku rasa tahun ni memang paling teruk hadap jem... last year pon gini jugak tapi takde la sampai 17jam :( .. skit2 jer kete dapat gerak... auto selamat lagi, manual kalo mau goyang gak kaki duk tekan clutch..

kete sepanjang panjangnya ... dari tol gombak nak ke raub tu memang hazabedah sungguh... bergerak cam siput cadbury... aku tak sanggup nak lalu kot dalam bandar raub... terus amik jalan pintas kot felda mempaga... ikot situ lega ler skit..

dah stanby bekalan tuk dua bradik ni... elok la yang puasa dok telan2 ailio jerk sambil layan jem... dorang kemain lagi mencekik... non-stop... makan jer kejenya..

Sampai gua musang dalam kol 6.30ptg.. terus berhenti kat masjid sambil tunggu nak bukak puasa... kot yer aku teruskan jugak perjalanan memang berbuka dalam kete jawabnya... mandikan bebudak ni skali... time tu la ada yang nak memberak... setelkan terus sekali harung... dalam kol 8.30mlm baru sambung lagi perjalanan... masuk kuala krai kol 12.00tgh malam... perghhhh kalo normal 2jam pon dah boleh sampai umah :(... nangis lagiii... huwaaa dasyat sungguh... akhirnya kol 1pagi baru sampai... tahap nangis guling2 dah ni... kalo biasa laki sorang jer yang drive, kali ni tidak lagi... nak tak nak kena gak bergilir... sian dier... ngantuk tahap dewa... aku baru drive kejap pon dah tak tahan bijik mata... kejap2 kang amik tisu basah lap2 kat mata... dah kalo tak buat gitu memang lelap aku rasa..

Sampai umah pepagi buta, terus masuk dapor bukak saji, pe lagiii makan lerrr... bercampur baur lapar lagi ngantuk lagi... dah berbuka tadi bedal mee goreng jer kot... nasik sumer abis licin... time sahur aku terus pengsan takleh nak bangun... kahkah... petang2 skit baru kuar pegi cari barang2 nak masak pagi raya esoknya..

sempat korang 'pow' eskrim... telan ailio lagi ibu ngan ayah ni tau... along time ni dah 'flat'... takmo ikut kuar dah dier... nak dok umah..

Raya pertama cam biasa, sebelum gi semayang raya kita makan dulu... pas semayang baru sesi bersalaman bermaafan pastu terus gi ziarah kubur... biasa aku okey jer takde masalah pape... kali ni dugaan sungguh... balik kubur satu badan gatal... miang takyah cakap... memula syak kena ulat bulu sebab ada ler nampak ulat bulu... tapi lama-lama gatal tu merebak... berbijik merah besor2 lak tu... akhirnya penuh satu badan... raya ke-2 makin teruk kot... raya ke-3 bertahan lagi.... akhirnya raya ke-4 dah takleh tahan... pegi klinik dapat la inject sejarum... doc pon tak tahu ape ke bendanya... bukan ciken pop, bukan campak, ulat bulu pon bukan... alergik??? tak pernah2 plak aku alergik... sampai sekarang pon masih dok gatal2 tapi tak seteruk memula kena... huhuuuhuu..


Petang raya ke-4, kete plak kena langgar dek motor... aishhh sabar jer la... nak marah pon tak guna... bebudak bawak motor kat kampung tau jer la camaner... berlagak sangat... bangga kot dapat tunjuk aksi rempit..

tak pepasal kete aku jadi mangsa... huhuuu..

kejadian berlaku kat depan umah jer... kesahnya laki dah bagi signal nak masuk... benti jap sebab nak bukak pagar... kat belakang kete pon ada lagi 2 bijik kete... satunya kete BiL dok tunggu nak masuk jugak... ntah camaner budak sorang ni bawak motor kemain laju terus menyelit ikut kiri... asalnya dier nak gi umah depan tu haaaa... patutnya terus le ikut kanan... ini tak dok selit kiri... sudahnya tak lepas nak belok terus pegi cium bontot kete... adoiiii... gangster giler bawak motor... dah terang2 ko salah budak oiiii..

nak tau laju tak laju dier bawak moto, tengok jer la... retak seribu cermin... tu lekat sebab ada tinted jerk... kalo takde memang berderai dan dan tu jugak... that time ada la biras aku ngan baby dok kat belakang tu... tepercik jugak kaca2 halus skit... nasib takde yang luka... motor elok plak... budak tu la patah jari kot... yang aku tau kepala dier terhempuk kat cermin yang pecah tu..

Balik kl aritu memang tampal ngan plastik kat situ... nak buat kat kampung tak sempat dah... bertahan la kejap... esok baru boleh buat tu yang terpaksa apply cuti lagi esok lusa... cepat siap lega skit aku... lama2 bertampal ngan plastik pon risau gak... kang ada yang ceroboh plak..

Ape citer raya korang??



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Amboi lama bertahan makan jem tu Zee.. 17 jam.. memang jenuh tu.. tu sib baik tau jalan kampung kan..
Raya akak alhamdulillah.. kg dekat jer 2 jam dah smpi..
Tak pasal pulak kuar duit utk ganti cermin kereta ye Zee..

Nastyna berkata...

laaaaa macam macam betul, ini memang dugaan nih dengan jam nya, dengan allergik nya dengan kena rempuh nya. eh gatal2 kena kat kubur kot, maybe tergesel rumput2 or daun2 yang kena racun sebab masa I balik kampung ritu, singgah la kubur pastu pakcik ni terus datang warning jangan pegang2 daun sebab depa baru lepas sembur racun.

apa pun, selamat hari raya yer. and I rindu la jam balik raya huhuhu. teteiba terliur mee goreng.

Masya berkata...

selamat hari raya .. lamanya jem sampai 17 jam huhuhuhu ... lahai harunya retk seribu cermin kereta.. nak marah pun mcm x berbaloi je kan..

Fiza Rahman berkata...

Perghhhhh...17 jam tu. Dugaan. Bertabah lah.

syawalsimpsons berkata...

sue cerita raya ada..tapi lebey pada semua satu family tak sihat

UmmuAidan-Arissa berkata...

Selamat hari raya zee,
banyok btul dugo'e tuh...hok jem tuh tokleh nok kato gapo doh lah...huhuhu..elok2 patoh balik tido dumoh dl, tolok lewat lg ko..hehehe...
zee dok try lap nge air garam suam ko hok gatal tuh..manolah tau kot2 berkesan jugok...
cermin pecoh seribu..? nok geghroh kot...:)

Puan Kutu berkata...

Alahai zee dugaan sungguh dr jam, bdn gatal2 smp cermin keta pecan,macam2 hal. Bertabahlah..

Selamat hari raya salam kosong 2 ye

Kakzakie berkata...

Sedih jem lain, sedih kereta satu hal..
tak apalah Zee ujian tu...
Yg penting jumpa keluarga semuanya happy..

Amy J berkata...

masha-ALLAH, macam-macam dugaan sungguh. nasib baiklah masa kejadian cermin pecah tu, tak ada apa-apa yang teruk berlaku.

semoga cepat sembuh sis. saya kalau dengar orang cerita pasal biji-biji ni, saya meremang bulu roma.

Huda Maisa berkata...

Saya pernah balik kelate amik masa 20 jam. Kalo pitis byk lama dah naik flight hehe.

AnneRaini berkata...

Selamat hari raya zee... dugaan raya tu...sabar jelah.. kamipun nk blik kg jem gak...xpernah2 jem mcm gitu..huhu

Mar Mansor berkata...

dugaan raya..dalam kegembiraan terselit kedugaan..mengingatkan saya kejadian 2 tahun lepas..kete kene sondol..huhu

LYAfrina berkata...

mmg teruk jem kali ni..abg lya y balik dari KL pom mlm bru smpai kemaman ni...
ramai balik pantai timur tahun ni..

aduhai.. byk2 bersabarlah... ujian belaka ni.
teruk juga kena langgar klo smpai pecah cermin.. mmgslalu mcm tu, bdk2 y bwk motor kt dlm kmpng t jns main dah je..kdg2 tu nak lintas x tgk kiri kanan..dgn bawa lajunya..

salam aidilfitri
maaf zahir & batin dari Lya

NanyFadhly berkata...

Sian nya..mmg azab sangat kalau stuck kat jem. Sy pun pernah stuck kat jem juga nak balik kg husband di Melor. Kampung kita dekat2 la rupanya..Kok Lanas and Melor tak jauh mane..hehehe...Memang dugaan Syawal namanya ni..semoga ALLAH SWT kurniakan pahala atas kesabaran untuk awak sekeluarga. ..