Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Sabtu, 8 November 2014

Resepi Pavlova... sedap, senang tapi tak mudah

As-Salam (^-^)

dah lama benarnya fenomena pavlova ni... cam senang jer nak buat kan?? bahan2 pon tak banyak tapikan tak tahu la nape aku buat tak pernah nak jadik elok... aku yang jadik 'fedup' ada la.. hihiii... pestime buat failed tang meringue... masa bakar elok naik, pastu biler sejukkan jadi kecut... kali kedua buat plak meringue hangus... hahahhaaa... ni mesti salah set timing oven... and berbekalkan sikit kerajinan meh buat tuk kali ketiga... kita tengok jadi ke tidok... dah tingin sangat nak makan nih..

buat research dulu yer takot sentap tak jadik lagi sekali... kalinya tengok cara LauraVitale... perghhh salute cara dier memasak... nampak senang cam eleh kacang jer ni..

sebenarnya pavlova ni tengok resepi mana2 pon sama jer bahannya tapi nak make sure jadik ngan tak jadik tu yang payah..

ni version aku... alhamdulillah kali ni menjadi elok..

oke, kasi tepek jugak resepi merigue kat sini..
3biji telur putih gred 'A', 3/4cawan gula kastor, 1sb tepung jagung, 1sk cuka makan dan 1sk vanila esen... 

telur tu ada yang kata amik dari peti sejuk, ada yang kata takyah dari peti sejuk... hurmmm pada aku sama jer kot... dua2 cara pernah aku guna... kali ni aku guna telur dari peti sejuk... amik terus pecahkan dan putar..


cara nak buat senang jer..

memula putar putih telur sampai jadik kental pastu masukkan sikit demi sedikit gula kastor sambil putar... jangan stop mixer tu ye... agak2 meringue dah 'bertanduk' boleh hentikan mixer... ohhh sebelum tu jangan lupa panaskan oven siap2... api atas bawah dalam 130-140deg tapi bergantung gak tahap kepanasan oven memasing..

pastu masukkan tepung jagung, cuka dan vanila esen terus kaup balik guna spatula jer... takyah dah nak ber'mixer' bagai... takyah lama sangat pon, agak2 sebati cukop... dah boleh terus tuang atas baking paper then bakar... masa bakar ni aku dah turunkan suhu jadik 110deg dalam masa sejam... itupon bergantung pada ketebalan meringue jugak..

alhamdulillah, ngam2 jer sejam aku punya meringue dah jadik..

pastu boleh la curah korang punya whipping cream... tabur segala mala buah yang korang suka dah siap... heheheee... tuk whipping cream korang tau kan buat camaner?? tak tahu gi tengok video LauraVitale okeh..


nyum nyum sedap sangat sangat sangattttt... serius ni tak tipu :)... memang luar crunchy, dalam lembut... combine plak rasa masam2 kiwi tu perghhhh layan..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

8 ulasan:

nila anggraini berkata...

Terima kasih atas perkongsian dear...nampak sedappp...terluyr laa pulak...
Dilema Anak Kurus Kering Dan Tak selera Makan

UmmuAidan-Arissa berkata...

tahniah zee berjayo jgk buat pavlova...rsnya senang & sedap lg dr kek dok..sekali terer buat nie nok buat sokmo perasa'e tuh kae...heheh

Nastyna berkata...

cantik...and tahniah meringue anda menjadi hahahaha. saya.... tak pernah buat benda ni, tak pernah teringin nak makan pun.. tapi suka tengok orang buat sebab cantik jer letak buah2 tu semua.

dalila berkata...

wahhh..sedapnye kak zee..dh lame nk wat..tp xde kekuatan..takut failed..

Nafira usof berkata...

Fulamakkkkk.. sedapnyeeeee.. hahahahaha
tak pernah lagu nak cuba buat. bila tengok yang Zee buat nih baru rasa nak cuba buat.
Ada lagi x?? nak mintak rasa sikit nih?
hahahahhah

AnneRaini berkata...

ya ampun lama gile kot tak buat pavlova.. tulah kan walau senang buatnya tp kalo xde kerajinan mmg tak terbuat... teringin mmg teringin tp malas..hahaha

LYAfrina berkata...

pernah mkn y beli je.. nk mbuat tu mmg x la kot. huhu..
tp y lya beli tu terkena manis neting..smpai xleh telan.

Mummydearie berkata...

Dah lama jadi fenomena tapi sampai la ni saya tak pernah buat. Lagi malaskan. Nampak sedap je pavlova kali ketiga ni. Ini yang tetiba teruja nak cuba tapi tunggulah tahun depan punya cerita ^_^