Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 4 Ogos 2015

BRoWNIES CoKLAT CoMEL

As-salam (^-^)

tetiba lak nak jadi pakar masak memasak.. hhehehee
ekceli jumaat lepas bebudak ni ada jamuan raya kat sekolah..
serentak pulak tu tetiga bradik..
sekolah agama, sekolah rendah ngan tadika dik niq..
pulun sekali harung..
haru aku ni haaa tak tau nak buat ape..
yang tadika dik niq tu last minit, esok nak jamuan harini baru bagitau..

mulanya ingat nak goreng jer nugget cam last year..
tapi hati dok berbelah bagi..
dok belek2 resepi ternampak resepi brownies cik epal yang magic giler..
tengs cik epal..
ye la magic, guna tiga bahan jer..
telur, nutella and tepung serbaguna..

so let's try..
aku punya bahan telur jer la ngikut..
yang lagi dua aku ubah bahan..
 TELUR + COKLAT MASAKAN + TEPUNG NAIK SENDIRI
so namanya pon aku ubah jadik 'BRoWNIES CoKLAT CoMEL' ehhh ke muffin?
hhahahaa ape ape jer la labu..

 
jenuh nak cari tepung serbaguna.. memula ke pasaraya hero takde pastu terjah tesco pon takde..
try plak cari kat 99speedmart yilek jugak so amik jer mana yang ada depan mata..
takyah nak pening kepala sangat..
resepi asal guna nutella.. aku beli cooking coklat jer nak jimat.. hahahaa
brand tesco plak tu..
alah janji sedap ditelan ye dok?

jom tengok step by step :)

 
memula double boil cooking coklat tu dulu.. anggaran 130gm 
(aku campur minyak jagung sesudu besar nak bagi brownies aku moist) 

amik stand mixer, blend sebati coklat tadi ngan sebiji telur macam gambar diatas..
(nampak ada tepung kat tepi mixer aku tu sebab ni second trip buat baru terhegeh nak snap pic)

 
dah sebati, masukkan 5sudu besar tepung naik sendiri..

 
pastu kacau jer ngan sudu dah takyah guna mixer..
dah bergabung meletop sumernya boleh sudukan ke dalam paper cup..

kalau nak buat banyak boleh gandakan bahan2nya tapi harus diingat, make sure korang pantas sudukan ke dalam paper cup..
lambat kalu memang jadik sukar sebabnya lelama adunan jadik likat/kental..
cam aku semalam tension gak..
ye la sengsorang buat keje..
kena guna dua sudu masukkan adunan dalam paper cup..
awal2 tu syok, guna satu jer..
tapi susah2 pon, dah bakar elok jer mengembang.. 
fuhhh nasib baik takde efek..

 
first adunan aku masukkan lagi suku nak penuh cup maksudnya 3/4cup..
tuk hiasan, tabur skit coklat rice..

cam oven aku, aku bakar dalam masa 15min dengan suhu 160 darjah celcius..
oven korang kena pepandai la korang adjust.. 

 
overload okayyyy..
mengembang sampai terkeluar cup..

makanya next round tu aku isi sikit jer kurang dari setengah cup..
dan hasilnyaaaa..

v
v
v
v
v
v


 
just nice..
sekali ngap lesap dalam perut..
fuhhh lega.. satu adunan dapat dalam 20++ bijik jugak..

korang apelagi? cuba la..
seriusss senang ya amatttt.. kos pon jimat..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

Mummydearie berkata...

Wah, senangnya!

Tapi..... malas nak buat! Hahaha.... saya ni kalau baca resepi semuanya nampak macam kacang jerk tapi nak suruh buat berzaman baru mencuba :)

Senang tak senang, yang penting hasilnya awesome dan sedap!

Masya berkata...

comelnya .. resepi pun senang ... boleh jgk buat menu open house kan ..

Kakzakie berkata...

Bebudak yg makan pun suka ni Zee
Coklat siapa tak suka:)

Pokok Manggis Depan Rumah berkata...

Bolah nak cuba juga resepi sedaap macam ni. Anak-anak mesti suka ni.

LYAfrina berkata...

sedapnya...
mmg comeyss.. cute2 je ..

aryan azra berkata...

memang senang sangat nih..akak pun suka buat

Puan Kutu berkata...

memang magic..mudah je nak buat ye..tp tulah paper cup cuppies kecik2 ni renyah sikit klu nk cepat2..jenis tak sabaq ni boh dalam paper cupcake terus sete!

sy jamuan raya aiman beli kek pisang potong masuk tapaware pastu kata ibu yg bakaq.hakhak

AnneRaini berkata...

simple betul ni..hehe tp manis ke x? sbb coklat masakan tu xmanis sgt mcm nutella ke coklat biasa tu ke.

dalila berkata...

comelnye kak zee..mcm senang plak nak buat..klu vitamin M xde blh jgk try ni..

Bunda a.k.a KN berkata...

menjadi jugak kan walaupun dah diubah suai resipinyer... kalu bunda ntahlah... bunda baking2 ni kureng minat nak buat...tapi makan suka...