Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 2 Disember 2013

Bila Tetamu Datang Bertandang , Memasak Adalah Wajib..

As-Salam (^_^)

Citer semalam, myLaki ajak SIL datang lunch kat umah before dorang berangkat balik kelate malam semalam... aku suka jer tetamu datang umah... nak masak2 pastu makan ramai2... waa meriah... maklumla, selalu sunyi sepi jer kan sesekali meriah sonok jugak... rezeki pon melimpah kan orang cakap...

Perangai aku ni dah kalo ada orang nak datang jadi gelabah tak tentu pasal... kepala otak terus ligat dok pikir apela aku nak masak... apa la yang best... kalo sehari sebelum datang inform aku ok skit, at least sehari jer aku pening... cer kalo cakap seminggu sebelum tu... haaa seminggu la aku dihantui resepi tau... nak buat tu, pastu tukar buat ni... ehhh tak jadi buat tu pulak... ehhh yang ni pon best... dah acaner tu??? dari celik mata sampai pejam sampai celik balik benda sama la aku dok pikir... nebes tak kena tempat gitu la... last2 resepi biasa jugak..

Ni semalam kol 4.30am aku dah jaga... memula celik mata tengok kol 5.30am, so terus bangun masuk bilik air... subuh kan awal skang... sementara tunggu subuh tu lepak2 jap sambil otak pikir nak buat bekpes... sekali pandang balik jam, huwaaaaa baru kol 5... pastu try nak tido2 ayam tapi takkk jalan... sudahnya bangun jer la jalan ke hulu ke hilir... cer kalo hari keje, takdenya aku nak bangun awal cam gini... mesti tido ngan jayanya... even 5 minit pon aku boleh lelap sesedap rasa... ahahaahaaa... ni namanya psikoooo..

So nak intai apa aku masak???? membebel tak henggat ni macam la vas de boom sangat aku masak... korang jangan gelakkan aku sudah...

Lepas subuh terus buat bekpes... ada bibik 2 orang baru sampai umah aku tapi aku yang kena masak... hehhheeeheee... takde la, anak buah aku tu..

 
Nasi goreng takde nama..

 
Sosej Roll Cheese... 
terliur tengok kat blog MJ so try buat... sosej tu aku rebus dulu then toskan baru roll ngan roti and cheese.. 

Settle bekpes, kita wat tuk luch pulak yer..

 
Masak Lemak Ikan Masin... heheheee payah2 pikir ni jer yang buat?? 
si angah kemain tau, aku masak ni boleh plak dier kata bau muntah... ishhhh anak orang bandar betol budak tu... macamla busuk sangat bau ikan masin... sentap


 
ada tiga ekor ikan dalam peti ais terus clearkan stok buat Sweet Sour..

 
Telur dadar adalah wajib..

 
Sotong Celup Tepung..

 
Udang Tempura (aku tambah)
sotong tu first sound dah licin, terus laki masuk dapur goreng udang... heheehee

 
Puding Jagung
cubaan ke-2 lepas yang pertama aku dulu failed... hampehhh tau bulan puasa buat tak jadik... jagung pon pakai yang fresh bukan main yang dalam tin tu..

Okey la, lepas poning aku... next pening tak tau nak buat ape pulak... tak gempak pon kan?? poyo jer lebih..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

tu pun juadah yang sedap dan nampak menyelerakan zee..

Kakzakie berkata...

Bertuah anak ye Zee... dia tak biasa makanlah Zee. Kalau kita lemak ikan masin aduhai sedapnya...

ummuaidan berkata...

Sedak belako doh tuh zee..mace masterchef doh tu...:)

mama aryan berkata...

ok la tu, yg simple tu yg sedap...tgk telur dadar tu pun dah menggoda akak tau..

Delimasari berkata...

boleh ambik resepi

Lieya Von Jay berkata...

amboi banyak jugak juadah tu .. sedap2 belaka ^_^

Masya berkata...

sape yg nak datang tu, samalah sy pun kalau orang nak datang rumah mulalah.. nak kemas itu ini.. nak masak ape.. padahal x pandai masak pun.. belasah sudah..

Wak Gelas berkata...

wak tenokk pown sodapp tuu makk.,ahHKs

aTieYusof Family berkata...

Rajinnya zee masak...sy pun sllu jg pening bila tetamu nak dtg..bukan tak suka, tapi tak tahu nak hidang apa nti...hehe...

Puan Kutu berkata...

mmg kan masin tu klu msk baunya pelik,,ada betul anak zee kata.haha..yg pentng msk kan..nmpk menyelerakan je semua yg zee masak utk tetamu

Riedaffya ibrahim berkata...

kalo camtu, sy pon nak dtg rumah kak zee la...byk betul mknn tu saat akhir bgtau tu..