Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 10 Januari 2014

Bantuan Zakat dari Lembaga Zakat Selangor (LZS)

As-Salam (^_^)

Salam jumaat salam ceria yoo..

Nak share skit info yang aku dapat... harapnya dapat membantu mereka2 yang amat memerlukan memandangkan sekarang ni sumer benda pon mahal kan... ngan sesi persekolahan lagi yang baru bermula... sana sini sumer kena duit... yang berkemampuan alhamdulillah tapi yang kurang berkemampuan camaner??

BANTUAN ZAKAT

Sesiapa yang ada anak tadika, adik2 di sekolah rendah, menengah dan student belajar di universiti boleh mohon bantuan pendidikan di Lembaga Zakat Selangor sekarang..

Syarat bantuan :- (Pendapatan Kasar)

Sekolah Tadika-Menengah : Pendapatan keluarga <RM4000
Universiti : Pendapatan Keluarga <RM6000

Jumlah bantuan :-
Anak Tadika : RM 50
Sekolah Rendah : (Agama RM75, Kebangsaan RM75)
Sekolah Menengah : (Biasa RM 125, Agama RM 125)
Universiti (Dalam Negara Sahaja) : Sijil RM 500, Diploma RM 700 yang tak dapat mana2 bantuan dan RM500 ada loan, Degree RM1000 yang takde mana2 loan dan RM 700 ada loan, Master RM 1000 dan PHD RM 2000

Ini adalah One-off payment yang boleh mohon setahun SEKALI sahaja..
Dikategorikan dalam asnaf fi-sabilillah..

Bantuan bertujuan untuk meringankan beban ibu bapa... so sesiapa yang nak mohon boleh buat permohonan di kaunter LZS yang berhampiran..
Borang permohonan agihan bantuan boleh download di http://www.e-zakat.com.my/borang/

Okey tu je yang aku tahu... untuk kepastian dan sebarang kemusykilan boleh la terus hubungi Lembaga Zakat Selangor (LZS) yer... walaupon jumlah tak besar tapi aku pasti dapat bantu ramai mereka yang amat2 memerlukan kat luar sana... kecik pada kita tapi besar nilai dan maknanya pada dorang..

Kalo korang ada member, saudara, jiran tetangga yang rasanya layak tuk dapat bantuan ni, sila la bantu... tak leh bantu ngan wang ringgit takpe, cukup sekadar kita bagitahu apa yang dorang boleh dapat atau tolong la kan print sekeping borang bagi dorang... tak susah mana pon..

Selamat beramal..

*** tersentuh baca kisah KakZakie tadi***


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

bagus nie zee..at least kurang sikit beban mak ayah kan

syawalsimpsons berkata...

info baik ni

UmmuAidan-Arissa berkata...

Payoh benar nok buko satu2 page nge komputer buruk nie..nok baco cito adik nik pun susoh..heheh..
alhamdulillah dgn adanya bantuan zakat moga dpt bantu mereka yg btul2 memerlukan..ade jgk mereka yg layak tp tak dpt pun bantuan..mungkin mrk tak tahu camaner nak dptkan duit zakat tuh kan...

Sue-Rya Qistina berkata...

alhamdulillah..ada yg sudi membantu utk meringankan beban..

Kakzakie berkata...

Harapnya sasaran menepati mereka yg memerlukan Zee
Walau tak banyak tapi sekurang-kurangnya dapat meringankan sedikit beban

aTieYusof Family berkata...

TQ sharing info ni Zee...
rasa nya ramai yg memerlukan bantuan skrg ni... semua dah naik, yg gaji tak berganjak..kesian yg pada yg tak mampu..simpati...:(

Sayangku Zie berkata...

MEMBANTU PADA YG KURANG PENDAPATAN

Nafira usof berkata...

Info yang bagus nih..
Thanks Zee.
Harap2 dapat lah membantu meringankan beban keluarga yang kurang kemampuan kan~

Zura yang anak baru sorang sekolah pon terasa bebanan perbelanjaan nye. bayangkan kalo 2 3 anak sekolah dlm satu masa. memang perlukan bantuan.

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
alhamdulillah..tenkiu for sharing..sikit2 pun, mmg dpt mmbantu mereka yg memerlukan..
betul tu kak..terusik hati baca n3 kak zakie..bersyukur kita apa adanya..

Roha berkata...

satu info yg sangat2 berguna pada kita semua,especially pada mereka yg sangat memerlukan bantuan dari segi kewangan,sedikit sebanyak dapat meringankan beban..
terimakasih zee atas perkongsian ini :)

hainom OKje berkata...

Yelah ...ada dengar pasal LZS kat geng WA tadi....

aTieYusof Family berkata...

salam..singgah sabtu zee:)

Masya berkata...

mmg dah lama pusat zakat lakukan.. cume ade yang tak tahu jer.. sebab kurangnya maklumat dan info disebarkan..

aTieYusof Family berkata...

Salam singgah Isnin zee :)

nurbijen berkata...

baru tahu pasal ni.. nanti boleh beritahu pada yang memerlukan….
Thanks for sharing :)

Puan Kutu berkata...

walaupun tak byk sekurangnya dpt ringankan beban..semoga mereka yg berkenaan dpt manfaat..:)