Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 27 Januari 2014

Resepi : Masak Lala paling senang dah sedap

As-Salam (^-^)

As usual, hero2 aku ni penggila lauk pauk yang bercengkerang especially kerang, lala ngan siput sedut... kalo masak ni memang suka benar tengok dorang pulun makan... laju jer meratah... sedap sangat erkkk ibu masak??? hahahahaaa... takpe meh nak share resepi simple kacang ni yehhh... dah esok lusa dah kawin, agak2 rindu masakan ibu boleh soh pasangan memasing masak... godek2 skit blog ni yer (ntah time tu ada lagi ke idak blognya)

 
Lala Sos Tiram..

Memang aku main campak2 jer bahan... kalo masak lala tak amik masa lama sangat okey... kacau2 skit dah masak... isi lala ni manis tu yang hero2 aku suka sangat... siap isap2 kulit lagi..

Bahan simple jer, opkos bahan utamanya Lala..
Bawang Merah ngan Bawang Putih (hiris)
Daun Kucai
Cili Merah
Bawang Besar (hiris bulat)
Sos Tiram
Garam, Gula
Air (sedikit sahaja, just bagi basah berkuah)

Cara nak buat senang jerk pon :-
Panaskan minyak then tumiskan bawang merah ngan bawang putih... agak2 dah garing, masukkan sos tiram... taruk skit air... letak garam gula... rasakan, kalo okey terus masukkan Lala... bila dah hampir masak terus masukkan bawang besar yang dihiris bulat, cili merah dan daun kucai... Siapppp

 
Lala Masak Serai..

Yaa ampun, yang ni pon best jugak... lagi banyak serai lagi best tapi tak elok jugak... aku pernah terbaca pasal serai ni boleh menyebabkan kanser... betul ke?? ni lagi la senang dari yang atas nun... walau malas pon takde alasan takleh masak ni yer..

Bahan utama Lala ngan Serai..
Bawang Merah dan Bawang Putih (dihiris)
Chicken Cube
Garam
Air

Cari nak buat ada dua option, samada nak tumis ngan minyak or lebur terus dalam periuk... aku wat style tumis..

Panaskan minyak then tumis bawang merah ngan bawang putih sampai naik bau... masukkan serai... dah wangi terus masukkan lala dan air... nak berkuah letak lebih skit, kalo taknak just taruk skit jer... masukkan skit chicken stok... rasakan... kalo okey tak payah letak garam dah..

For sure, makan sampai jilat pinggan... hahahhahaaaa... hero2 aku la yang jilat pinggan... dah 3 kali repeat buat dalam minggu ni still nampak ketidakcukupan dorang makan... siap berebut-rebut... nak ajar makan selalu risau gak kot tak berapa elok..

Ingatkan lepas ni nak gi cari remis plak... mana la tau kot2 lagi sedap dari Lala kan... kupang tak berapa suka sangat sebab dier besar kan... isinya cam liat skit pastu rasa pon ada tawar..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

20 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

akak kalau lala ni minat masak cili atau sour sweet... yummy...

izan mama mia berkata...

baguslah masak..anak suka..rasa puas kan anak makan..jop p pantai remis laa borong segala macam remis..hihi

aTieYusof Family berkata...

ohhh...anak2 suka makan ye zee. Pae tak pandai makan lgi...hehe...
sy plak suka kerang je.. yg lain2 tak pandai sgt makan...:)

dalila berkata...

sedapnye..
sy memang suke lala..tp sejak kawin 4thn ni xpenah lg masak..hihi
bole try buat nnt..tq kak..

Kakzakie berkata...

Lala stim dgn halia dan serai pun sedap apa lagi masak macam Zee ni..
Memang sekejap aje dah berbuka kan. Bila lekang tu dah masaklah..

Roha berkata...

uiss petang2 zee dok tayang lala masak sos tiram..mau lapaq balik akak menengoknya..
akak selalu sweet and sour je lala ni..then letak juga sos tiram sebagai ganti garam..:) sodap jugak hehe..

lia berkata...

x berapa rajin wat masak menda bercengkerang ni sbb ada org gout dlm umah he3

lieyalatif berkata...

perghh zee!! sumpah nampak sedap...ni ade pi cari lala hujungminggu ni gi pasar kang.....dah lame gak lieya ni tak makan lala.....tapi tu la kalo beli mgm lieya ngan laki jek laa bedal...anak2 tak suke...siap ckp lg tu mcm ulat...haahahah choi sungguh!!!

lieya nak try yg masak serai tu...mesti wangi2 baru serai tu kan.....

AnneRaini berkata...

dah lama tak makan lala.... isi lala mmg sedap cuma tulah, kecik sgt, tak puas mkn.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

tq sharing..

suami sy mmg suke
nnti blh try masak guna resepi ni =)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

hehe..samela.. peberet kami anak2 beranak..selalu masak men campak2 jer.. nnti nk try versi akak ni.. thanks share resepi :)

LYAfrina berkata...

sedapnyer..lala ni mmg febret lya.. blh cuba,,bhan la sgt simple

Ibu Lala berkata...

Memang sedap dan mudah. Anak akk pun suke

Ibu Lala berkata...

Memang sedap dan mudah. Anak akk pun suke

Kenari Putih berkata...

ai sedap tgk gambar, yg lala sos tiram tu nampak mcm sama spt masakan mak mertua ku...hihi..tapi 2-2 simple.. best!

Masya berkata...

lama x masak lala.. terpandang entry ni kecur air liur.. lala kalau nak murah kena pg beli kat pantai remis.. lama x pg huhuhuhu ...

yatty berkata...

Lala..yum3..suami pasti suka kalu wat ni..tq sis for sharing ;-)

noorasilah humumiri berkata...

Baru2 ni saye g pantai remis beli lala..mmg puas hati..dh lame sgt xmkn lala ni..masak sweet sour mmg sedap..

Jueliza Jamani berkata...

ohh orang kl panggil lala yer.. jue orang kedah panggil lala ni retak seribu.. sebab kat cengkerang dia nampak macam retak2 seribu.. heheheh.. tp isi skit kan.. tak puas makan..

sis mukhlisah berkata...

Serai penawar kanser. Bkn penyebab kanser. :D