Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 8 Julai 2014

Sepuluh Ramadhan Sudah | Pantas jer masa berlalu

As-Salam (^-^)

Salam sepuloh ramadhan... alahaiiii makin suram plak rasanya... blog pon nak ikut sama puasa ke hape ni?? sepanjang ramdhan ni memang takde kuar pi mana2 pon... dok terpekik kat umah lagi syiokkk dari dok terpekik kat mall... hahahaaa... tau la dorang tu kalo dah melepas keluar macam burung kuar sangkar gayanya... mana2 mall pon skang ni sesak memanjang kalo weekend, lagipon takde ape dah nak cari... sumer complete tapi kesian jugak ler tengok dorang boring terperap jerk dalam kandang..

Progress mengecat umah tinggal dua keping jerk lagi dinding bilik belom setel... yang lain okey... sayangnya bila pi cat putih kan, bebudak tu gatai pulak tangan... baru seminggu dah betompok itam... adehhh... ada ke pegi cop jari kat dinding... nak hangin pon tak boleh so redho jer la... kang nanti touch up jer skit2 tu..

Projek kuih raya rasanya nak kena start dah kot weekend ni... aritu ingat taknak buat ape2 pon tapi cam tak beshh jer sebab dah biasa buat kan... lagipon air tangan sendiri tu yang lebih afdal... heheheee... tak la, aku ada 4buah umah nak kena supply... termasuk umah sendiri jadik 5... kalo sebekas 20hengget, 5 bekas dah seratus jadiknya... dah tu takkan nak bagi sebekas jerk... harus la 2,3 jenis tuk sebuah umah... tu yang terrrpaksa merajinkan diri... lagi berbaloi buat dari beli... kalo sedap okay, kalo dapat yang tak sedap tak ke menangisi namanya..

Hajat nak buat yang paling senang and simple... dah ada list dalam kepala otak tapi tak sure lagi tu... jadi kang kita citer2 kat sini ehh..

Sepanjang puasa ni baru sekali melepas ke param... itupon beli kuih2 jer pastu along nak kambing panggang... beli la set sekali ngan nasik... tengok dier tak abis pon makan masa berbuka tu... takat ibunya dok pulun masak ni memang laju jer dier makan... siap bertambah-tambah lagi nasik... time sahur jer pon kalo slow skit... sekali cakap sekali masok mulut..

sambal belacan masak

sayur tauge simple

udang masak lemak petai

keli berlado petai

     
sagu gula melaka (santan tukar ngan susu cair)

Ringkas jer menunyer pon... walaupon gitu kan, berpeluh gak la ketiak... gopoh giler buat keje... dah tu sampai umah pon dah kol 6 lebih... kalo time laki cuti awal la sikit sampainya... set timing masak sampai kol 7... after that nak tengok indah... hahahaaa... hero2 aku minat giler ngan indah... asal ada yang tukar channel mesti salah sorang bising... dah tu mana boleh dorang jer tengok, mau ibunya ni menjoin sekali... alasannya dapat restkan badan skit sebelom berbuka -_____-


Tadi tengok ada serunding daging ni haa kat atas meja... alhamdulillah rezeki tuk sahur ni... senang skit koje den... takat ni sahur memang seringkas yang mungkin jer menu... meriah sangat makanan pon takde lalunya nak telan kalo pagi hari... alih2 letak budu, kicap, sambal..

Okeyla, tu jer nak bebel pagi ni... dah lama sangat terabai ni kesian jugak... sesapa dah buat kuih raya tu, sila-sila la hapdet yerk... kasik idea skit kat ambo... pening aihhh pikir..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

18 ulasan:

UmmuAidan-Arissa berkata...

adeehhh banyak tuh zee kalo nak beli..knor pun dok kiro2 gitu jgk..tapi kiro tuh dlm bygngan lah ...hehehe..mehlah kito buat sekut ghayo..tapi susoh benar nge acicha nok wat kijo asik nok dukung jah...huhuhuh

lieyalatif berkata...

ye laa zee...kalo plan nak buat kuih raye dah leh mule minggu nie...lieya pun plan nak start buat minggu nie...tapi lieya takle buat yg susah2...buat kuih suji je laaa...saje ajak anak gentel2 kuih gituuu heheheeh.... lagi pun buat meriah atas meja ade sejenis kuih buat sendiri heheheeh...bahan dah beli tu...tgl nak cari ceri merah jek ngan minyak sapi kot....buat dlm 3 adunan okey le...leh bagi mak, mak mertua ngan umah sendiri heheeheh...zee buat kuih ape? nanti kabar2 kan laaaa...mane tau leh cedok idea heheheeh....

adoiii meleleh2 tgk menu tu..lagi2 petai tu....peberet tu...tapi lieya kalo bulan puase tak makan petai sgt...takut nanti siangnye mcm ade rase tak sedap perut ngan bau kat mulut...ye laa petai ni kan amik mase nak ilang baunye kan...lepas puase nanti siap le lieya balun cari petai betul2 hahahaah bagi piong tandas umah ngan opis hahahahahaha

Ibu Lala berkata...

Masak simple simple lagi sedap kan. Kdg beli lauk ntah hapa hapa. Dah la mhal bagak. Tapi klw bulan pose ni menu dipilih oleh en hubby. Kalau kita masak dia akan beli jugak ikut citarasa dia. Pendek kata beli je la kalau dah husben suka makan lauk beli.

Ibu Lala berkata...

Masak simple simple lagi sedap kan. Kdg beli lauk ntah hapa hapa. Dah la mhal bagak. Tapi klw bulan pose ni menu dipilih oleh en hubby. Kalau kita masak dia akan beli jugak ikut citarasa dia. Pendek kata beli je la kalau dah husben suka makan lauk beli.

Nafira usof berkata...

Zee..
meriah jugak juadah berbuka Zee.. walaupon balik keje kol 6 lebih. zura selalunye sampai rumah kol 6.30.. sempat masak satu lauk n satu sayur pon dh cukup bersyukur dah. Alhamdulillah.. sepanjang pose nih zura x pergi bazar lagi.. suami n anak2 jer pi carik kuih.

Zura plak baru jer beli serunding.. tengah tunggu delivery.. hehehe.. semua beli on9 jer.. hahaha

Ema Johari berkata...

masak sendiri lagi puas hati...simple pun siap boleh makan bertambah.

Naemah Umi berkata...

Sambal belacan nmpk sedap tu

Bab sagu yg santan tukar dgn susu cair tu sama mcm umi buat..rasanya lagi sedap..hehehe

Kakzakie berkata...

Masak sebenarnya tak susah tapi yg penting nak ada kerajinan macam Zee ni.
Apa lagi bahan semua dah ada. Tapi kakak ni malas Zura.. asyik membeli aje cari jalan senang.

lia berkata...

okeyh... dadapat idea nak wat masak lemak petai... idea da kering nak masak apa skng ni ha3

Fiza Rahman berkata...

Meriahnya lauk. GUlai udang tu...perghhh...kecur ailio iols tau. Kejap kan dan 10 ramadhan.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Janji air tangan mak dia ... mesti anak2 bertambah.. sedapnya tengok udang masak lemak petai tu :)

Puan Kutu berkata...

adoi meleleh air liur gak tgok menu2 yg dikatanya simple ni..tak sgka ye hero2 zie suka indah..anak beranak la layan cerita sebelum berbuka..bagus betul!

adoi seronok dah fikir nk buat kuih raya

Mummydearie berkata...

Akak pun belum pernah ke PARAM lagi. Belum terbuka hati. Hajatnya tak mahu pergi tahun ni. Juadah pun buat simple-simple je sebab sampai rumah dah pukul 6 petang. Soal TV tu celah belum je menjengah. Kalau duduk berehat depan TV waktu menunggu berbuka, memang adalah ajelah suara sumbang yang nak sound :)

Masya berkata...

samalah puasa ni.. blog pun macam puasa huhuhuhu .... sambal belacan zee tu menyelerakan tau .. sahur mmg jrg masak suka mkn yg simple jer...

Falsya berkata...

sago melakaaaaaa..sedapnyeeee...adehhh tingin tetibe...kene wt nieeee..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
hihi..dgn adenye petai tu buat cma rasa mcm nk masak petai jgk ari ni.. eheh..
cma belum start lagi projek menguih.. next week kot.. :p

hainom OKje berkata...

Wah....beraya sakanlah yeh kalau sampai mengecat tu....
Sedapnya sambal tu zie....senang jer buat sambal belacan tu kan tp buksn main lagi malas okje nk buek

LYAfrina berkata...

lya pon lg suka msk sndiri.. biar simple asal puas hati n kena dgn prut kita.