Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 3 Julai 2014

Cerita Ramadhan Si Angah, Adib Raiyan

As-Salam (^-^)

Oooo ada yang tanya pasal resepi puding jagung tu kan?? simple gak bahannya... i'olls jadikan lebih simple sebab malas nak mengacau lelama... lenguh tangan kot nak tunggu sampai jadik cantik berkilat... hehehee..

1 tin jagung manis, 1 tin susu cair, 1 1/4 cawan gula, 1 1/2 cawan tepung kastard, 3 cawan air, secubit garam dan sepeket serbuk agar2 (serbuk agar2 ni optinal, takyah letak pon takpe tapi i'olls letak sebab tak larat mengacau... tunggu melikat jer dah boleh tutup api and yang pasti puding tu menjadi elok dan tak barai macam aku buat memula dulu... hahahaaaa)

Masukkan sumer bahan dalam kuali dan kacau dengan api perlahan... kacau ler sampai likat dan berkilat... agak2 30minit jugak... tapikan kalo dah letak serbuk agar2 tadi, 20 minit pon cukup dah cumanya tak berkilat ler... tutup api, masukkan dalam loyang dan sejukkan... setelll... senang kan??

..............................................................................

Nak cerita pasal si anak bujang yang nombor 2 tu... dah 4 ari puasa ni takde satu hari pon lagi yang berjaya sepenuhnya... hahahaa... takpe la pelan2 ajar... selalunya paksa gak dier makan sahur pastu soh dier bertahan at least sampai zohor... sebab dier pi skool maybe senang skit nak ajar (kononya camtu la aku pikir ) tapiiii biler balik skool terus terkopoh-kopoh cari makan... tak tahan dah nak menunggu... boleh dikatakan suku hari jer la puasanya... kat skool tak sure pulak dier makan ke tidak... mana tau kot2 curik makan biskut kat pantry kan... hahahaaa..

Pagi tadi pon sama gak, kejut sahur liat kemain... teguk la air milo ngan air kosong... makan takmo... elok orang dah lepas sahur nak sambung tido ehhhh segar plak bijik mata dier... tak payah disuruh, terus mandi skali ngan dik niq plak tu... siap2 pakai baju stanby nak gi skool... pastu dok memekik kacau orang tido... aihh angin jerk rasa... takat pagi tadi puasa lagi... balik skool nanti tak sure bertahan ke tidok..

Kat skool ada jadual tuk bebudak puasa... so tadi dier bercerita... katanya dier dapat telor ayam... hahahaaa...
'yer la ngah, dah awak tak puasa'
menjawap tau 'biar la, kawan dib ayyan pon ada gak tak puasa... dib ayyan takleh tahan dahaga'... hurmmm apo nak dikato ehhh lae... lantak ler..


pic from FB TINH

Saje nak tunjuk carta telor ayam yang angah cakap... heheheee... budak hensem yang puasa ni bukan si angah yer..

So far takde la paksaan... kecik lagi pon... along masa dier baya2 angah pon we'olls takde la paksa sangat... pestime ajar terus boleh bertahan sampai sebulan... cuma first day jer failed sebab tak paham lagi puasa tu ape..

     
 tepek gambar dok dua bradik ni dok berjimba riang pagi tadi time orang lain mentido... elok jugak dorang tak tido sebabnya kol 6.30pg automatik jadik alarm tadi... heheheee... kejap dok kejut ayah, kejap ibu, kejap along... kejut kalo slow2 takpe la jugak, ni terpekik kat telinga mana boleh tahan der... terus bangun ler jawabnya..

PEACE


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

Cho Zila berkata...

lho ingat mana pulak zee ni ada anak girl... ha.. ha... memang cam pompuanler...
hebat2 boleh bertahankan si alongtu dulu...
ooo memang derhaka pada resipi namanyertu.. tapi kitani orang berkerjayakan nak m udahjer...
tapi heran gak ramai yang kawan kita yang bekerja tapi bab kerja dapurnya rajin amat...

Falsya berkata...

heheh..xpe zee..pelan2..insyaAllah nnt penuh la tuh..;)

wahhh, siap ade carta ramadhan..

Kakzakie berkata...

Melatih anak berpuasa kena sabar Zee. Jgn pakai paksa. Kakak jenis tak sampai hati.
Lagi pula bukan wajib pun buat mereka.
Mendidik dan melatih kena pelan-pelan..

AnneRaini berkata...

amboi kemain comel pakai tudung..dah mcm gegel dah..haha

lia berkata...

ekekekkeeee kalau x tau anak2 smua nyer hero... mmg nak tnya, bler ada anak dara 2 org ekekekekee

hainom OKje berkata...

hehe...pakai tudung dah mcm mama jer ghupenya....Bila masa awak buat puding ni Zee hehe tu le sapa suruh dah lama tak datang yek...
Alah kecik lagilah Zee...kan Ustaz kata yg penting solat

Puan Kutu berkata...

comel betul dah macam girl je bebudak ni..biasalah tu kan gaya budak2 puasa..kita pun nak mengajar puasa,nak anak tahu aap tu puasa je..bukan nak paksa

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
hehe..melaram dgn tudung tak menahan..
cma pun tak paksa sangat seri nk puasa..dia bangun sahur okay..tp bila tgh hari tu mulala melilau carik susu.. :p

Nafira usof berkata...

Mekasih Zee atas resipi puding jagung tu.. agak rumit jugak yer.. patut lah sedap.
InsyaAllah.. nak cuba buat gak sekali nanti.. nak balas pinggan jiran sebelah.. hehehe.

Anis pon baru sehari puasa penuh Zee.. memang zura pon x paksa.. tapi selalu bagtau lah.. kalo larat cuba puasa penuh.. kalo x larat.. waktu rehat beli makanan.

Amboiii.. kemain sonok 2 badik tuh menerai tudung ibu dia. boleh pulak berjaga.. kalo Anis dia memang cepat2 nak tido balik lepas sahur.. hehehe

LYAfrina berkata...

Hehe.
Xpela ..slow.. asya pom.bru praktis gak.. mmg xlps la.. sbb dia org xtahan dahaga. Klo bab mkn ok j.. blh thn
. Tp air tu.. maybe sbb cuaca skarang

Mar Mansor berkata...

cantik bertudung

ena berkata...

xpe, pelan2 ajar puasa...lama2 nanti boleh lah puasa penuh tu,..hehe

acik idah berkata...

Criter pasal lenguh kacau puding jagung tu... mak idah kalau buat... huhuhu... akak nie la yang jadi tukang kacau nyer... perghhh rasa kecik la sehari lengan nie... hehehe...

BUNDA a.k.a KN berkata...

Anak2 kecil ni memang patut didedahkan dan dilatih berpuasa tapi bukan memaksa...yang penting kita kena beritahu pengertian puasa itu sebenarnya...