Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 30 Jun 2014

Idea Masak | Menu dan Resepi Iftar Hari Pertama

As-Salam (^-^)

Ingatnya bulan puasa ni nak share menu iftar sekali ngan resepi jer la kat blog... bukan nak menunjuk pandai masak ke nak riak ke ape... just sharing... heheee... kot2 la ada yang takde perancangan atau tak tahu nak masak ape so boleh dapat skit idea... aritu ada terbaca kat blog mana ntah, 30 menu tuk sebulan ramadhan... siap bagi resepi lagi... wahhh kemain gigih... i'olls tak gigih... masak pon yang simple2 ajer la... kekangan masa kan ape boleh buat..

Puasa pertama semalam alhamdulillah... 100 percent homemade... kehkeh... bangga jap blom menyinggah param... tunggu la esok lusa... tak sempat memang param maram jugak kot..

Meh tengok Menu dan Resepi Iftar Pertama yang soooo simple..

 
Sambal ape ni?? Tutok ehh?? tengok kat fb, buku resepi... senang dan sedap... lalu jer makan nasik waktu sahur..

Yang diperlukan ikan bilis (goreng kasi garing), 1 biji tomato, 2 ulas bawang merah, 2 biji cili merah + 5-6 biji cili padi (bergantung pada tahap kepedasan yang diingini)... okey cukup dah tu... potong kasar sumer bahan (kecuali ikan bilis) dan goreng dengan sedikit minyak... agak2 dah layu sikit terus angkat... biar sejuk seketika... masuk sumer bahan dalam lesung pastu tumbuk la keletang keletung... heheee... simple kan??

 
Lala masak Sambal khas tuk anak bujang... tak pedas sangat pon sebabnya bebudak nak makan..

Tumis bawang merah + bawang putih yang dikisar... dah garing baru masukkan cili kisar... tumis lagi bagi pecah minyak then masukkan serai yang dititik... masuk skit air asam jawa... masuk lalallalaaalaa... masuk garam secukup rasa... siappp..

 
Siakap Stim Limau... siyes kagum sebab menjadi and sedap secukup rasa... hehee

Ikan dicuci bersih pastu aku lumurkan serbuk megi cukup rasa... biar sebati buat seketika... sementara tu boleh la didihkan air dalam kukusan dan buat keje2 lain... ala bahan pon simple ya amat... just potong2 jer sumer..

Antara bahannya 2 biji tomato belah empat, 1 labu bawang besar dihiris bulat, 2 biji cili merah dipotong halus, 7-8 biji cili padi dihiris, 3cm halia diris kasar, 3biji limau nipis (amik jus jer ye) and last sekali garam secukup rasa..

Susun la sumer bahan tu dalam loyang or ape2 yang korang ada... kalo nak berkuah boleh tambahkan air... suka ati la nak banyak mana kuah yer... mendidih jer air kukusan terus boleh stim... heheee... agak2 dalam 20-30minit siap dah boleh hidang... kalo nak makan panas2 elok la lewat skit masak... bukan payah benar pon kan..

 
Telur dadar... nak resepi jugak ke?? kehkehkeh... selalu telur dadar aku mesti kempis... nak tiru cam kedai siam punya memang tak pernah jadik..

Last sekali dessert..

 
Puding Jagung..
 
Tu jer la menu we'olls semalam... cukup tuk lima beranak makan... tu pon berbaki gak lagi boleh buat sahur... angah semalam aku ajar puasa... kol 9pagi dah menangis laparrr... hahahaa aptb betul la... nak tak nak kena la kasi dier buka... selagi tak bagi makan memang menagis tak berenti... risau plak kot banjir umah.... heheheee dah la semalam ujan gak skit2 kat puchong ni..

Take time la nak mengajor dier... memang payah... dier dok cakap yang dier kecik lagi... siap cakap nak kuar umah tu sebab takmo puasa... hadoi la... camaner ehhh?? dugaan sungguh... memang dier ni serba serbi lain dari si along..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

19 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

walaupun simple tapi cukup untuk membuka selera berbuka serta bersahur ni...hik hik hik...salam Ramadhan zee....

lia berkata...

wahhhh mcm2 ada wpon homemade... terbaik lah...

LYAfrina berkata...

stim ikan tu nmpk sedap sgt..
kelmarin berbuka kari dagig je..

salam ramadhan dari lya..

zazanizam berkata...

As salam kak zee... selamat berpuasa!
wahhh memang best semua menu2 berbuka.. tang sambal tu meletop.. zaza ambik resepi hihi.. tq :)

Falsya berkata...

simple tp sedap..yg paling sedap mestilah telur dadar..makan ngan nasi panas2 pastu letak kicap..hurmmm, okayh, pose sya pose..ahaha

Nafira usof berkata...

Amboi angah.. kuat betol dramanye.. sampai nak kuar dr rumah. hahahahaha
kemain lagi ugut mak dia yer~ hahahahaha.
Anis pon haini x tahu lah boleh tahan ke tak.
zura memang x mo paksa sgt. kesian. hehehe
biar dia belajar pelan.

Zee.. resipi puding jagung x de ke??
tgh pikir nak wat kuih ape nih.. hehehe

annuranna couture berkata...

salam.. sambal tu nama apa ye? simple tp nampak sedap. boleh cuba buat tambah2 lauk..
boleh share tak resep puding jagung tu? nampak sedap dan menarik lah..
terima kasih..:)

syawalsimpsons berkata...

sue pon simple2 je semalam..masih nak mengekalkan azam seperti tahun lepas..no param..alhamdulillah dah tercapai...tgk tahun ni pulok camne

Kisah Si Dairy berkata...

menu yang simple tapi sedap zee,makan nasi panas-panas,confirm bertambah..

PetakBunga berkata...

wah semua sedap2..
ikan stim tu fav..
lala pun suka..
sambal ikn bilis tu seng tu nk buat..

Masya berkata...

siap ada desert puding jagung ... sedapnya .. adehhh mana beli lal tu .. pasal apa semalam cari takda kat pasar haru toi lah tau ... kami masak udang je lah..

Mime MF berkata...

sambal tu nampak menyelerakan..hehe senang plak nk bt..:D

Fiza Rahman berkata...

Menggoda nya lauk pauk tu.

Nory Zoulkefle berkata...

FUYOOOO....rajinnyer akak masak...mesti penuh semeja ni...hehe..seronok anak2 makan..

UmmuAidan-Arissa berkata...

samalah menu puding jagung tuh ari nie...hehehhhe..
bialah dl zee angoh tuh..kecik lagi..dio blom ready kot..posa suku ari jah ko dulu...heheheh

Naemah Umi berkata...

alhamdulillah walaupun simple tapi dimasak dgn kaih sayang kan...sambal tu umi permah buat, mmg sedap sgt..mmg bertambah nasi tu hehehehe

salam Ramadhan ye :D

acik idah berkata...

banyak gak tu... alhamdulillah... siap ada desert lagi ek... :D

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
siap dgn ikan stim tu.. hihi.cma tak reti goreng telo dadar..tak tau la..len macam rupa dia.. heheh

dalila berkata...

sedapnyeeee..yg menarik skali sambil tutok tu..tp xpenah tgk lg..tp klu pose2 ni makanan cmtu la yg menambah selera kan kak zee..tq kak..bg idea..hihi