Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 11 November 2013

Kisah di hari ahad #Lontong #Cheesekut

As-Salam (^-^)

Semalam kira last day mentua dok umah we'olls... beransur nak ke umah BIL plak before kelik klate... dorang datang hari rabu dah sah2 hari keje kan so takde la sempat aku nak masak hidangan yang special... balik keje kelam kelibut masak tapi sempat gak aku melayan Love U Mr.Arrogant... ahahahaaa dah minggu akhir kennn... kadang balik MIL dah siap masak... aku topup jer la apa yang kurang.. pastu sabtu plak kena keje... terbantut lagi plan... balik keje terus drop kat pasaraya cari bahan nak masak... sempat gak amik peluang semalam nak main masak2..

Berkira-kira gak nak masak ape ni... since dari raya lagi dok teringin nak makan lontong tapi sampai ke sudah tak merasa jadi amik keputusan buat jerk... aku agak ada kang tetamu yang berkunjung... dorang dah deal pagi semalam nak main badminton, mesti dorang sampainya la umah aku nak jumpa mak ayah dorang... dah alang2 tu sekali harung la masak..

 
7.30pagi dah siap dah lontong aku... awal giler kan??? mau tak awal... nasi himpit tu malam aku dah rebus siap2... eloknya wat awal kan sebab kalo nak makan tu baru nak rebus, nanti time nak potong panas2 nasi himpit tu cam lembik... satu hal plak nanti kalo nasi tu berderai or tak berapa nak mampat..

 
telur pon aku dah rebus sebelum tu... sambal bilis pon sama gak, aku dah siapkan sementara nunggu nasi himpit aku masak... sap sap soi jer dah siap... bangun pagi just potong sayur tuk buat kuah lodeh... siap segala bahan campak jerk la dalam periuk... pastu gorengkan sosej ngan karipap... settle... simple jer la..

Seketika ritu fenomena cheecekut kan... aku ni punyer la tingin nak rasa camaner sedap biskut ngan cheese ni bergabung... hokey jom buat time ramai2 gini... sedap tak sedap pon mesti licin... kalo time berdua jer buat kot tak terhabis plak (takot tak kena selera anak tekak)..

 
malam tu masa MIL semayang maghrib, aku amik peluang proses cheesekut... i'olls kan pemalu... tak boleh arr kalo orang tengok skill memasak aku yang tak berapa teror... kekekekeeee... cepat2 aku buat ni tau... siap jerk terus tutup masuk peti ais... dah dok diam2 kat situ... jangan nak jengah2 keluar... cebuk kang..

 
pagi semalam potong... wallahhh memang sedap pon... sib baek tak menghampakan tau kalo tak maluuuuu... aku buat just nice jerk... tak manis sangat pon tak tawar... anak2 buah aku suka makan..

 
pasni boleh buat lagi... ingat nak bawak nanti gi family day tapi cam takleh arrr... sebab cheese tu nanti mencair... kuar peti ais terus ngap jer ni baru sodap.. 

 

Alhamdulillah puas rasa bila dapat jamu orang makan walaupon idok ler pandai... hajat tekak ni nak makan lontong pon terlaksana dengan jayanya... pasni tak tau la nak demand ape plak anak tekak ni... ngidam kalah orang ngandung..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

alamk sedapnya...boleh try buat lontong ni

Kisah Si Dairy berkata...

nak jugak try buat cheesekut nie...

Lieya Von Jay berkata...

amboi mak aiiii... semua nya sdappp... cheesekut tu guna biskut apa yeeee.. mcm nak try ja hhehe

Sayangku Zie berkata...

dapnya.... lontong dan cheesekut...

Maria Firdz berkata...

Sedapnya dua2 menu.. Terus terasa lapar...

Masya berkata...

sedapkan cheesekut tu.. xtaulah bila nak buat lg ni sy suka campurkan lemon sikit masam².. sedapnya.. hadoilah.. terbyg² dah kat tekak ni...

Riedaffya ibrahim berkata...

sedap tu kak zee...bagi resepi cheesekut tu kak..

Zee Suhaini berkata...

akak pakai golden cracker jer jenama julies

Zee Suhaini berkata...

tak terpikir plak nak taruk lemon..lagi masam lagi sedap kan..ehhh nak kena repeat ni..

Zee Suhaini berkata...

fyda search jerk..melambak yang share resepi..guna biskut,susu pekat,susu segar ngan cream cheese..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

wah..ini yg buat MIL syg lebeh kat menantu sorang ni.. pandai msk sesedap.. :)

okehh..cheeseekut tu mengiurkan...nk try bt gak. xleh jadi...

Myra Jay berkata...

Terliur tengok lontong, sebab MJ meamng suka :)

Cheese kut ni memang nak kena buat la jawabnya ni :D

hainom OKje berkata...

Ngidam lontong pulak dah...hehe...awak org Johor ke?
Weyh zee mcm menarik je cheesekut tu...bagi ke resepi...

Puan Kutu berkata...

sedapnya lontong,mengidam pulak dh bila tgok zee buat.senang la tunaikan permintaan tekak sekali jamu tetamu...cheeskut tu pun nmpk sedap..budak2 mmg suka

::EIDA:: berkata...

ihk ishkkk. tak leh jadik ni.. dah ramai ida tgok buat cheesekut ni.. nk try buat jugak la.. hihihihi