Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 25 November 2013

Masak-masak | Kek Coklat Cheese Meleleh sedap dan Resepinya

As-Salam (^-^)

Start cuti sekolah jer seumah demam... dok silih berganti... memula angah pastu dik niq pastu angah balik pastu ayahnya sampaikan ngan aku skali terkena... tu yang minggu lepas suram skit citer... takde ape nak citer pon yer jugak... heheheeee... asyik ulang tayang citer yang sama kang boring plak u'olls... ada la gi jengah umah korang tapi malas nak tinggal tapak kaki... memang lemau abis..

Arini nak kuar ngan resepi boleh???? ehhh kepala ting tong pon gigih gak nak masak... biasa ler, ramai nau anak burung dalam umah aku kan... asyik nak makannnnn jer kojenya... dah tu, ape benda lagi boleh dorang buat?? nak gi jenjalan mall kang mak bapak pulak yang kopak, nak gi taman aku is malas...  tak kuasa nak kejar dorang... sudahnya mati kutu dok berkurung dalam umah... tu yang asyik nak mammmm... lagipon hero2 ni tengah selera nak makan... asal beli jerk licin... tak dan aku nak wat stok.. so, godek2 bahan apa yang ada dalam umah tu, maka jadi la yang kat bawah ni..

Asalnya nak wat coklat kek keju meleleh yang meletop skang ni... cari kat pasaraya dekat ngan umah ni takde plak keju... takpe2, pakai jer cooking coklat yang berbaki lagi kat umah nunnn... jom jengah2 kek aku yer..

Resepi asal coklat kek ni aku amik dari blog DapurKu SaYang... kek coklat moist tanpa telur..

Langkah 1

Sukat 1 cawan Serbuk Koko, 1 cawan Gula Merah (takde gula merah, yang biasa pon boleh), 1/2 cawan Susu Pekat Manis, 2 cawan Susu Cair/Susu Segar, 1 sudu kecil Vanilla Esen, 1/2 cawan Minyak Jagung/Minyak Sayuran dan 1/4sudu kecil Garam..

Masukkan sumer bahan ni dalam periuk then masak atas api yang perlahan yer... kacau biar sumer bahan ni larut dan sebati... dah okey tutup api dan biarkan adunan ni suam..

Langkah 2

Sementara tunggu adunan suam, sediakan 125gram Tepung Gandum, 1 sudu kecil Soda Bikarbonat dan 2 sudu kecil Serbuk Penaik... ayak dan kacau bagi rata..

 
Biler adunan dah sejuk, tuang tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit... kacau guna spatula atau handwishk bagi sebati... ada gentel2 skit pon takmo yer... aku yang malas ni pakai sudu pon boleh... ahahahaa

Langkah 3

Masukkan 1 sudu besar Cuka Makan atau Jus Lemon... tapi aku masukkan air sejuk dari peti ais... yupppp air sejuk tapi nak yang betul2 sejuk yer... dah masuk terus kacau kacau dan kacau lagi tapi jangan terlalu lama... terus masuk dalam loyang yang dah digris ngan mentega... dan siap sedia tuk dikukus atau dibakar..

Kalo kukus, sila panaskan pengukus u'olls terlebih dulu yer masa nak start baking... masa lebih kurang 45minit ke 1 jam... jangan lupa bungkus tutup pengukus ngan kain..

Aku semalam wat style bakar... senang gak, lapis la loyang ngan baking paper dulu... aku takde stok tu so guna la A4... lapis ni senang skit kan nanti nak kuar kek... bakar la dalam 45minit ngan suhu 180c (bergantung pada oven memasing)

 
yeayyyy dah masak... nak lagi pasti kek tu dah masak ke belum, just cucuk ngan pencungkil gigi cam aku buat tu... kalo smooth jer tak melekat so masak dah tu... bagi kek tu sejuk..

Sementara tu, jom buat cream cheese yang yummyyy... sap sap soi jerk..

 
Langkah 4
 
Putar 250gm Cream Cheese (aku pakai tantura) ngan 1/2 tin susu Pekat Manis... guna la mixer tapi kalo korang kebal boleh jer putar pakai tangan... aku yang pakai mixer ni pon naik lenguh gak... putar putar kasi kembang cheese then masukkan 2 sudu jus lemon... kalo takde masuk jer susu segar... takde jugak masuk la air sejuk... ahahaaa... just nak soh cheese tu tak likat sangat jer... cair sangat pon taknak jugak..

Aku pakai separuh jer, lagi separuh gi buat ciskut... memang berbaloi-baloi kan... sekali buat 2 in 1 terus... wahhhhh master sangat ni..

Bila kek dah sejuk, tuang jer terus atas tu... ketebalan cheese tu ikut tekak korang... nak lagi sedap buh la lagi tebal... pastu terus tabur parutan cheese (cheddar/mozarella) atas lapisan cream cheese... aku parut cooking coklat jer la..

 
 siap... tapi blom boleh ngap lagi ni... aku masukkan dalam peti ais dulu... kasi itu cream cheese mengeras sedikit... kalo taknak pon boleh, lagi best... memang meleleh la kek coklat u'olls nanti..

 

 

 
tengahari buat malam dah tinggal separuh dikerjakan dek si along ngan angah... memang berbaloi-baloi..

Selamat mencuba u'olls ;)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

25 ulasan:

ummuaidan berkata...

Demam satu family yer ..patutlah senyap jer zee..
sedapnyer kek coklat cheese yg zee buat nie..bhn2 tgk cam ade kat dapur jer..cuma cheese jer kena carik..nakkena cubagaknie..:)

syawalsimpsons berkata...

alamak sedap ni

aTieYusof Family berkata...

wah! Zee...terliur terus nengok cake zee buat ni.. dah lah sy penggemar semua jenis coklat...kena belajar juga buat ni...kat rumah anak bujang sy tu tak berapa nak makan, tapi bila dia nak sesuatu cuba jg Ibu ni masak kan...hehe

Cho Zila berkata...

haritu beli coklet melelehni tapi tak meleleh manapun..
kalau buat sendiri bukanjer meleleh malah banjir tsunami pun bolehkan...

Kakzakie berkata...

Cuti sekolah biaslah Zee.. kalau biasa baking hari sekolah sebuku boleh tahan 2-3 hari kena cuti sekolah sehari pun boleh habis..

Nafira usof berkata...

walaweehhhhh.. telan air liur zura nengok.
maklumlah pose kan~ tengok ape2 makanan pon terliur. hahaha
cam budak2, zura memang tingin nak belajar masak2 kek nih. tapi bila mengenangkan yang zura masih ondiet terus x jadik.. jgnlah carik pasal. hehehehe

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

aduhai..meleleh2 dah ni..*sambillapairliur*

hihi..thanks share resepi yer :)

Falsya berkata...

Huwaaaaaaaaaa..so not gud utk tatapan mak2 berpantang.......hehe

aTieYusof Family berkata...

singgah selasa jenguj umah zee:)

mama aryan berkata...

wah sedapnyer nih..boleh akak cuba kalu rajin nanti hik3..skang ni malas lg nak memasak

Nory Zoulkefle berkata...

wahhh terliur nory tengokk...
sedapppnya lahaii..

hainom OKje berkata...

Nampak macam menarik tu Zee,...pandai awak buat kek yeh.... Tak pelah anak anak suka...OKje kalau buat kek nanti berlebih, tu yg malas tu...
Rasanya kalau nak buat pun kena buat adunan sikitkan...

Masya berkata...

wah wah wah... buat sendiri.. lg hebat... tq kongsikan resepi.. nak buatlah hihihi.. yumi².. terbayangkan kesedapannya.... tp kot malas beli jerlah...

Myra Jay berkata...

Sedappp..
Memang sedap ;)

dalila berkata...

hurmm..meleleh dh ayaq lioq ;(

Jeff Huda berkata...

Mudah dan senang. ..terima kasih

Jeff Huda berkata...

Mudah dan senang terima kasih

Azmi Deros berkata...

Tq kak... lama da dok cari resepi nie....

Azmi Deros berkata...

Lama dah dok cari resepi nie.... tqvm

Izan@is berkata...

nyummy nyummy...dapnya..

joel songkial berkata...

memang x paya telur ke kak??

Zee Suhaini berkata...

yeee dik memang tak pakai telur..cuba la..

kakifoto berkata...

mula2 tengok terus berminat nak buat....mlm terus saya cuba buat...pastu bwa office... nak suh office mate try... semua puji melambung katanya sedap..choc cake moist n melt in their mouth... mmm kembang rasenya terima kasih puan punya resepi...kerana mengsharing...TQ

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata...

sedap

NINA FARHANA berkata...

Fuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura rajin kite datanglah hehe 😂