Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 26 Mac 2014

Dalam Persimpangan Dilema | 'Pork Free' means Halal??

As-Salam (^-^)

Now aku dalam dilema sebenarnya... just nak tanya pendapat, in case ada pelawaan gi makan2 kat restoran tak kesah la kat mana2 pon apa yang korang periksa dulu?? as muslim of course status halal kan?? Itu la dilema aku skarang ni..

Last week, boss bagitau next selasa nak pi makan2 bufet lunch kat Marriot Hotel... wooowoooo dengar Marriot of course kecur liur aku... berbunga-bunga hati sambil buat keje... hahahaha dasar sangat... tup tup perasaan was2 aku datang... godek2 gugel nak check status halal... yesss takde mention... yang di mention hanyalah 'pork free' restaurant..

Setahu aku la kan, walaupon restoran tu 'pork free' but dorang still served alcohol... betul kan?? tu yang aku takut... kot2 masakan pon ada dicampurkan alcohol... parahhh..

Bila bagitau ngan boss yang we'olls malay yang dua kerat jer kat opis ni tak leh nak join muka boss dah lain... cam tak berapa hepi sangat dengar jawapan camtu... pastu compare ngan last year.... yaaa memang last year pon we'olls tak join dorang gi makan2... reason tak join tu ada banyak faktor la... selain status halal sebab dok makan ngan boss2 ni rasa tak selesa skit... hehehehee sedar diri yang kita ni kuli jer pon... nak rancak borak pon cam segan walaupon dorang very open sebenarnya... boss aku ni sebenarnya takde la bossy sangat... tak macam sesetengah boss yang berlagak hebat pandang kuli sebelah mata... memang tak and kiranya we'olls ni bertuah jugak la... lagi satu yang aku suka dier tak kedekut :)

Kali ni sekali lagi tak dapat nak menjoin dorang... kang aku cakap pasal status dorang tak bape nak paham... 'pegi hotel maaa... banyak jugak melayu makan'... tu yang dorang jawab... memang ramai jer yang makan asal ada display 'pork free' kat pintu masuk restoran tapi aku cam tak boleh ler..

Minggu ni lega sebab boss takde... dah pi bercuti ke Beijing... hope takde perkara yang tak diingini berlaku... selamat pergi dan selamat kembali to my boss..

So, still ada masa lagi ni camaner aku nak menjawap ngan boss... pening gak dok memikir... bak kata pepatah' tarik rambut dalam tepung, rambut tak putus dan tepung tak berterabur' ehhh betul ke?? hahaha lantak... dah lama tinggal zaman sekolah sumer pon lupa..

Layan jap menu simple aku ni haa... sonang koje ibu bila anak2 request yang very the simple like kacang pistachio... hehehe
 
lempeng request from dik niq... dier punya peberet skang nih... dapat ni cicah ngan susu pekat perghhh layan..

 
sempat buat bekpes semalam sebelom gi keje... wrap ngan telur hancur ngan slice cheese jer ni pastu siramkan ngan sos cili,tomato,mayo and thousand island... salad, tomato sumer tu takde stok..

 
terliur tengok KakRoha punya egg benedict so mau dibuat jugak... letak cheese slice sekali tapi takde la sampai sekeping aku taruk... separuh dah cukup... nyamsss memang layan..


 jumaat lepas masa amik along balik sekolah, masuk2 kete jer terus dier mintak wat cupcake... ayat power tau membodek ibu soh buat..'ibu dah start cuti sekolah ni boleh la buat cup cake... dah lama amir tak makan... mmm rasa teringin la'... hahahaaa dah dengar rasa kesian la pulak... tu yang buat... banyak cup plastik ni kat umah so masuk jer dalam ni terus... lagi senang keje ibu... beli cream yang dalam tin tu terus spary jer atas kek then curah syrup stoberi... hehehehe... sap sap soi licin..

kalo nak ibu ni deco betul2 cam cupcake tu tak dapek la nak oiiii... tangan aku ni keras kejung..

~ Takziah buat sumer keluarga dan rakan taulan crew2 dan penumpang MH370 ~



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

12 ulasan:

Falsya berkata...

Rasenye dilema tuh semua staff rase especially yg keje ngan comp majority adalah cina..sbb kite pun sama jer..last year xikut dieorg gie makan sbb was2..nasib baik dieorg paham sensitivity org islam pasal makanan2 nie..walaupun katenye halal tp tah la..

Kakzakie berkata...

Sebagai umat Islam memang tanggungjawab kita memastikan yg halal. Kalau ada rasa ragu/syak/dzan dan waham memang tak boleh makan Zee. Kalau kakak pun tak mahu. Tapi kena jelaskan betul-betul bagi mereka yg dikeliling Zee faham. Tempat kakak ni ada restoran halal tapi abang biasalah survey dulu siap tanya waiter siapa tukang masaknya. Jumpa chefnya kat bilik air dan tanya dia inform memang dia masak campur wine. So... tahulah kami memang kita tak boleh makan...

lia berkata...

kalau pork free... mmg x lalu nak masuk... kalau halal, InsyaAllah yakin nak telan segala...

kalau aku... kot xde alasan sgt, bg la alasan anak2 xde pengasuh & amik la cuti pada hari kejadian... xde la bos 2 terasa sgt...

UmmuAidan-Arissa berkata...

Kat hotel mostly mmg serve arak zee..kalau dapat pastikan siapa tukang masaknya barulah yakin sket...cuma kalau terpaksa jugak &was2 eloklah makan makanan yg mcm buah atau vege gitu..kek pun tak surelah takut letak wine kan...

Fiza Rahman berkata...

Kalau rasa was², tak payah lah gi.

Alahaiiii...sedap plak tgk makanan2 tu ☺

Petak Bunga berkata...

takpe lah.. nanti2 bos okey lah tu.
kadang diaorang tak faham sgt halal ke tak..

Nastyna berkata...

Itu la kat malaysia dulu rasa macam yakin senantiasa makan mana2 pun, malaysia kan. and tak der nak cek cek status semua ni (dulu la) walau most places pun hanya ada sign porkfree semata. Then bila duk negara orang ni, diri automatik jadi lebih berhati2, mmg tak makan luar unless betul2 emergency.

Nafira usof berkata...

kalo was2 baik jangan makan Zee.
memang kena siasat betol2 bab pork free nih.
tapi kadang2 ade restoran yang x gunakan arak dlm masakan, tapi serve minuman arak kt meja.
dorang still x dapat status halal dari Jakim.

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

huhuh..kalau was2 tak yah g mkn..
or akak suggest la boss g mkn tempat lain plak..maneke tau kot2 beliau bersetuju?
hmm..dapnye...nom nom nom

hainom OKje berkata...

Ohhhh dah buat dah Kak Roha punya resepi roti benedict.....
OKje nak try tp lum beli remekin hehe....
Zee, kalau OKje nampaknya lebih kurang jer 2x5 hehe..... harus lebih teruk gamaknya cup cake tu haha

Rai Ourkizuna berkata...

try call tanya sama ada diorang ada guna alcohol tak dalam makanan..

luna paris berkata...

google pork free.. dan jumpe entry ni.. masalah yang same jugak.. mencari jawapan.. =(