Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 17 Mac 2014

Stew Tulang Rusuk dan Resepi Simple

As-Salam (^-^)

Sape ada tengok tv al-hijrah?? aku sejujurnya memang tak pernah tengok... ntah camaner plak malam isnin lepas my laki boleh plak gi tukar channel tu... so terrtengok la jawabnya... terus tengok rancangan masak2 plak tu... hadoiiii tertelan air liur menegok resepi kambing..

Superb arr masak kambing dalam tanah berpasir tu kan... dah la berjus, lembut plak tu dagingnya... terpisah terus daging ngan tulang... tak pepasal mengidam aku ni haa tapi takde la nak pi buat yang tu... mana nak carik tanah berpasir kat sini... lagi satu resepi stew... guna tulang rusuk kambing... mehhehehe, sonang... pi pasar borong carik tulang rusuk lembu..

Balik pasar ari sabtu tu terus masuk dapur... tak sabar sangat dah... tetiba angin rajin bertandang nih..

 
Stew Tulang Rusuk Lembu

Bahan - bahan :-
- 750gm Daging Tulang Rusuk (rebus untuk jadikan stok)
-Minyak Zaitun (aku pakai minyak masak)
-2 biji Ubi Kentang
- Lobak Merah
-Sebatang Daun Salari
-2 helai Daun Bay (tak letak, tesco abis stok... hahaha)
-Sebiji Bawang Besar (potong dadu)
-Cendawan Butang (tak letak)
-Pes Tomato
 -Gula / Garam
-Daun Parsli

Dalam semangat rajin dok menyeru tu tetiba boleh plak abis stok... yang pes tomato tu, aku letak sesudu jer... malas nak kuar pi carik... daun bay pon aku angin jugak tu... hari sebelum tu dah pi tesco... konpiden sangat... konon ingat bahan ape nak guna... amik daun parsli jer... daun bay lupa padahal berlambak stok time tu... tup tup belek resepi baru tau ada yang tertinggal... pi lagi sekali pagi tu tengok dah yilekkk... 

Takpe, niat diteruskan... kang nanti mood ilang camaner??? kahkahkah... okey, jauh menyimpang... saje nak bagitau aku rajin ni haa..

Cara buat :-

- Rebus tulang rusuk untuk dijadikan stok
( sementara tu potong ubi kentang, lobak merah ngan celery korang **agak2 la besar mana)
- Panaskan kuali dan tuang sedikit minyak
- Tumis bawang besar, dah layu skit masukkan ubi kentang, lobak merah dan celery, daun bay dan pes tomato (lebih kurang 5 ke 10minit gitu)

- Bila stok dah sedia, masukkan kesemua sekali yang dalam kuali tu dalam periuk then masak la lebih kurang satu ke dua jam.. (kena amik masa sebab tulang kan)
- Agak2 tulang dah empuk, masuk garam gula (pandai2 la rasa)
- Siap (jangan lupa tabur daun parsli)


See??? takde la payah mana nak buatnya pon... lebur jer sumer dalam periuk pastu tunggu la... part nak menunggu tu yang tak sabar... kalo nak pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung..

Boleh makan dengan nasi dan juga roti... memang syiok... tapi ye la, tulang ni berlemak skit... nampak yang berminyak tu?? dah sejuk kang berketul la lemak tuh... sama la kalo buat sup tulang pon... kalo boleh, elakkan makan selalu ehhh... part nak menyental lemak kat pinggan mangkuk tu yang leceh... muncung molot pon sama gak berminyak... hahahaha

- selamat mencuba -


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

22 ulasan:

Kakzakie berkata...

Sedap makan dgn roti Zee.
Puaslah hero-hero makan kat rumah semalam ye...

Cho Zila berkata...

amboi kerajinanni... akak stew ayamler kot kalau nak buat....
sedapnyer... tiba2 teringin.. tv alhijrahtu kena rancangannyer best..

Mia Kassim berkata...

Betul tu...kalau masak sup daging lembu ni, bab menyental pinggan mangkuk memang payah...hehe lemak tepu melekat, sama gak di mulut hehehe

Kisah Si Dairy berkata...

tak pernah lagi masak bab tulang temulang nie zee,klu takat buat sup daging je boleh la..kalau ikut serepi dalam tv,confirm meleleh air liuq nie keluar..

Sue Bee berkata...

stew mmg sedapppp...my feveret!!

Sue-Rya Qistina berkata...

huhuhu..nampak sgt menguirkan! sup mmg kegemaran kami anak beranak. sup apa pun layan je.
zee, kalau nak cepat hilangkan minyak2 tu, curahkan dengan air panas. cubalah k :)

Fiza Rahman berkata...

Perghhhh...terus lapar perut nih.

UmmuAidan-Arissa berkata...

tringin jugok npl tahu lg mano mano kambing dalam pasit tuh...keno gugel ko?
stew daging nie febret jugok..nok2 make nge roti..cellup idung..:)

Zee Suhaini berkata...

kambing cajun namo dior kaknor..
kambing tu perap dulu pastu balut aluminium foil..arang bakar biar jadi bara..
korek pasir boh baru dulu..tengah letok kambing pahtu tutup ngan baro pulok..
kambus balik tunggu la dale 5,6 jam..

nok tgk bahan2, bleh tgk di FB Menu Alam

Kenari Putih berkata...

Nampak sedap tu, sup tulang rusuk ni nampak terlindeh2, nyammi... >_<

Nafira usof berkata...

nampak sedappp sgt!
terliur plak.. makan panas2 sedap nih~

lieyalatif berkata...

fuhhhhh teliur betul lieya tgk..lieya selalu buat stew ayam jek...budak2 ni pun suke bile lieya buat....ni kalo buat stew tulang ni mmg lame sikit kan zee...ye laa nak tgu daging tu empuk semua...alahai lieya ni tak reti sgt bab2 nie...tu yg selalu buat guna ayam je heheheehhe...aci ngelat di situ...tapi lieya terbayang gak kalo dpt tulang rusuk tu...sedapnye manis2 tulang ngan daging tuuuuu......

bagus zee, tgk org buat kat tv laju jek nak try....kalo lieya ni mmg bercinta...lagi2 yg bahan payah nak cari nieh heheeheheh...dasar pemalas gini la kan heheehehehehe

Falsya berkata...

Fuyooooo..sedapnyeeee...boleh cube boleh cube nie..;)

rohalili hassan berkata...

adoii zee..dapat hirup kuar time hujan2 ni sedap gilaaa..cecah pulak dengan roti prghh!!
bab nak membuang lemak yg tertinggal kat pinggan mangkok tu yg lemah sikit..biasanya akak siram dengat air panas dulu sebelum basuh ngan glo...jimat glo zee..:D

QasehnyaRania berkata...

nikmatnya bila dpt makan ni kan.
kan ada brg semuanya menjadi

AnneRaini berkata...

memang rajin ni...seumur hidup sy tak pernah buat stew tau..makan stew pun mcm tak pernah jer..haha

Nurul berkata...

Sedappp tu Zee... tgh hujan2 ni, dapat plak pekena stew tulang rusuk lembu... perghhh... ^__*

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

cma tak mkn sup berasaskan kambing dgn daging..tapi kedua2 ni peberet en hubby..
menggoda la pulak..nnti bila2 nk try..wahh..mesti hubby i sukee.. hihi..
thanks share resepi :)

Masya berkata...

amboi kemain stew tulang rusuk ..

hainom OKje berkata...

Ha'a kalau makan daging ni muncung tu yang payah nak hilang kat pinggan boleh lgi curah air panas...kalau kat muncung nak curah air panas melepoh le mulut hehe

mama aryan berkata...

uittt mcm menarik je tu...

Myra Jay berkata...

Sedapnya...
Peberet jugak nieh :D