Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 13 Jun 2014

Jenjalan Makan Angin | Meronda Bandar Melaka

As-Salam (^-^)

Kisah kat melaka lagi belom abis... sayang plak kalo tak tepek kat sini... petang lepas check in, mandi, solat sumer terus gerak cepat2... konon banyak sangat la tempat yang nak dijajah nyer tapi hampeh... malas kot nak harung jalan kaki bawah panas... memercik peloh dalam baju tau... nak drive memang tak dapat la... azab plak nak mencarik parking... lagipon melaka ni tempat best yang boleh korang tuju takde la jauh sangat antara satu sama lain tapipon takde la dekat sangat... hahahaaa ada paham?? so kena korban skit... kalo malas tak kemana la jawabnya..

    
tempat pertama yang we'olls tuju dah tentu menara taming sari tu haaa tapi dari hotel drive jugak pastu parking kat area market/pasar tu... nak parking depan menara tu memang tak dapat la so redho jalan kaki... sebelom tu tapaw dulu mille crepe yang pemes kat melaka tapi skarang aku was-was... hahaaa, cukup la sekali..

 
sementara nak tunggu turn, layan mata tengok golongan OKU penglihatan ni cari rezeki... gigih dorang tau... nampak ada yang lenguh2 tangan dah... mungkin dari pagi lagi kot dok mengurut orang tak berenti... moga bertambah murah rezeki dorang... adanya dorang, kita pon senang... agak2 dah penat tawaf bandar melaka boleh la rilek2 kan badan skit kat 'spa'..

 
15minit gak menunggu akhirnya lolos... huwaaa panas giler okey... demi anak2 bertabah aje la..


 
best ler dik niq... steady jer dok intai bawah langsung tak gayat... aku pon tak sanggup nak berdiri kat cermin tu... dier dari naik sampai turun tau dier dok situ... eksited kemain... dulu2 naik ni dier baby lagi..

 
angah biasa la, penakut... tak berganjak dier dari tempat duduk... dah turun nak cecah bumi baru bangun berdiri... haahaaa malu ngan dik niq ngah oiii..

 
takleh lelama kat menara tu ada banyak menan... bukan boleh dorang ni... semua pon nak pulun main..

 
pekena mille crepe ni dulu kat taman... nyumsss sedap, sejuk... beli tiga slice sekejap jer licin... suka la dorang ada cream gini... pasni kena belajar buat sendiri gamaknya... se'slice' ni pon dah 9.90..

 
ronda2 situ jer la... tak larat dah nak bawak hero2 aku pi kat kapal... kononnya nak tunggu pasar malam bukak pastu pikirkan panas, letih terus tak jadi..

 
lama dah dorang ajak balik kampung naik ketapi... ntah biler tu nak tunaikan... ni naik kat tangga jer pon boleh la... janji merasa... hahaaahaa... nak bergambar punya pasal, dik niq sampai tergolek jatuh tangga..

 
meriah beca2 dorang... teringin nak naik tapi tak sanggup nak kuar note dari poket... kehkehkehh... sekali naik paling dekat pon kena 25hengget... kalo we'olls dah sah2 kena amik 2 beca... takke 50hengget dah kat situ... tak payah la yer... belanja makan lagi syiok... dah penat sampai sini tak kuasa lagi dah aku nak jalan kaki... terus pi carik kereta, masuk jer bukak air-cond kuat2... perghhh lega..

 
cadang nak gi jonker walk tapi sangkut kat jalan pon dah dekat 20minit... hurmmm tak payah la... takde tujuan apepon nak cari just nak jalan2 cuci mata sambil bersesak celah orang ramai... sebelum amukan aku keluar jom pi mahkota parade carik kudapan bebudak ni pastu terus makan malam... balik kang terus tido jer senang... nak bawak hero2 naik river cruise pon malas..

 
buat perangai dalam kete soh tangkap gambar dorang... siap bilang tu 1,2,3 klikkk 1,2,3 klikkk... hahaaaa hilang gak stress sangkut dalam jem..

 
tetiba tengah malam bangun mintak susu... susunya sengaja aku tak bawak... nasib ingat stanby susu coklat dutch lady... pastu si along pon turut bangun gak... angah jer yang pengsan sampai ke pagi... sempat gak lagi soh ibu amik gambar dier... alahai dik niq... ape nak buat, layankan ajer la labu... ni ikut perangai sape erkkk?? ntah kol bape plak dorang lena pon tak tau... malas aihh ibu nak layan... ngantuksss..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

kalau akak balik melaka tak sah kalau tak pergi pahlawan walk ze..cuci mata..

Farah Waheda Wahid berkata...

wah jalan2 cuti sekolah ni namanya... ^_^

Kakzakie berkata...

Boleh tahan juga adik niq ni kan Zee..
Angah tu hati dia kecik tak macam adik yg tak tahu takut..

Nurul berkata...

Salam Jumaat, Zee...
Bestnya dapat jenjalan kat Melaka...
Steady dik Niq tengok bawah tu, gayatnya rasa...
Mille Crepe memang sedappp, suka jugak tapi nak buatnya leceh sebab kena buat crepe & buh krim lapis demi lapis... tu yang jadi mahal tu... :)

Nory Zoulkefle berkata...

syioknyer bercuti sakan...nory tak pergi jalan mana2 lagi lepas pantang ni...teringin jugakkk..hehhe

Nafira usof berkata...

Salam Zee..
sonok lah anak2 yer ade xtvt cuti sekolajh mereka.
anak2 zura x gi mana2 pon.
bajet mamapapanye banyak ke baju raya bulan nih.
terpaksa berkorban mana satu.. hehehe.

aTieYusof Family berkata...

amboii banyak jugak tempat sempat round kan Zee... baik berjalan kaki klu mmg dekat, masalah parking ni kang hilang sabar bila tak jumpa2 ...hehe... Menara Taming Sari ni mmg org sllu pegi kan klu ke Melaka.. dapat lihat bandar dari atas best jugak..gayat dengan tak gayat ja...haha

Mimi Azirah berkata...

Sy yg umah mentua kt melaka pun x terpergi tpt tpt tuh....menara taming sari pun xprnah naik

Naemah Umi berkata...

Opsss sib baik ada susu tu kalau tak ada drama kah hehehe...segar je mata dia walaupun br bgn tido ekekeke

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..
hihi..pernah sampai menara ni..gayatttttt :p
mahal jgk kek tu yer.. tp kalo sedap berbaloi..

QasehnyaRania berkata...

mcm best je crepe tu
.npe was was pulak?

lama dh tk pi melaka.last pi bulan 5/2013 hri tu..

Chot berkata...

ramainya orang...memang sesak camtu yek kalo hari siang?

Cikgu Norazimah berkata...

best jejalan ke melaka, cuma tak tahan panas sgt jer ;)

AnneRaini berkata...

bab bab panas ni memangler boleh buat mood kelaut..dari nak pergi sanggup xpergi sbb panas..sypun gitu tau..

Cho Zila berkata...

best22...seronok tengok gambar semua ini..
harap akak ada peluang nak mai sini bawak anak2...

LYAfrina berkata...

apa y best kat melaak ni sbb bangunan dia unik n cantik