Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 29 Januari 2013

Ke Taman Botani la kita

 
Putrajaya Seafood Restaurant

Salam

Perghhh cuti 3 hari miggu lepas memang pulun habis la berjalan..bukan boleh hero-hero ni dok terkurung je dalam rumah..ye lah duduk apartment kan kalau rumah teres tu boleh dorang ambik angin sikit..ni memang takde peluang langsung nak ke luar pintu pun..24jam pintu tu aku tutup,kalau bukak kejap je semua dah hurung situ..dah macam lalat hurung tutttt..sebenarnya ibu hero-hero ni pun borink jugak..alasan je semua tu..kahkahkah..

Jenjalan kami 5 beranak ke Taman Botani kat Putrajaya..memula aku cadang nak berbasikal tapi memandangkan cuaca yang semacam nak hujan je tak jadi..just ronda-ronda je dulu maybe next time datang berbasikal pulak..kenyang pun sudah sebab dah belasah roti john plus ABC plus coconut shake,so sesi membakar lemak-lemak tepu la pulak..



 
Layan hero-hero yang sememangnya riang...

Pada yang belum tahu,Taman Botani ni terletak di Utara Presint 1,Putrajaya..masuk adalah percuma and banyak aktiviti yang korang boleh buat kat sini samada nak berbasikal,menaiki trem atau melawat/meneroka taman-taman seperti Moroccan Pavilion tapi yang ni masuk kena bayar..hanya Taman Botani je yang free..korang boleh refer details yang aku bagi ni..

Kadar Untuk Kemudahan dan Perkhidmatan
 
A. EKSPLORASI TAMAN
Bil Perkara Kapasiti Kategori Kadar Catatan
1 Lawatan Berpandu Ke Taman 10 orang (min) Individu
Pelajar
RM 5.00
RM 3.00
Masa Bagi Lawatan Berpandu (Walk-In)
I. 9:00 am
II.10:30 pg
III. 2:30 ptg
IV. 4:00 ptg
2 Tiket ke Moroccan Pavillion Individu
Pelajar
RM 3.00
RM 1.00
3 Aktiviti Eksplorasi
a. Botani Walk & Hunt 10 orang (min) Seorang RM 10.00
2 Jam
b. Botani Cycle & Hunt 10 orang (min) Seorang RM 15.00
2 Jam
c. Botani Explorace 10 orang (min) Seorang RM 15.00
2 Jam
d. Botani Morpho Hunt 10 orang (min) Seorang RM 5.00
1 Jam


B. SEWAAN KEMUDAHAN DAN PERALATAN
Bil Perkara Kapasiti Kategori Kadar Catatan
1 Basikal Satu Tempat Duduk Isnin-Jumaat
RM 2.00 / jam
Dua Tempat Duduk Isnin-Jumaat
RM 4.00 / jam
Baby Carrier Tempat Duduk Isnin-Jumaat
RM 1.00 / jam
Satu Tempat Duduk Sabtu/Ahad/Cuti Am
RM 4.00 / jam
Dua Tempat Duduk Sabtu/Ahad/Cuti Am
RM 8.00 / jam
Baby Carrier Tempat Duduk Sabtu/Ahad/Cuti Am
RM 2.00 / jam
2 Trem Individu
Pelajar
RM 4.00
RM 3.00
Masa Perjalanan adalah setiap 1 jam bermula jam 9:00 pg hingga jam 5:00 ptg
Pakej Tempahan RM 50.00 / trip

Korang kalau malas nak sumbat basikal dalam kereta boleh la sewa je kat sini..ada pro dan kontranya la ye..kalau lucky dapat yang elok kalau kureng tu dapat la yang bermasalah sikit..as long as boleh guna belasah ajer..

Kalau nak cepat kurus tu korang boleh jogging je..kalau aku confirm pengsan la nak round habis taman..

Sebab cuaca dah mendung..ksekejap je la lepak kat situ..ngam ngam je keluar dari Taman Botani hujan dah turun..nasib lerr cepat sikit kalau tidak mau berhujan jugak la jawabnya..dah la hero-hero semua selesema tak hilang lagi..dah seminggu..

 
sambil tu boleh bagi makan ikan..bawak la roti sikit..hehe

 

Ok..bye bye..Wassalam

P/S : nak try gi Taman Wetland next time..kalau korang pernah gi share la citer ngan aku ye..
kesian lorr agak ketinggalan sikit..baru sekarang nak teroka putrajaya..huhuhu




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

4 ulasan:

nea lopah berkata...

Salam perkenalan n follow sini juga.
penat juga yer nk jaga 3 org hero. Akak ni ada dara sorg pun kdg2 ilang sabar...hehehe. jemput ke blog akak juga yer. http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/

Zee Suhaini berkata...

memang penat kak..anyway dah follow akak..comey la gegurl tu..

UmmiAbi berkata...

Lor..ade dekat lg rupanya..Ummi n abi semlm bwk anak gi Taman Botani Shah Alam...Penat sampai demam..hehe

Zee Suhaini berkata...

ummi dok mana?jaga kesihatan ngan baby je..