Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 20 Mei 2014

Part 1 | Shopping Raya secara bersederhana @ jimat cermat

As-Salam (^-^)

Selalunya belanja untuk raya ni aku ikut bajet semasa jugak... kalo bajet semput (below 1k) memang carik yang murah jer... kalo bajet kencang, cari la yang sedang2 skit... so far takde la yang melampau-lampau sangat... memang ler raya setahun sekali.. tak kisah berhabis banyak tapi rasanya 2,3 bulan sekali mesti soping ye dok?? pantang nampak sale laju jer nak membeli... tipu la kalo tak sangkut... moto setahun sekali tu tak leh pakai sebenarnya -_______-

Masa anak sorang dedulu memang time raya beli baju yang branded... konon berhabis pon tuk sorang jer... masuk anak kedua slow down skit... anak ketiga pon sama... tuk tahun ni memang 'unbranded' la jawabnya... tak kesah la janji baju baru... muahahaha... sila cek poket sendiri katenya..

Aritu pi terjah PKNS Bangi... dalam tu ada Billion kan?? ohh pestime masuk sini tahun lepas... sebelum ni dok terjah PKNS Shah Alam jer tapi situ takde la best sangat pon... yang aku tahu pasaraya billion ni memang 'affordable' skit... kat kelate memang selalu gak soping billion... nak dikatakan rezeki, tengah ada sale giler-giler sekarang ni u'olls... tak dapat harga baju bajan semurah tu kat tempat lain... tak percaya sila gi terjah... sale sampai ujung bulan ni... tips nak jimat kena la tunggu SALE... hehee

Ehhh nanti !!! aku terjah bahagian kanak2 ajer that day... KID'S FIRST... part remaja, dewasa tak tau la pulak murah tahap ape... yang pasti aku meroyan tengok harga... hahahaha... bayangkan kid's punya jeans dapat 20hengget plus jerk... baju-T paling murah 5hengget... takat nak wat basahan tu boleh sangat... we'olls cari tuk raya punya, price up skit ler... tu baru soping baju boboi... ni kalo ada gegurl rasanya bijik mata macam roller coaster, non stop pusing sebab geram terlampau..

 before tuh aku dah meyoping skit kat tempat lain... rasa menyesal giler... kalo tak lagi banyak penjimatan boleh dibuat... takpe, anggap takde rezeki... nasib rembat beberapa helai jer dulu..

 
so far, sorang dapat pat helai baju-T... boboi ape pilihan jer ada pon... tak kemeja gak mesti baju-T... tahun ni beraya dengan tahap el-nino rasanya tak sesuai ler berkemeja... kalo boleh singlet jerk aku nak kasik dorang tapi cam kejam sangat pulak..

 
suar jeans ni kalo ikut hati nak rembat lagi 2,3 helai tapi sayang... yang rembat kat mydin aritu pon baru lagi... along la yang kena beli lebih skit sebab cepat benar besar... yang adik warisi jer peninggalan si abang... tak elok membazir... kehkehkeh (muhasabah diri jap)

 
ayah punya baju melayu awal2 dah jumpa so kita dah ada warna tema, yeayyyy... tinggal nak cari baju melayu tuk hero aku yang lagi tiga tu jer... hope senang jumpa size and matching color... laki i memang suka leher baju camni... jimat takyah beli butang baju melayu... kat umah banyak sangat dah butang baju melayu tak terusik... sayang... tak kira, kat anak2 nanti i'olls nak cari cekak musang..

Abis part baju, kita masuk part kasut plak..

 
orang sibok dok pilih kasut, dier sibok menerai... belagak tak ingat tu nak kasut orang besar... ajak pi tempat budak2 takmo... cukup berkenan dier ngan kaler oren... ape2 pon mesti nak oren..

 
tiba2 ada kasut kecik buruk kat situ... hahaha... suka ati kamu la dik... janji bahagia..

 nak soh dier datang sini kena umpan ngan kasut kaler oren tapi kat kaki tu still lagi dok pakai kasut tadi... nasib ler takde jurujual yang dok mengekor we'olls... kadang rimas kan kita dok pilih barang tapi ada jurujual ikut... nak soping pon tak senang..

 
akhirnya dapat jugak ler 3 ketol kasut ala2 converse... nak beli original converse memang semput so ala2 pon jadik la... dorang berkenan sebab ada tali... so far takde lagi kasut bertali... kalo boleh aku pon malas nak bertali bagai ni... leceh... nak plak budak2 bukan reti pakai sendiri... paling pasti kaler kasut dik niq of course ler orennnnn... hahaha

Perjalanan pembelian masih jauh ni... hahahaha... selagi tak raya memang akan ade jer kehendak yang menghantui... penambahan bakal berlaku biler2 masa... ehhh ibu punya blom ado... jangan nak buat2 lupa... bajet paling mahal opkos sebab pompuan ni banyak accesories... muahahaha... total sumer2 yang kat atas tu 400++... memang ciput kan??? haaa belanja secara berhemah :)

So, pada sape2 yang dok tercari-cari kat mana nak shopping secara bersederhana or murah or bajet semput or jimat cermat or poket kempis, sila-sila la terjah Billion kat PKNS Bangi... tak tau kat mana kat Seksyen 9, B.B Bangi.. tak tau jugak aku kasi landmark skit, berhadapan dengan Affin Bank... nak senang lagi sebelah jer ngan Mc'D... tak tau jugak, aku pon tak tau nak cakap daaaa..


Selamat Bershopink U'olls... (ceh macam ada share ngan billion)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

24 ulasan:

UmmuAidan-Arissa berkata...

Oih selamat bershopping doh hero2 demo tuh...heheh senang zee dakyoh dok berebut2 last minute..ok gian mok dier tu siap doh ko? kalu dok sini takdok semangat mano sopin ghayo..sebab ghayo tok merioh ke, mok pun 4 tahun doh takdok baju baghru...huhuh...tgklah tahun depe inshaallah..

syawalsimpsons berkata...

wahh dah shopping yee..sue tak menyoping lagi ni...kena beli sikit2 ni...

Falsya berkata...

Vavavav..dah shopping dhhh..kite xbeli ape pun lg..recycle baju lama je..hehe..kalau beli pun baju mek tembun..;)

Kakzakie berkata...

Senang kalau dah beli semua utk anak-anak Zee..
Utk kita tak kisah bila-bila pun boleh..

Tihara berkata...

dulu masa duk selangor selalu shopping kat sini
:)

AnneRaini berkata...

wah syoknye dah shopping raya. sy ni tak mula shopping raya tp dah hint2 husband soh sediakn bajet. igt nak beli kat GM je..haha.. branded gak tp fake lah..hehe

Masya berkata...

WAHH BERBALOI² ... BELI SIKIT² LAMA² BNYKLAH KOLEKSI RAYA NANTI... UTK BDK² NI MMG KENA BELI AWAL HUHUHUHU ...

Fiza Rahman berkata...

Bestnya dah shopping baju raya.

Ibu Lala berkata...

Kitew pun dah sopink bj ry. Lega.

dalila berkata...

bestnyeee sopping raya..kite xbli pape lg ni ;(
kain bj melayu danish ngan hub je dah tempah..mamanye yg xde lg..huwwaaaa

Cho Zila berkata...

akak belum lagiler mulan operasi shopping baju raya.. entah bila ler gamaknyer...
kat kampung akakpun billion paling femes.. mai sini eksyen tak pandang..
padahal ada sale gitu rugi kalau tak pergikan....

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
wuuu..dah start menyoping.. bestnyeee...

Nafira usof berkata...

Waaahhhhh.. cukup lengkap dah tu persiapan raya!
zura belom start ladi Zee.. haitu ade singgah maidin. survey baju melayu suami.
skali yang dia berkenan x dak saiz pulak.. pekerja maidin kata minggu depan br dorang keluarkan stok.
jadiknye.. minggu depan lah baru gi lagi skali. kalo dapat warna baju melayu suami baru boleh start carik baju mak n anak2.. beli kain jer pon.. pastu tempah.. hehehehe

Diana Rashid berkata...

beli sikit2 gini tak la terasa sangat duit tu mengalir ye tak??macam saya dahbiasa dekat2 raya baru sibuk mencari baju dan kasut raya..hehe..

Lieya Von Jay berkata...

wah kak zee tema grey ye tahun ni ^_^

lia berkata...

mmg berbaloi2 la... ni pon, malas pk baju raya sbb ada jer baju nmpk baru sbb baru pakai 2-3x jer sbb Amsyar x suka baju kolar, bajet jd kan jer baju raya ha3... baju melayu & kurung da settle, tinggal amik jer... so, mcm da settle utk raya ;p

lieyalatif berkata...

betul tu zee...selagi leh jimat kite jimat...lagi pun raye ni byk nak pakai duit....so buat mane yg termampu jek...mcm lieya dari awal bulan 3 dah start buat persiapan...baju raya dah settle dah kat tailor, sabtu ni nak pi amik...baju jalan plak dah beli sikit2 ...lieyg byk beli kat uniqlo ngan H&m jek...murah2 gak...padini kids pun murah.... berbaloi laa beli tuk budak2 ni...ala2 budak2 ni pakai kang dah jadi baju basahan baju tu so baik cari yg harga okey jek ....tapi satu due carikan jugak laa yg branded heheeheeheh....buat merase ade org kate....

aTieYusof Family berkata...

wahhh... selamat bershopping utk hero2 ya Zie... seronok tgk depa memilih pakaian & kasut tu.. tapi mmg murah lah tu zee.... :)

Julia Johari berkata...

Bagus lah zee awal2 dh beli baju raya anak2...persiapan awal sgt penting kan...cantik ye tema tahun ni zee...julia pun suka shooping kat bilion...murah pun murah...kualiti pun best kan

Zana Adieyza berkata...

wah, dah mula shopping raya.. best! awal2 ni sales lagi jimat drpd nak raya nnti.. nk raya nnti kata jer sales tp harga dah markup awal2.. hehehe..

xkisah jenama yg penting selesa.. lagipun ukur baju di badan sendiri kan.. :)

kakyon berkata...

memang seronok shopping raya untuk anak2..kekadang terlebih budget untuk mereka..untuk sendiri kita ketepikan dulu..

LydSunshine berkata...

Dah tu ngape gmbr itam putih je semua. Kaler tema family warna apa tahun ni? Baju maknya mana? Hehehe... Murahnya baju tshirt rm5. Baju utk budak setahun pun murah ke tak? Kalo tak nak pegi ni. Hehe. Bangi kemain jauh plak.

LYAfrina berkata...

wah... dh siap shopping rya.. lya thn ni sederhan je sbb ekadaan lya ni. mujur sblum eksiden ada tmpah baju utk kawn cousin..tp xdpt pakai sbb tlibat kmalangan, jd, bju tu terus fwd ke raya je.. mls dh nk fikir2..
asya punya lak adalah pnh beli on9 sblm ni, tp x pnh pakai sbb bsr.. fwd ke raya jugak..cuma lps n nk cari sikit2 je lagi kt asya.

MARIA AWI berkata...

senang hati bila dahs etel soping baju raya..
bulan pose concentrate ibadah je..

Bisnes Shaklee Boleh Diwarisi Anak-Anak