Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 18 Februari 2013

Gulungan Ayam bersama Bayam

Salam...

Ehem..ehem..disebabkan rajin semacam je semalam,dapat gak la tayang hasil air tangan aku ni sekali sekala..tapi pemilik resipe asal of course la bukan aku..hehe..

Ekceli semalam kena tinggal ngan my hero sume..dorang berbadminton jadinya aku jadi chef la kat umah..sebelum tu gi shopping dulu kat Aeon Big (Carrefour)..

Aku amik resepi ni dari blog Kak Ana @ mylovelyfamily-ana.blogspot.com..izinkan saya syer ye kat sini kak Ana..my hubby memang suka cuma takde sos..tu je yang rajin sampai bab sos dah malas..ngeh ngeh

Sumber Resipi Asal : Kak Ana @ mylovelyfamily-ana.blogspot.com
Olahan : auntummawar


Bahan-bahan :-

- Isi Dada Ayam (2 keping)
- Sayur Bayam
- Bunga Kobis
- Bawang Besar/Kuning (1 biji)
- Serbuk Kunyit
- Mixed Herbs
-Rosemary
- Serbuk Kari Daging
- Serbuk Lada Hitam
- Serbuk Lada Sulah
- Garam

Cara Membuatnya :-

1- Pastikan oven dipanaskan dulu pada suhu 180c
2- Dada ayam diketuk senipis yang boleh (terpulang pada korang nak canai atau tumbuh tapi jangan sampai hancur)
3- Perap dada ayam bersama garam,serbuk kunyit,serbuk kari daging,serbuk lada sulah,serbuk lada hitam,mixed herbs dan rosemary (korang agak-agak je la)
4- Gaul sebati dan rehatkan seketika

Sementara tu,korang boleh buat inti untuk ayam tu..

Bahan Inti :-

1- 1/4 bawang besar yang dipotong dadu
2- Bayam (ambil daun sahaja)

- Panaskan kuali dan tumis bawang dengan sedikit minyak
- Agak-agak dah ok boleh masukkan bayam dan perasakan garam..siap!!

 Bila dah siap tu,korang bolehlah menggulung ayam korang tadi..perlu berhati-hati ye..baru cantik gulungan korang..

Langkah-langkah menggulung :-

1- Letakkan kepingan ayam satu persatu,masukkan inti dan gulung sedikit-demi sedikit (selang-selikan,ulang sehingga habis)
2- Dah siap,taburkan sedikit mixed herbs dan serbuk lada hitam

Kalau korang tak faham..sila la rujuk resipi asal ye..tak reti aku nak mengajor ni..

Langkah pertama :-

1- Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak,tumis baki bawang besar tadi ye..
2- Masukkan gulungan ayam korang dalam 4-5 minit (kaup balikkan)
3- Dah siap tutup api 

Langkah kedua :-

1- Masukkan ayam kedalam dulang pembakar (semua sekali ye)
2- Bakar lebih kurang 10 minit (pastikan api korang atas bawah ye dan jangan lupa balikkan ayam selepas 5 minit)
3- Dah masak keluarkan dari oven dan tekan-tekan sikit bagi jus ayam tu keluar.
4- Dah siap..boleh dipotong mengikut kretiviti korang

 
first trial yang agak menjadi tapi perlu di'improve'kan lagi
 
 
sila abaikan jagung aku yang dah 'kecut' tu..

P/s : Sebab my hero yang ke-2 suka bunga kobis,so aku rebus dulu bunga kobis tu then bakar sekali ngan ayam..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Tiada ulasan: