Isnin, 18 Februari 2013

Gulungan Ayam bersama Bayam

Salam...

aku amik resepi ni dari blog Kak Ana @ mylovelyfamily-ana.blogspot.com.. izinkan saya syer ye kat sini kak Ana.. suami memang suka cuma takde sos.. tu je yang rajin sampai bab sos aku dah malas..

Sumber Resipi Asal : Kak Ana @ mylovelyfamily-ana.blogspot.com
Olahan : auntummawar


Bahan-bahan :-

- Isi Dada Ayam (2 keping)
- Sayur Bayam
- Bunga Kobis
- Bawang Besar/Kuning (1 biji)
- Serbuk Kunyit
- Mixed Herbs
-Rosemary
- Serbuk Kari Daging
- Serbuk Lada Hitam
- Serbuk Lada Sulah
- Garam

Cara Membuatnya :-

1- Pastikan oven dipanaskan dulu pada suhu 180c
2- Dada ayam diketuk senipis yang boleh (terpulang pada korang nak canai atau tumbuh tapi jangan sampai hancur)
3- Perap dada ayam bersama garam,serbuk kunyit,serbuk kari daging,serbuk lada sulah,serbuk lada hitam,mixed herbs dan rosemary (korang agak-agak je la)
4- Gaul sebati dan rehatkan seketika

Sementara tu,korang boleh buat inti untuk ayam tu..

Bahan Inti :-

1- 1/4 bawang besar yang dipotong dadu
2- Bayam (ambil daun sahaja)

- Panaskan kuali dan tumis bawang dengan sedikit minyak
- Agak-agak dah ok boleh masukkan bayam dan perasakan garam..siap!!

 Bila dah siap tu,korang bolehlah menggulung ayam korang tadi..perlu berhati-hati ye..baru cantik gulungan korang..

Langkah-langkah menggulung :-

1- Letakkan kepingan ayam satu persatu,masukkan inti dan gulung sedikit-demi sedikit (selang-selikan,ulang sehingga habis)
2- Dah siap,taburkan sedikit mixed herbs dan serbuk lada hitam

Kalau korang tak faham..sila la rujuk resipi asal ye..tak reti aku nak mengajor ni..

Langkah pertama :-

1- Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak,tumis baki bawang besar tadi ye..
2- Masukkan gulungan ayam korang dalam 4-5 minit (kaup balikkan)
3- Dah siap tutup api 

Langkah kedua :-

1- Masukkan ayam kedalam dulang pembakar (semua sekali ye)
2- Bakar lebih kurang 10 minit (pastikan api korang atas bawah ye dan jangan lupa balikkan ayam selepas 5 minit)
3- Dah masak keluarkan dari oven dan tekan-tekan sikit bagi jus ayam tu keluar.
4- Dah siap..boleh dipotong mengikut kretiviti korang

 
first trial yang agak menjadi tapi perlu di'improve'kan lagi
 
 
sila abaikan jagung aku yang dah 'kecut' tu..

P/s : Sebab my hero yang ke-2 suka bunga kobis,so aku rebus dulu bunga kobis tu then bakar sekali ngan ayam..

Tiada ulasan:

Si Bulus | Kiki, anak bongsu penghibur hati

bulus kesayangan, si Kikiyana Layola nama diberi😊.. kesayangan seisi rumah.. anak paling manja dan bongsu.. anak bulus ke2 kitorang bela.. ...