Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 19 Februari 2014

Masak-masak | Pisang Goreng Cheese

As-Salam (^-^)

Lama dok terliur pisang goreng cheese... kemain skang kan, makanan sedap2 aje tapi makanan zaman jepon dulu jugakla yang tak pernah muak... ubi kayu rebus cicah kelapa parut takpon cicah sambal bilis... ermmm lempeng kelapa, tapai goreng, pisang goreng cicah sambal kicap, jering rebus cicah kelapa, pulut ikan kering, ehhh banyak la nak sebut... memang sedap2 tuhhh..

Since skang dok dengar pisang goreng cheese ni terliur gak la... tengok plak gambar lagi la meleleh... nak cari kat puchong ni tak tau celah mana ada so meh la kita buat... simple jerk bahannya pon, jangan nak malas sangat... ahad lepas pi pasar borong rembat sekali pisang..

 

Bahan tuk Pisang Goreng

Pisang (suka hati la nak pakai pisang apa)
Tepung Gandum
Garam
Air (ada yang pakai telor)
Sedikit kapur makan ( tuk tambah ranggup dan rapuh)
Serbuk kunyit (optional)
Minyak masak

Campurkan jer sumer sekali bahan sampai sebati... oppsss pisang jangan dulu (kot ada yang straight sangat kang) hehehee... cam kapur makan tu agak2 la nak masuk banyak mana tapi jangan terlebih masuk... kang pahit plak rasa tepung dan lenyek2 la skit bagi larut... berketol masuk mulut terkulat gak nak menelan menda tu... kalo taknak masuk pon takpe, just masok telur tukarkan dengan air... yang serbuk kunyit tu depends, selalu dah masuk kapur takyah lagi serbuk kunyit sebab kaler dah kuning... pastu masuk pisang, gaul2 bagi bersalut rata ngan tepung dah boleh goreng... minyak kena panas dulu yer..

Bahan Topping

Syrup Coklat / Strawberi (aku pakai hershey's)
Coklat Rice
Parutan Cheese (aku pakai mozarella)

Tuk topping ni depends la... ada yang pakai susu, ada yang tabur gula perang... dah siap goreng pisang tadi, just tabur jerk bahan2 topping ni...dah boleh ngap... hehehee


selamat mencuba (^-^)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

18 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

wah...buat sendiri lagi bagus kan zee...actually pisang goreng cheese ni,dia gunakan pisang yang lembik2 skit..letak cheese tu kena banyak..pastu tabur choc rice..pergghh...sedap..

Masya berkata...

akak selalu selangkah awal dr sy.. sy pun teringin nak makan pisang goreng cheese ni.. sampai kesdh x buat².. sbb xde pisang masak kat kg...

syawalsimpsons berkata...

wahh sedap tu...boleh la try kan

Kakzakie berkata...

Kalau anak-anak kakak suka style ini Zee
Tapi kakak dgn abang tetap suka style lama cecah dgn sambal kicap pedas (Johor style).

dalila berkata...

wat sendiri lg senang kan sis..

Falsya berkata...

vavavavaa..sedap tuh...

UmmuAidan-Arissa berkata...

nie mmg berlainan sket nie zee dr pisang goreng biasa tuh..biasa dengar yg goreng cheese tringin nak cuba tp pisang sesuai tuk goreng lak takder..huhu

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya. Ni yg rasa nak buat :-)

hainom OKje berkata...

Hari tu beli pisang ingatnya nak try buat goreng cheese ni tapi cheese pulak tak beli....sudahnya ngap gitu je le...

Puan Kutu berkata...

sekali sekala sedap juga ye buat cmni..klu selalu2 pisang goreng biasa tu je sedap.hehe

babYpose berkata...

Salam singgah, nampak sedap tu, bole cuba ni. Pisang goreng cheese.

aTieYusof Family berkata...

wow sedapppnya.. nak ceketttt..:)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

uii..lagi pisang goreng chez..
alahai..nk kene try buat jgk ni..nyum3..^^

Amanda Suria berkata...

aduhaiiiiii sedapnya Zeee

QasehnyaRania berkata...

tak pernah buat. tgk ramai yg dok layan

Hajar Hafeza Jawati berkata...

https://m.facebook.com/richcouplebiz83
Maaf... mencelah.. nk order cheese powder leh hubungi sy.

Hajar Hafeza Jawati berkata...

https://m.facebook.com/richcouplebiz83
Maaf mencelah...sy jual cheese powder.. jemput ke page sy. TQ

Zek Rejab berkata...

bleh try kt cni.. puchong perdana..

https://foursquare.com/v/puchong-pisang-goreng-cheese/54512651498e7a776d360a62