Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 28 Februari 2014

Si ayah jugak guru yang terrrbaek

As-Salam (^-^)

Akhir tahun aritu dok mencari guru mengaji tuk hero2 ni haa memandangkan sebelum ni along sorang je yang mengaji... tu pon kat sekolah agama... kena antar awal 30minit dari waktu sekolah biasa... pastu terpikir nak antar yang tengah sekali tu yang cadang cari kat luar la senang... kat tadika pon ada jer tapi lambat benor dorang start... bayaran takde hal cuma sayang la kalo musim cuti sekolah memang dorang bercuti terus..

Kat area umah aku tu ada... sekawasan jerk pon cumanya blok lain... memang ramai yang dok ngaji situ... ni dier tak ajar iqra' tapi qira'ti (lebih kurang jer ngan iqra tapi lebih cepat blajar orang kata)... soh ayah gi tanya and confirm terus nak antar situ... seminggu 4 hari mengaji... start kol 8mlm, abis kol 9.30mlm...

Sampai masa nak pegi aku plak yang berbelah bagi... ye la, seram kot nak melalui lorong2 gelap... beza selorong tapi semput gak kalo tak pernah eksesais ni... pastu nak mengheret lagi dua hero ni cam susah jer... dah tu nak dok situ menunggu sampai dier abis pon bermasalah jugak tu... lama woo sejam setengah... kompem la kena balik dulu, pastu pegi jemput balik... ahhh tak kuasa... nak plak tak tau kol brape dier abis... tu sumer depends... kalo tak ramai cepat, kalo ramai lambat la jawabnya... buatnya aku terlambat then dier try balik sendiri camaner??? risau jugak... kalo sampai umah ngan selamat takpe... kalo tak?? no no no taknak aku amik risiko... bertindak sebelum kena, so amik keputusan carik lain... ayahnya keje malam tu yang leceh... kalo tak senang skit keje aku... mana nak masak lagi... nak mengemas...

Seminggu lepas tu jumpa la lagi satu guru mengaji... ni memang cikgu, mengajar kat putrajaya tapinya umah jauh skit la... nak kena drive... aku okey jer la... jangan nak soh jalan kaki plak, memang tak sanggup... kat situ budak tak ramai pon lagi... ada la 2,3 orang so takyah aku nak balik... dok situ jer terus, dalam 30minit camtu dah boleh balik... masalahnya area umah aku tu parking memang full... kalo dah keluar, jangan harap la balik nak dapat parking... hadoiiii dugaan lagi tapi takpe... small matter (cehh, ari pertama aku semangat lagi)

Baru gi sehari keesokannya si along demam pulak... tak dapat pegi and situ 3 hari seminggu... sampai minggu seterusnya dah eksited bebudak ni nak pegi, guru mengajar plak kena denggi... bercuti lagi... adoiiii kesian... minggu tu memang tak dapat la nak pegi... aku plak yang down time ni padahal anak yang nak mengaji... cukup bulan memang sehari tu jer mengajinya... terus mood aku takde...  aku tawar hati dah nak ngantor... dah kenapa pulak aku yang feeling lebih ni??

Fikir punya fikir terus jer cakap ngan laki... 'susah susah sangat abe je la ajar... kesian plak bebudak ni... seminggu 2 kali pon okey asalkan ada'... dier on jer kalo aku cakap tapinya nak kena panjang lebar skit explain sebab musabab... ahahaha... ntah kenapa la sebelum ni aku tak terpikir... nak kata bizi bebenor takde kot... sayangnya masa terbuang gitu jer kan..

Bermula la episod dorang mengaji kat umah..

    
dah alang2 selit sekali dik niq... angah dier pandai... kena time dier malas, nak masuk maghrib jee terus cakap dier penatttt sangat... 'mata dib ayyan tak leh nak bukak dah ni buu... ngannntukkkk'... ehhh ehh ehhh elok abis orang mengaji segar bugar plak matanya dok tengok tv... hilang terus ngantuk tadi  yer tapi kena angin dier elok, tak payah suruh.. .dier sendiri yang mintak nak soh ajar... ayah tengah tido pon dier tak kisah..

      
dik niq pon sepesen la ngan angah... dier memang suka ngikut ape yang orang buat... ni baru baca muka surat satu... okey dah teror baca sendiri... bangga giler la dier pandai... ahahhaha... siap megah lagi tu kat orang... aritu dier pi cakap kat angah 'ape arrr dib ayyan nih, niq pandai yeh bace thiyi... dib ayyan tak pandai yagi...ahhaahhaaa' (siap gelak jahat)... makanya bertekak la ape lagi..

 
kalo dah malas camni pon boleh... takde dier nak heran rotan kat depan ke, tengah ke, tepi ke... kehkehkeh... takpe la, janji nak blaja..

     
 yang tengah ni bukannya tak pandai tapi dier manja lebih... biler ajar dier kan tak boleh nak tegas sangat... suara nak kena lembut jer... puji2 skit baru cepat dier ingat and kenal huruf... sekali ajar dah bleh baca sendiri... kadang tu dier main2, sampai 10kali ulang baca yang sama pon tak boleh2 jugak... lagi ayahnya push, tinggi suara lagi teruk bacaan... sampai tahap huruf alif pon tak boleh nak sebut... kang nanti berjurai la air mata... kat sekolah pon camtu la dier... kalo cikgu garang ngan dier, esoknya kompem taknak gi sekolah... takpon melalak masa aku antar... memang dier sorang lain skit..

 
along alhamdulillah, fast learner... skali ajar dah boleh baca sendiri... lagi hebat dari ibu ni tau.. hehehee... baca buku english pon dah okey... melayu tak yah cakap la... boleh diharap la kalo suruh tolong angah buat homework... ibu ni tak leh nak mengajar sangat... 2,3 kali ajar tak paham2 jugak haaa mula la naik angin... langsung takleh nak bersabar :(

      
oittt along blom abis lagi dorang dah menyantap dulu..

 
ni lupa bila... ada sehari tu mak pengasuh wat lempeng... belom kenyang dorang makan aku dah amik tu yang balik umah dorang request soh buat lempeng... rushing2 buat jadik la lempeng bodo... angah memang boleh harap dah kalo soh jaga adik... time baik berpeluk saja... sebabkan panas lagi, dier tolong la potong kecik2 susun kat pinggan... senang adik amik makan..

 
yang adik sonok la...tak yah dier nak susah2 dah potong... amik jerk terus cicah susu then ngappp... ni bukan time ngaji rasanya tapi bersongkok kopiah bagai..

 
ari sabtu aritu kan dorang membuta dari petang sampai ke malam... dah kul 10lebih kot baru bangun... ni tak larat dah aku nak melayan... terlelap dah kat sofa... sedar2 tengok elok jerk berdua ni dok main tab... angah siap mandi sendiri lagi..

 
pandai plak tu gi angkut makanan... lapar gamaknya... nak kejut ibu tak sampai hati tu yang longgok sumer kat situ..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

kalau boleh didik sendiri dan ajar sendiri lagi bermakna dan bagus zee....

Fiza Rahman berkata...

Baguslah ayah jer yg ajar ngaji. Ngaji rajin2 yer ☺

hainom OKje berkata...

Bagus dah usaha tu Zee.....tp tulah....okje pun pernah ada pengalaman ngajo sendiri ni.... yg bestnya dalam setahun seminggu je kot mengaji hehe.....mcm mcm lah alasannya tak maknya, anaknya hehe....sudahnya ngaji sekolah jerlah senang!
Kalau nak ajor sendiri cuma kena disiplinlah....

Mia Kassim berkata...

Samalah tang anak tengah tu....anak aku yang no 2 tu pun gitu perangainya...tak boleh nak keras sangat, konpem bercucuran air mata....semakin kita marah, makin panjanglah tangisan dia....hehe

UmmuAidan-Arissa berkata...

Alhamdulillah ayahnya sanggup ajar kan..selamat dan jimat masa sikit kan zee dok pegi mari..tgk dikniq [un semangat jugak nak ngajor tuh..siap bangga diri dr angah yer..kelakar dikniq nie...hehehe...

Roha berkata...

kan senang tak yoh pi memane..abah ada boleh ajaq..kan dik niq ?

anak akak yg dua orang tu.mengaji kat umah jiran jer ni..tak jauh mana pun zee..rumah akk no 6..umah guru ngaji no 10 dekat beno..depo pi sendiri je..

lia berkata...

wahhhh sweet sgt bler tgk si abang sulung pandai potong kecik2 lempeng panas, bagi adik makan... owhhh tacing....

part menerap bc muqadam tu... mmg x bole blah... comey banget...

Lieya Von Jay berkata...

bagus kalao ayah ajar anak2 mengaji :)

aTieYusof Family berkata...

bagusnya abah mrk sndiri yang ajar depa mengaji.. tak yah susah2 pikir nak antar kemana...dlm rumah lg ok dan kita pun tak risau zee... mudah2an cepat pandai ya hero2 zee... hehe
klu Pa'e mmg kekadang sy sndiri yg ajar.. tapi tau lah budak2 ikut mood....huhu

Kakzakie berkata...

Sebenarnya ajar sendiri yg terbaik Zee sebab boleh jadikan rutin harian. Mengaji lepas solat maghrib senang. Sebelum solat bagi makan semua biar kenyang. Tak kisahlah macam adik niq tu nak terbaring ke, janji dia ada minat nak belajar. Kakak macam itulah . Siap riba, peluk, tiarap tapi budak kalau tak dimarah-marah cepat tangkap. Puji setiap kali dia dapat buat yg terbaik...

Kakak doakan moga istiqamah dan teruskan demi anak-anak...

Sue-Rya Qistina berkata...

sama jugaklah ngan kami. babah jugak yg ajar ngaji. babah diorg ni dulu tahfiz masa sekolah kt johor. tu yg laju je dia ajar, kakak pulak mmg jenis cepat tangkap. nak hantar kat ustazah cam tak berbaloi sbb ustazah tu kejap ada, kejap xde. nnt lambat pulak nak abis belajar ngaji. ajar dgn tangan dan cara kita sendiri lain dan tak sama dgn cara ustaz/ustazah mengajar.

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..

huhu..sian ibu..mmg kita kdg2 yg rasa terlebih2..tp takpe..sekrg dah ade ustaz ngaji..hihi..
alhamdulilah..cepat serap..

bagusnyer heroes akak ni..pandai berdikari,, :)

Cho Zila berkata...

seronokler dapat belajar kat rumah sendiri... lebih mudahkan... lagipoun ayah tentulah nak yang terbaikkan..
kat rumah akak mengajar anak mengaji tapi yang kecikjer.. yang sulung tak boleh nanti akak tension...

IntaNBerliaN berkata...

bila kita sendiri ajar mmg ianya lbh baik kan... sbb kita sendiri pun blh tahu perkembangan mereka.. kita sendiri blh dengar cara sebutan mereka tu camne... selain tu, masa kita pun terisi..

*pasal pertanyaan zee tu, akak dh bls kt FB.. nanti bc yer