Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 19 Ogos 2013

Aktiviti Raya Kedua Kami

As-Salam (^-^)

Dah isnin la, rasanya rata2 dah mula masuk keje kan... mesti ramai gak yang monday blues ni, maklum ler baru naik dari cuti kan... hahaha... aku cam biasa arrrr... selasa last week dah keje so mood lemau tu dah kurenggg skit..

Nak sambung citer raya lagi boleh???

Ala, tak boleh pon redah jer la... ape boleh buat kan, raya sebulan so citer raya pon sebulan gak la... hakhakhak... masa puasa sibuk citer pasal menu iftar ngan sahur... dah raya ni, kite citer lemang ketupat pulok yer..

Raya pertama memang penat... rasanya lepas nengok Setia Hujung Nyawa Raya aku terus masuk tido... tak kuasa dah... plan raya ke-2 belah family aku la pulok... banyak umah nak kena jajah... pikir ngan jalan jammed lagi tak tau sempat ke tidok..

Pagi Raya ke-2 tu, sumer gi bekpes umah mySIL sambil beraya sekali... dalam kol 8 lebih camtu sampai... mySIL masak nasik minyak, ayam masak merah ngan dalca daging... perghhhh meleleh wey... sebab masih awal pagi, aku makan sikit jer... tangki kecik takleh nak sumbat sangat aihhh...


 
get ready nak gi raya... "aloh la dik niq ni, kalo naik motor kapcai tu entah sampai ke tidok kiter ni nanti dik oiiii"... budak jakun camtu arrr... nampak gaya nak kena cari motor la lepas ni..

 
bebudak ni dah jumpa menan takde nak pikir makan dah... abis disepahnya umah umi... raya ke-2 we'olls takde tema... bebudak pakai kemeja kotak2... ibu ayah pakai warna ijaw..

 
percayalah... ni jer yang aku makan pagi tu... arghhh rasa nyesal plak tak makan banyak... biasa camni arrr... dah lepas baru terasa rugi... alahaiiiii nak kena wat sendiri la gamaknya ni.. 

Dah kenyang perot, hati pon sonang... start gerak ke umah keluarga aku plak... yang lain2 sumer gi kumpul umah mySIL yang dok kat KB... we'olls tak leh ikut..

 
masuk kete jer, lagi dua hero terus pengsan... penat sangat gamaknya beraya semalam... takpe2

Memula gi umah nenek (belah abah) aku dulu kat kuala krai... lucky we'olls gerak pepagi... sepanjang perjalanan, jalan bertentangan jammed teruk... ada 2 eksiden plak tu... bayangkan jalan sehala... bila dah jammed, panjangnya ya ampunnnnnnn... tak sanggup aku... waktu balik, we'olls try jalan pintas... pestime lalu sebab nak ngelak jammed, lagipon kejar masa tuk solat jumaat... tak sempat sampai pon... singgah semayang kat masjid tepi jalan ajo jawabnya..

Pas semayang terjah umah myAbah plak... perghhhh siap ada BBQ lagi... biasa raya dok hidang lemang ketupat tapi umah abah memang takde tu sumer... okey la BBQ pon BBQ lah... lama gak lepak situ... sayangnya gambor satu pon tak snap... si angah siap bukak gerai jual ayam lagi kat situ..

"ha meh beli ayam batar... ayam batar... dua tinggit dua tinggit... mari mari mari"

Dalam kol 4ptg camtu, gerak umah nenek sedara plak... nenek yang membesarkan aku masa zaman sekolah dulu... ni memang umah wajib pegi kalo balik kampong... lepak2 jap, semayang asar terus gerak pi umah myMa kat tanah merah... dah senja baru sampai... alahai sian kat myMa dok nunggu anak cucu  seharian... apa boleh buat ma, raya2 ni memang sangkut la banyak tempat... 

Aku dah request soh ma masak rendang ayam... fuhhh terangkat wey ma punya rendang... tak muak langsung makan... pon tak jemu... asyik nak ngappp jer keje mr.hubby... dah tu, acaner perot tak memboyot??? kahkahkah

 
ketupat tu yang moktok kasi... lemang opah beli kat grik, memang sodap... lembut jer lemangnya pastu panjang... harga RM12 ajo sebatang... nasik impit tu aku tak suke sebab nasiknya berderai... rendang ayam memang wallahhhhh sedap... siap mintak resepi lagi ngan ma nak buat... entah jadi ke tidok :(

Okay, tu jer la citer raya ke-2 we'olls... seharian berjalan, lepas isyak terus flat... ingat nak tengok Apa Celop Toqq tapi hazama yang dok tengok aku tido terbungkang depan TV.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

sakan no makan2 yee

Sayangku Zie berkata...

wah raya kedua pun masih meriah gi nik moto lambat sampai tu hehehe

UmmiAbi berkata...

Sedapnye lomang tu... Zee jemputlah dtg umah ummi 31Ogos..:)

ummuaidan berkata...

syoknya dapat beraya byk2 umah nie..leh makan mcm2..hehehe..
tp dpt byngkan jln jam tuh camaner..letih jgk tuh

Kakzakie berkata...

Jalan... makan... jalan... makan macam itulah bila beraya ni Zee. Masuk kereta pemandu melayan perasaan sendiri bila semua penumpang lena dibuai mimpi:)

AnneRaini berkata...

sepanjang ry ni sy tido pukul 9 lebih. penat punye pasal..hehe

K.Nor berkata...

selamat hari raya buat zee sekeluarga ya..

Puan Kutu berkata...

kita ni sama peel.makan sikit pastu meyesal kenapa aku tak makan byk tadi,.haha

sakan jugak depa beraya satu family..:)

Masya berkata...

sana sini makan, apa yg ada makan selagi larat huhuhu.. kalau ak makan u yg dok teringat²...

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee...
meriahnye beraye.. hihi..
cma lepas raya ni..makin kembang badan bagai dipam3.. huhuhu