Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 20 Ogos 2013

Resepi Rendang Ayam Mudah lagi Sedap

As-Salam (^-^)

Hahaaaahaaa... dua hari sebelom raya lagi aku dah request soh ma buat rendang ayam... tiap kali raya pon dier akan buat tapikannnn kalo anak yang suruh lagi la dia eksited... saja nak kasi ma heppy skit kononya... so raya ke-2 tu terhasilah rendang ayam... oohhhh thank you ma... luv U

Sekali bila ngap, walaweiiiiii chedappppp angatttt... ni la namanya air tangan yang penuh ngan keiklasan kasih sayang... hiiiihiii... bersungguh ma buat tuk anakanda tersayang kan... 

Hari selasa masuk ofis, opismate pulak kasik rendang ayam ngan ketupat nasi pat ketoi... sampai umah terus hero bertiga tuh rasmikan... perghhhh licin... kalo owang bagi, pastu benda plak sikit, kemain lagi memasing nak berebut... tak cukup makan sumernya... kahkahkah... mungkin jugak lapar sama kot... ye la, dok ngan ayah kat umah... apa yang ada itu la yang dimakan sementara nunggu aku balik... aku sibuk nak masak, yang si along plak sibuk nak soh buat rendang ayam... 'sorry la erkkk, ayam takde stok kat esbok... tunggu cuti baru buat'... dan2 tu jugak muncung along jadi sedepa..

Esoknya terus kol ma tanya resepi rendang ayam... takdan ari cuti pon, balik keje ari jumaat terus gi cari stok bahan tuk buat rendang... fuhhhh berkejaran jugak la... masak lebih tuk bekpes esoknya sekali sebab i is keje sabtu tu... sob sob sob

 
memang simple sangat resepinya... blender cili kering, bawang merah, bawang putih, halia ngan serai... pastu tumiskan sampai pecah minyak... aku dah leka skit sebab panas... badan pon dah lekit2 maka terhangitlah skit... :(

 
nampak tak hitam dah tu??? biler dah pecah minyak, terus masukkan secawan dua air panas... nak yang betul2 panas yer... aku pon tak tahu nape camtuh... dah ma cakap gitu, aku ngikutkan aje la... gambar pon kabur haa sebab wap air dok tutup lens kamera aku...

 
masukkan serai yang diketuk/titik... pastu terus masukkan santan pekat... aku guna santan kotak ajo... dah itu jer yang ade kat umah... lagipon malas nak carik yang fresh sebab malas nak perah... :) sumer nak senang jer... pastu kalo tak sedap mula la nak salahkan tetttttt..

 
dah masuk santan, tunggu sat dalam seminit... terus masukkan benda palingggg penting dalam masakan rendang iaitu kerisik kelapa... ni pon aku beli yang dah siap kat kedai runcit... bayar jer RM2.50 dah dapat sebungkus... tak kuasa wei nak menumbuk kelapa... tumbuk bawang pon tak pernah lumat inikan pulak kelapa... ;p

 
dah masuk kerisik, kaco2 sat then terus masukkan ayam... oh ye, aku goreng dulu ayam tuh separuh masak sebab taknak kasi hancur... boleh jer kalo taknak goreng pon... selalo myMa tak goreng, terus jer lebur camtu tapikannnn kali ni dier pon surrender... tetiap kali wat camtu memang berderai daging... huhuhu... and last masukkan hirisan daun kunyit... perghhhh wangi menusuk kolbu... hahaha... 

Opsss lupa, masukkan garam dan gula secukup rasa then tunggulah sampai bebetul kering... jangan main tinggal2 yer... kang hangus cam tumisan tadi... time ni aku serah kat mr.hubby dah sebab dah tak tahan lekitan kat badan... kejar maghrib lagi...

 
akhirnya siap jugok... memang chedappp tapi takleh lawan dengan ma punya rendang... cehhh nak kena balik menuntut semula nih..

Malam tu rebus ketupat nasik dua ketoi yang besar... dua ketoi jer sebab mr.hubby dah masak nasik seperiuk... sesambil masak rendang tu, siap gak semangkuk sambal udang petai... dapat petai free sekali ngan strawberi tuh... esoknya aku balik keje memang habis licin daaa..

 

Ada dapat rebung free gak tapi sampai sekarang tak jugak masak lagi... hurmmm tak pernah masak dan tak tau nak masak camner... yang aku tahu hanyalah makan ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

Cik Puan Rara berkata...

tapi sambal udang tu ttp memikat.hehehe

syawalsimpsons berkata...

wahhh menarik.....boleh try ni

Masya berkata...

sambal udang yang mengiukan dgn petai .. huhuhuhuhu ...

Farah Waheda Wahid berkata...

zee, today akak masak sambal udang dan petai tu... hu hu hu... samalah pulak menu dengan entry zee ni...

*akak hantar pinggan boleh...nak rasa air tangan zee...

Nafira usof berkata...

fulammmakkk.. rendang tuh kalo lawan dgn ketupat palas pon sedap jugak kan~
rasa nak try buat jugak.. tapi x tau mana nak beli kerisik tuh.. :)

lia berkata...

simple gak resepi rendang... nnt nk cubabuat la...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

Rendang sedapnyer..zie...tambah2 kalo ader ketupat memang sedap...

Lieya Von Jay berkata...

mak ai sambal udang dan petai tu memang buat liya telan ayaq liuq tgk.. sedap ja nmpakk.. rendang pon sama .. ^_^

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya rendang ngan sambal udang petai tu. Suka rendang letak daun kunyit. Wangi jer bau.

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..
cara masak rendang tu sama gaya ngan mak cma.. hihi..nyum3..
okeh..samal udang petai tu menggugat jiwa sayaaaaa....