Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 22 Ogos 2013

Syawal Ketiga dan terakhir di kampung :(

As-Salam (^-^)

Ermmmm nak update citer syawal ke-3 kat kampung... kira ni entri raya last sudah sebab esok paginya dah bertolak balik puchong... huhuhu sedih sebab tak puas beraya... tu la, dah awal sangat cuti so naik keje pon kenalah awal... hadoiiii

Raya kedua tu, dah lewat petang baru sampai umah ma... takleh nak bersembang sangat... takut gak ma kecik hati sebabnya esok nak balik umah MIL semula... barang sumer kat sana nak kena kemas then bergerak terus dari sana... biasa la orang tua kan, cepat sangat terguris perasaan nih... kot la dia terpikir yang aku tak suka dok umah dier kan :( .. adik badik 3 owang jer, akak balik ganu umah MIL dier, adik plak takleh balik sebab takde cuti so kesunyian la ma... nasib ada opah yang dok kat perak balik ngan 3 cucunya... terubat la skit..

Konon nak amik hati ma kan, lepas bekpes terus ajak ma pi beraya... arghhh tak kisah mana2 pon ma nak pegi, we'olls akan bawak... ada la umah sedara yang dia rasa nak pegi... okey jommm kita... owhhh sedara mara myMa memang aku tak kenal... 'dok pegi mari' kata orang kelate... kalo selisih bahu tengah jalan pon tak kenal... sob sob

 
siapkan hero2 dulu... buruknya along tempek bedak... huhuuu... konon tema kuning la bebudak ni, sekali warna tak match skit... dik niq sama ngan angah... along sama ngan ayah... ibu???? terus out of tema... kahkahkah..

 
masa amik gambor abang2, aku suh dik niq pi pakai bedak skit... tunggu punya tunggu hurmmmm lama... terus masuk bilik tengok... adoiiiii dah rupa hantu... banyak bebenor gi tempek bedak..

 
ehhh tema gak arrr sikit sebab ada dot dot warna kuning... time ni tokma baru nak kasik angpow... terlupa nak kasi ler tu... rezeki2..

 
tadi dik niq tak ready lagi so kena snap lagi sekali... hahaha... marah wei kalo tak amik gambor dier... tu pon mencuka jer muka... kali ni, moh tunjuk angpow sekali... kesian tokma dah kempis poket ;p

 
yang dua lagi ni pon sama... dapat jer terus koyak... ohoiiii angah memang tak kasi aku sentuh arrr duit raya dier... kalo along dia kasi... dia pegang yang singgit jew cukop... nak wat belanja sekolah katenya :) yang dik niq plak, dapat duit dier akan cium2 bau dulu... wangi katernya... dah puas cium baru dia campak kat aku... hishhh berbagai ragam... jangan mata duitan sangat sudah yer anak2.. 

Ohhh ni nak citer gak pasal myMa... esok lusa boleh aku belek balik kan apa yang berlaku... ekceli tokma kena santau... lama dah before ngundi hari tu... kesian plak aku nengok... dari kepala lutut sampai buku lali memang lebam dan bengkak... setiap kali tokma citer 'sakit' yang dier rasa tu pasti sebak... mengalir gak la air mata... harapan aku skang takde ape... cuma harap tokma cepat sembuh... ustaz yang ubatkan tokma yang cakap ni santau... ada owang antar 'anak kerak'... wallahualam... aku pernah dengar tapi tak tahu apa sebenanya anak kerak nih... tokma pon cakap dier selalu mimpi ular hitam... aku rasa sebab cemburu kot and dah tahu pon sapa yang antar... astagfirullahalazim... aku cakap ngan tokma takpe... camaner owang buat kita pon jangan kita nak balas balik... biar DIA jer yang balas... bukannya kita hidup kekal kat dunia ni... pasti akan merasa mati jugak suatu hari nanti... tokma pon okey jer... dier cuma harap takde gatal2, tak bengkak, tak ganggu tido waktu malam, boleh solat tu jer... tambah plak dier keje kan... boleh wat keje ngan tenang pon cukup sebab memang dier banyak berdiri masa keje... we'olls bukan keluarga yang senang... terpaksa la tokma keje lagipon dier dah biasa... aku ajak dok sini taknak pulak...

Hari tu gi sebuah umah jer... kebetulan plak tok wakil kawasan (Y.B) ada buat open house... terus singgah makan... nyum nyum memang sedap makanannya... sampai sekarang dok tingat2 kat daging yang super duper sedap tuh... sayang time ni aiii malu nak bergambor... hahaha... lagipon panas sesangat kat sana... dah kenyang balik umah terus zzzzzzzzz lena... petang pas zohor baru balik umah MIL..

Sampai umah MIL memang non-stop tetamu datang... dari aku sampai petang tuh sampai ke maghrib pon ader lagi yang bertandang... dalam kol 8.00pm camtu terus off lampu tangga... tuan rumah dah tak larat... huhuhu..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

Lieya Von Jay berkata...

amboi anak teruna tu putih nya muka .,. hehehhee ^_^

lia berkata...

huyaiiii sungguh2 main bedak tu he3...

syawalsimpsons berkata...

adoi main bedak, abis muka..kikikikik...

ainnoraini berkata...

amboii dah putih mukanya main bedak yee...
biasa la anak2 ni mmg dpt duit raya terus nk tau berapa nilai kat dlm sampul tu kann...

hainom OKje berkata...

Haha... budak2 kalau nampak bedak tak main mmg tak sah...agaknya seronok kot eh?hehe

lieyalatif berkata...

kemain hah pakai bedak...mentang2 nak menten hensem abis dilumur bedak ekekekeek...gitu la kalo bagi can pakai sendiri kan zee..sesedap rase die tuang haaa heheehehehe.....

sian tokma zee...kenape nak dengki mendengki mcm ni kan...hope tokma zee cepat sembuh...jgn putus asa utk bawak berubat yeak...in sha Allah berkat doa dan tawakal pada Allah swt pasti ada jalan penyelesaian nyer.....

Nafira usof berkata...

amboiiii.. kemain putih tempek bedak yer.. abes jugak sebotol bedak tuh nanti.

kesian plak dengar citer Ma Zee.. moga Ma zee cepat sembuh yer.. manusia akhir zaman nih tak takut dengan balasan Allah kan~ moga Allah bagi petunjuk kat 'orang' itu.

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

hihi..ragam hero2 ni buat geli hati baca :)
semoga tokma sembuh dari penyakitnya

Kakzakie berkata...

Kira beraya rumah terbuka YB jugalah tahun ini ye Zee. Budak-budak dapat duit raya tak?

Ibu Lala berkata...

Amboi putihnya muka dia....main bedak lh tu.

Byk ke dapat duit ry abg...auntie nk sikit bolehh.

elyna mirsada berkata...

amboi kuning 2 beradik..

wahida berkata...

kesian tokma...harap dia cepat sembuh...

Cho Zila berkata...

tepung gomakler jadinyer yerk...
gitulerkan masa orang tua kita hidupnilah peluang kita nak buat baikkan..
takut gak akak mendengarnyer .. berserah hanya padaNYA... akak doakan juga semoga kesihatan ibu Zee akan pulih seperti sedia kala...

Sue-Rya Qistina berkata...

wahhh..seronoknya beraya..hihihi
selamat hari raya zee :)

Puan Kutu berkata...

pandai budak2 ni dapat duit raya nak simpan sendiri..klu anak sy dh pesan siap2 bagi ibu,klu tak dia main campak je duit tu merata.sabo jer la..