Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 28 April 2014

First Trial | Roti Sarang Lebah Arab ngan Sos Butterscoth

As-Salam (^_^)

Sepanjang keje ni la pestime kena outstation... arini ikut big boss buat 'spot cek' kat JB stor... 5.30pagi kena gerak dari puchong... phewww ngantuksss... lagi plak berdua jer dalam kete rasanya baik aku membuta... hehehe... so, sebelum peperangan kat sana bermula meh ler isi perot dulu... pasal ape aku kat perang, sebabnya banyak masalah... hurmmm tiga taon aku keje, masalah tak pernah settle... makin parah ada ler tu yang terpaksa gak naik JB..

Ni gara2 terpengaruh ngan KakIna la ni... asyik dok pomot Roti Sarang Lebah Arab ngan Sos Butterscoth yang dier buat... telan2 ailio aku dok tengok nyer pon... cadang dari last week lagi nak buat... tup tup balik kampung so this week mesti mesti mestiiiii buat jugak..

Bahan2 simple jerk... memang senang nak dapat tapi part paling aku malas masa nak uli doh... huhhhh lenguh jari jemariku yang mulus tau... kalo ikut KakIna, kena uli lebih kurang sejam gitu... aku 20minit pon dah give-up... lagi plak kejarkan masa nak siap2 gi keje... kang dok ralit sangat menguli terbabas pulak... isk isk isk isk, aura tengah rajin, ari keje pon sanggup buat... ekekeke..

 
ni doh yang dah siap susun dalam loyang... tengok ler, tak pandai langsung nak susun atur tu yang berlubang skit kat tengah... tapi dun worry... bagi doh2 ni rest puas2... abis rest dorang memang kembang penuh loyang okey... takde dah nampak lubang2 cacat tu..

Nak resepi sila gi terjah KakIna punya blog yer... dier tulis very details... tak mungkin tak paham... aku cuma keliru tang masa jer... yang lain perfecto... kredit jugak pada pemilik asal KakLydia Honey

 
see dah takde lubang kan??? get ready tuk dibakar dah ni..

nak bagitau jugak la bahan2 yang diguna yer... senang aku sendiri nak refer nanti..

1.. 1sb gula pasir, 1/2sk yis dan 1/2cawan air suam (larutkan sekali hingga keluarkan buih)
2.. 2cawan tepung gandum, 1/2sk baking powder (diayak bersama) dan 1/4sk garam halus
3.. 1/4cawan plain yogurt or bancuhan susu tepung
4.. 1/4cawan minyak bunga matahari (boleh guna jugak minyak jagung/minyak masak)

cara nak buat..

..  masuk item no.2 tuh dalam bekas pastu curahkan item no.1 dan no.3... pastu uli la doh korang
.. masukkan minyak, item no.4 tu sedikit demi sedikit
.. uli setakat mana korang rasa nak... lagi lama lagi bagus
.. dah abis menguli, sila rehatkan doh korang... (biar doh kembang sehingga 2 kali ganda)
.. bila doh dah kembang, tumbuk2 skit bagi keluar angin..
.. boleh mula bentukkan doh dan susun dalam loyang yang dah digris ngan minyak
.. restkan doh korang lagi sekali (sehingga kembang 2kali ganda jugak) sebelum dibakar
.. Aku bakar pada suhu 160-180c dalam masa 15minit 
(10minit pertama api bawah sahaja, 5 minit terakhir api atas bawah)

** pssttt : jangan lupa panaskan over terlebih dahulu sebelum start membakar **


 
tadaaaaa... da siap... ngam2 jerk siapnya sebelum aku melangkah keluar gi keje... hahaha... sempat la sumbat dalam tipuware makan kat opis..

bahan2 untuk Sos Butterscoth tu pon senang jugak..

.. 25gm butter , 1/2cawan gula perang, 1/2cawan susu cair dannnn 1/2sk esen vanilla..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

sue tak terbuat lagi..bila nak buat ni..buat time pagi2 B4 g keje, best jugak kan...rasa makan panas2 kan

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya. Tak try buat lagi. Baru rajin salin resipi ☺

Anizz Annisa berkata...

wahh sedap nie.. boleh cuba nnti.. :)

Siti Norasikin berkata...

meleleh air liur tgk roti nie..huhu

Nafira usof berkata...

wahhh.. hari keje pon gigih meroti yer Zee.
memang hot betol roti nih skrg kan!
ramai yang dh up n3 buat roti nih.

zura x yakin lah nak meroti.
nak makan x de punye. hahahaha

aTieYusof Family berkata...

wahhhh! nampak sedap sangat Zee roti ni... atie tak pernah makan lagi kot roti Sarang Lebah ni...hehe

Kakzakie berkata...

Rajin Zee buat roti waktu hari kerja. Kalau kakak ni walau guna bread-maker malas nak buat.
Nampak sedap sebab ada topping butterscotch tu:)

Budak Kampung berkata...

iman pun jadik gak roti ni.2x xjadi

::EIDA:: berkata...

nampak sedappppppp nyeeeeeeeeee............nnti nk try buat tapi ntah bilee..... buatkan boleh? hehehehhe

dalila berkata...

macam menarik je..

Masya berkata...

DAH CUBA JUGAK.. ENTRY MENYUSUL KHAMSI KOT HAHA.. ADA DALAM DRAFT..

Zana Adieyza berkata...

wahhhhh, terliur tgk gambar ni.. yummy2!

Lieya Von Jay berkata...

perghhhhh..... terliuqqqqq kak.,., nak cikitttttt

hainom OKje berkata...

Budak budak suka butterscotch tu Zee...roti ni mesti dia suka ...Nak try buatlah...lama gak tak meroti ni hehe

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
aduhai... berhantu betul roti ni tau..sana sini pegi mesti ada!
sedapnyaaaa..tere uols buat..