Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 3 April 2014

Jalan-jalan Cari Makan

As-Salam (^-^)

Nak ke sungai congkak tuh memang banyak la gerai2 menjual kat tepi jalan... nak lagi kalo yang area kampung skit tu kan... memacam dorang jual... ayam salai, itik salai, buah, sayur, kuih mueh tak payah cakap... pendek kata banyak la... yang mana aku jarang nak jumpa kat bandar, tu yang buat aku rasa teruja nak grab tapi ade jerk halangan..

On the way nak balik lah baru menyinggah... awal2 ni lebih teruja nak terjun dalam air dari nak membeli..

nampak gerai putu piring ponnn teringin jugak tekak ni... beli terus ngap jerk dalam kete... berasap mulut tahan panas... hahahaha tak menyabor... selalu kat pasar malam ada jual putu bambu, payah nak jumpa yang piring nih.. 

nampak durian kat tepi jalan terus pak ngah mintak durian... memula tak nak beli sebab tau la bau camaner kan??? memang sampai hari ni still melekat bau dalam kete tapi kalo dah anak no.2 tuh yang mintak, takmo beli kalu hadap la ngan perangai dier... asyik dok membebel... so tak nak mencair taik telinga terpaksa gak berenti beli... pertama kali stop rege sampai 14hengget sekilo tuk D24... woooo mahal... terus tak jadik... jalan depan sikit nampak ada lagi lori durian... sini okey skit... 2 biji D24 baru 15hengget... puas hati makan... lemak manis pahit isinya tu mabeles..

 
kundang ni pon ada cerita jugak ni... musim kan sekarang... memang berderet orang jual sepanjang jalan hulu langat tuh... geram aku tengok gemok2 walaupon ku tahu kat umah tu aku sorang jer yang makan... hehehee

Pit stop pertama benti tanya katanya 13hengget sekilo... ehhh mahal erk??? aku rasa cam mahal pastu tengok buahnya pon bercampur ngan buah yang tak elok... takpe, kita try tengok yang kat depan2 nun lagi... kalo kat pasar malam tu aku tengok 5hengget jerk sepinggan... banyak la jugak cumanya tak sampai sekilo... pastu masyam giler... huwaaaa patut la murah..

Pit stop kedua mak aihhhh geram tengok gebu gebas buahnya... nampak fresh siap tangkai berdaun lagi... sekali tanya terus semput napas aku... 25hengget sekilo wey... mahal mencekik darah... baru aku tanya terus tuanya sambar plastik nak isi... kemain laju lagi tangan nak menjual yer... siap tanya tuh nak berapa kilo... sori la kak, tadi 13hengget pon aku tak beli ni kan pulak sekali ganda harganya... 

Cer bayangkan kalo family ramai... beli 2kilo dah 50hengget... gulpppppp, kalo aku telan ailio jer la... rasanya lebih baik aku beli stoberi pi cicah ngan coklat lagi sedap... hahahhaha... ni statement bukan kedekut yer tapi rasa cam tak berbaloi... kot yer pon susah nak dapat, pandang2 la jugak orang kanan kiri yang dok sama2 menjual buah yang sama... nak kata manis giler pon tak boleh... buah kan?? tak boleh nak duga rasa kat dalamnya... takkan nak beli sekilo, setengah kilo nak kena terai... harusla dapat terai sebijik dua jer... kalo nasib korang baik terai yang masam terus kensel takmo beli... kalo malang dapat yang manis beli berkilo-kilo pastu balik umah makan masyam acaner??? tak ke nyesal.. (haaaa kan aku dah start bebel)

Pit stop ketiga ni aku tawakal dah... kalo mahal jugak takde rezeki nak merasa la jawabnya... and ni pit stop paling last sepanjang jalan tuh... kat depan2 lagi dah takde orang jual dah... sekali tanya tau berapa?? 10hengget jerk sekilo... murah banyak tu... buah pon segar, gebu gebas jugak... paling best takat ni aku dok makan baru sebiji jerk yang masyam giler... lelain sumer manis2 buah gitu... wiiiii suka... aku beli sekilo... hahahaha... moga murah rezeki mokcik yang menjual..


Dah la, tu jerk nak citer... bebel panjang aku pasal buah kundang eekkkk... kahkahkah... geram kot... nasib tak terbeli... aku ni mudah kesian ngan orang... lagi la kalo dah amik plastik terus 'bubuh'... tak sampai hati nak kata tak jadik beli... tu pon sumer aku pura2 kata nak gi tanya laki... hehehehe... mood pon tengah swing time tuh... kalo mood aku bagus harus dah aku beli rasanya walaupon mencekik halkum..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

tengok buah kundang tu,terasa pulak kat mulut nie zee,teringat rasa putu piring dan putu bambu yang femes kat kota tinggi ni...

Falsya berkata...

kite baru je pas abis makan kundang...mmg feveret...tgh musim nyeah skang nie..patut la ramai nau yg menjual..nak borong laaa buah kundang..sedapnyeeee..

Lieya Von Jay berkata...

macam best ja tempat ni . nak try pegi la.. :)

Nafira usof berkata...

Salam Zee..
Terliur sangat tengok putu piring tuh.
sedapkan kalo dpt makan panas2.. pasar malam weken nih mesti beli neh. hehehe

buah kundang tuh adalah feberet hubby zura.
kalo dia nampak buah nih, mesti nak beli. dia x kesah kalo masam pon.. sbb dia lagi suka. hehe

pinky berkata...

musim kundang ke skrg??? sedapnyaaaaaaaaaaaa

Fiza Rahman berkata...

Kecul ailio tgk buah kundang tu. Nak beli lah balik ni ☺

Cho Zila berkata...

boleh lain2 harga yrk... tak patut.. tak patut... meamng kena rajinler singgah2 yerk.. kalau suami akak memang takler ..dia tak suka singgah2 gitu... tuler pasal makcik2 yang jual mahal boleh cari makan.. der orang yang macam akakni...
ooo akak tak penah lagi jalan2 ke kawasan2 ke sungai congkaktu..

Dkna Abza berkata...

kalau kat jalan2 kampung banyak jer kan jual buah2 nie..

UmmuAidan-Arissa berkata...

Tengok putu pring tuh kan zee, cepat2 kaknor gie carik resepi.cehh kena ado acuan pulok..
kalu musim bulih kot muroh sket duye tuh ke..

hainom OKje berkata...

Haha mencekik halkum yeh Zee.....diaorg ni pun janganlah jual mahal sgt...jeling jelinglah dlm keta tu ada pak long pak ngah pak su yg nak makan hehe

aTieYusof Family berkata...

wahhhhh..banyaknya buah-buahan tepi jalan... buah kundang ni dah lama sy tak jumpa zee...:)

diana berkata...

ye la..mahal le sebab kedai dia mula2..dia letak la mahal..entah2 yang depan2 lagi nun ,lagi murah..kan??heheheh

Sue Bee berkata...

banyaknya jualan buah-buahan!!..ada durian lagi..yummy!!

aizamia3 berkata...

kalau pergi area situ memang waktu nak balik baru beli.. sebab tujuan utama pergi memang tak pandang tu semua.. hehehe..

Puan Kutu berkata...

buah kundang..nmpk sgt sy ni jakun tak tau buah ni cmna..nmpk macam mangga je..hehe..

nasib zee baiklah.klu sy dan2 tu gak beli..mmg jenis lurus..haha

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
hihi..cma kalo ke sg congkak mesti singgah beli putu bambu kaler hijo tu.baunye menusuk tokak!
buah kundangggg,,,,on nom nom nommmmm