Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 8 April 2014

JJCM Kuala Selangor | Mentarang

As-Salam (^-^)

Dik niq bising nak cendol tapi sebabkan perot masih kenyang lagi time tuh so tak jadi singgah dulu... ikutkan depan sikit dari warung mee udang banjir tu ada kedai cendol raja... boleh tahan jugak tempatnya... pujuk rayu skit dier nanti2 baru makan... dier on jer walaupon muka murung... hahahha

Jauh perjalanan lepas ke sekinchan tau sebab lama giler pendam nak terai mentarang... ni la tujuan utama aku ke sini pon... first tau menda ni masa tengok jjcm yang serina redhuwan jadik host... masa tu takde lagi blog2 nih... bila mintak ngan laki jauh katenya nak menapak cari semata nak makan ni... ek eleh padahal dier malas... 

Dah ada blog ni lagi la aku teruja sebab dok baca orang punya review... ehhh tak boleh jadi la cam gini... makin dipendam makin parah... muehehehe... alhamdulillah terlaksana jugak akhirnya..

 
memula ingatkan we'olls dah sesat... jauh rupanya nak menapak ke sini... biler nampak signboard terus lega... kedai ni jer yang aku pernah nampak kat blog2 lain so sini la jadik pilihan..

 
saja pilih dok sini... bersila la kononnya... ingatkan cepat ler dapat makan sekali sama jugak nasib ngan warung mee udang tadi tu... hampir sejam dok tunggu... perghhhh kematu vontot..

      
sakit perot aku gelakkan bebudak ni... asal soh posing jerk memasing buat muka... tengok la si pak ngah tu... luas bijik mata pastu hidung kembang kempis kembang kempis... huaahahahaa

 
akhirnya setelah penat menuggu sampai jugak la mentarang bakar ni... along ngan menda cengkerang gini memang tak dapat dipisahkan... kemain selera dier makan dah gaya cam makan kopok..

 
asalnya aku order sepinggan jerk yang bakar tu tapi nengokkan gaya along tak cukup makan terus up lagi sepinggan... tu pon tanya dulu ada yang dah ready ke tidok... kalo nak menunggu lagi sekali memang sorry la der... tak sanggup aku..

 
angah ni dier eksyen sikit... nak makan tapi geli... abis dibuang segala perot yang itam2 kat dalam tuh... sama la kalo makan kerang pon gitu la dier..

 
order jugak sepinggan yang celop tepong nih... ponnnn aku angin dah sesikit tapi sssabar... sebabnya yang bakar dah abis 2 pinggan yang ni tak sampai2 jugak... pastu paksa laki soh tanya baru la dorang kata nak buatt... belom buat yer tapi nakkkk buat... maksudnya memang dorang lupa ke ape??? haihhh geram... kalo ikut aku yang cepat nak marah ni rasa nak kensel terus jerk tapi pikirkan datang sejauh ni tahannnn napas la dulu... kekekeke... takkan nak balik gitu jer... lepas tanya tu, tak sampai 10 minit pon siapnya.. ppfftttt

Harga yang bakar tu RM7 sepinggan... yang celop tepong RM8 sepinggan... air minum air kosong sudah... hehehehee sebabnya nak cari dik niq punya cendol plak pasni... nak tahu mentarang ni punya rasa tak??

Hurmmm aku rasa cam 'etok' salai yang kat kelate nuh... nak2 yang bakar tu sebijik rasa dier... pastu plak juice... yang celop tepong sedap jugak la tapi tepongnya tuh salut tebal sangat... tenggelam rasa asli mentarang..

 
sumber : FB

Ni la ghupe etok kalo nok kenal gak adik kakok... hehehehee... jarang benarnya aku makan etok nih tapi still ingat rasa dier biler makan mentarang tu..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

18 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

lain kali halo2 zee...dah lalu rumah akak dah tu sebelum pergi ke Kuala Selangor tu...hik hik hik...boleh berjimba bersama2... bawak Ash... la la la...

syawalsimpsons berkata...

ramai yg review kedai ni kan

Falsya berkata...

hurmmm, dr gaya mcm pasnie xkan dtg lg dh jer..hehehe..rase mcm xpenah try lagi mentarang..ehhhh, ke dh..alamak, lupe pulak..

Fiza Rahman berkata...

Adoiiiii...asyik baca pasal mentarang jer nih. Kecur ailio iols.

Kakzakie berkata...

Kakak tak pernah makan dan jumpa mentaran tau Zee. Tapi dah tahu bentuk sebab ramai dah kawan blog yg tunjukkan gambarnya.

Kakak rasa memang dia lupalah Zee sebab itu tak sampai 10 minit bila tanya dah boleh siap.

AnneRaini berkata...

hadoii..kalo menunggu gitu lamanya memang reject ler kedai gini...

Nafira usof berkata...

Zura x pernah makan lagi mentarang nih Zee.. teringin jugak nak rasa. tapi itu ler malasnye nak berjalan jauh semata2 nak gi makan mentarang nih.

aTieYusof Family berkata...

tak pernah lagi makan mentarang ni zee... adui! lama jugak tunggu kan...letih lahh...

Umi Qi berkata...

Pertama kali tgk etok2...wahhh menarik lah kedai makan ni...syok yer mencuba aneka jenis makanan yg x biasa dimakan...sonokkkk

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.Zee..

hehe..cma dulu mase ulang alik pj sabak bernam selalu tgk kedai2 ni..
cma tak makan mentarang,,rase die semacam! haha.. :)

tp tgk anak2 ni mkn..alahai.. terliur2 plak nengoknyer

lieyalatif berkata...

lieya penah makan mentarang ni sekali jek seumur hidup hehheeheh...ari tu laa gi makan seafood kat bagan laalang....ade plak mentarang ni...cube order.... nak kate sedap sgt tu tak la...tapi boleh laa layan...mia mija jgn harap nak makan sbb die kate mcm ulat kahkahkah...sonok tgk anak zee makan...dah mcm makan kopok yeak...mmg syok tu....lieya ni suke makan kerang, nak beli masak kat umah tak berbaloi sbb lieya sorang jek makan....kalo miamija mcm along sonok tu....

etok2 lieya penah makan zee...lieya dulukan dok kelantan 6 tahun so pandai gak le makan etok2 heeheheh mmg sodap...

diana berkata...

kalau kat penang ni banyak tengok orang jual tepi jalan je,..yang belum masak lagi la..tak pernah beli sebab tak tahu cemana gaya masak nya..

Puan Kutu berkata...

en suami suka la benda mentarang cmni..sy ni spesis tak reti sgt yg eksotik cmni.hehe..

nurbijen berkata...

First time tgk mentarang… makan mmg belum pernah..
kalau gitu, mentarang ni etok versi besar la kalau rasa sama.. mesti sedap sgt2…

cenetos berkata...

ooo rase die mcm etok kee...mmg suke makan etok...selalu gak lalu kuala selangor sbb kg kt sekinchan...tapi xpnah try mentarang sbb tgk rupa dia burukk..bhahaha..soryyyy..lain kali nak try la...

lia berkata...

mentarang ni big NO-NO utk yg ada gout mcm incik suami aku ha3...

iskkk lama lak x p sana bersantai makan2 & tmbahkan berat badan ekekkeeee

MAT NOR berkata...

wife ada makan mentarang ni kat umh fmly biras. dorang masak mentarang bakar. wife kata sedap makan dengan sambal

Syida Rasyidah berkata...

wahh.. nampak sedap sgt mentarang tuh eh :)