Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 25 April 2014

Pisang Goreng , Tapai Goreng

As-Salam (^-^)

Kalo balik kampung kan, perkara pertama yang dok ligat dalam kepala otak ni nak makan tapai ubi kayu goreng... walawei sedap sungguh... dah sampai tempat goreng2 tu bukan takat tapai jer la yang nak... kalo boleh sumer nak beli... dasar tamak gitu la... dah aritu singkat sangat balik kampung jadiknya tak semua la dapat aku bedal..

 
pisang goreng yang lembik yang masak lebu... uittttt manis giler okey... layan abis makan time panas2... ni pon kena buka plastik sebab berasap-asap baru angkat dari kuali... dapat kudap serdak2 rangup tu pon dah cukup tangkap leleh pada aku... kat puchong ni bukannya takde pisang goreng tapi tak jumpa yang style gini... asyik tepung keras jerk... kadang pisang pon keras lagi belom masak dah goreng... tawar jer rasa... ni aku tak tau pisang ape tapi dorang jual banyak jenis pisang ler... ada pisang nangka, pisang abu, 'kelak keling', pendek kata banyak la... tu yang menggila kalo membeli... sumer rasa nak..

 
cendawan tiram goreng pon sedap... wajib gak beli... ishhh kat gerai tu memang hancusss napsu aku kot... ngan keledek goreng, cempedak goreng pastu ada sosej pendek2 warna merah... yang tu tak sempat nak snap andd sosej jenis tu memang takde lagi aku jumpa kat kl... huhuhuhu... pastu ada lagik tau abc ngan coconut shake... adoiiiii pandai sungguh meniaga akak oiiii... dapat customer yang jenis cam aku ni tak ke berbaloi-baloi tu..

 
tapai ubi kayu yang mantop... sedapnya kalo dapat sekarang nih jugak... ehehehe... tapi pon dah agak mahal skit aku rasa... ni dua ketoi seringgit but sedap to the max okeyy... telan berketoi-ketoi pon aku takde hal..

Dah la, tu jer nak tunjuk... hehehehe... tu belom lagi masuk pasar... masuk pasar kalu abis sumernya nak dibeli... aritu sempat makan nasik kerabu biru ngan nasi impit cicah sambal kelapa... arghhh memang lama okey tak dapat nasi impit sambal kelapa... tu pon cilok makanan orang sakit... hahaha..

Tapi yang paling aku respect ngan MIL la... dier sebolehnya nak masak sendiri bagi anak cucu makan... ari ahad tu kitaorang bertolak petang dalam kol 5 gitu... pagi tu dorang pi hospital dulu check-up FIL kat kb... balik dah lepas zohor dalam kol 2 gitu... masuk umah jer terus MIL masuk dapur siang ikan yang baru beli masa on the way nak balik tu... ngan stokin pon tak sempat nak bukak tau sebab kejarkan masa kot lambat nak masak bekalkan tuk we'olls bekalan dalam perjalanan nanti... risau dier kot anak cucu kelaparan tu yang sedia makan malam, padahal bersepah kedai makan tepi jalan.... huhuhu terharu... tu yang kalo balik kampong bergondol-gondol makanan... siap dapat sekampit beras siam you... muehehehe


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

Nafira usof berkata...

Zee.. memeleh ailio zura pagi2 neh~
aduhaiiii.. terliur sgt dgn goreng pisang lembek2 tuh.
memang x jumpa carik lah kat sini kan Zee.

goreng pisang kat sini dah lah keras. pastu nipis2 jer.. 1 pisang belah 3.. aduhaiii.. hilang selera nak makan.
memang goreng pisang kat kampung adalah yg terbaik kan!
rindu lah kampung~

bertuah Zee dapat MIL yang baik cam tuh.
siap masak lagi untuk bekalkan anak cucu dia.
dah lah air tangan mak atau mertua nih sedapkan~

Lieya Von Jay berkata...

AHHHH ,, dah lama saya tak makan tapai ubi kayu goreng ni. mengidammmm sangat2

Shima Zahar berkata...

yeay!!!!! ada geng suka tapai ubi goreng hehehe,,, terliurr tengok semua tu. haritu balik tu.. memang tuju kedai yang jual nie semua.. memang heaven..cumanyaa tapai jerk tak ada.. tapi tak kempunan jugak,.,pergi KB beli tapai ubi balik goreng sendiri lagi heaven.. hehehehhe.. salam ukwah

Falsya berkata...

Huwaaaaaaa sedapnyeeee

Kakzakie berkata...

Susah nak dapat tapai ubi goreng ni Zee. Kakak tetiba teringin pulak.

Kasih mak sepanjang hayat Zee. Bukan dia tak tahu ada kedai makan tepi jalan tapi tetap dia nak airtangan dia sebagai bekal anak-cucu..

QasehnyaRania berkata...

tak pernah pulak mkn tapai ubi kayu tu ke nama aje yg berbeza bnda yg sama

UmmuAidan-Arissa berkata...

sedak tunggu wpun tengok dale gamba jah..hok susoh sket nok buat tepung tuh hok mace orng jjual...kalu bulih wat supo demo tuh tok payoh beli doh zee dok cumo tingga wak tape jahla..ehhhh teliur weeyyhh..:)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam k.zee..
huhu.cma tak pernah mkn tapai goreng tu.. tapai sendiri pun cma tak pernah mkn.. ehhe..
tapi pisang goreng style lembik2 tu mmg thorbaekkk ^^

sedapnyaaaaa

hainom OKje berkata...

Apa kes semua tapai digoreng ni Zee hehe...Tak pernah rasa sedap ke?
Okje kalau MIL nak bekalkan makanan tapi jangan suruh kita tolong haha....

Norhasniza Khalid berkata...

wah... sedapnya.. :)

Diana Rashid berkata...

kat sini pun sama..pisang goreng punya lakeras sampai baling kat dinding pun tak jadi apa..susah la nak jumpa yang sedap2 nih..

Ibu Lala berkata...

Makan pisang goreng je. Tapai goreng x makan.

Cho Zila berkata...

betoi rindu ngan pisang goreng lembut gebu... dulu kat ipoh ada satu geraitu... memang beratur panjang kalau nak membelinyer... balik kampung memang best .. mak akakpun gitu kalua boleh nak bagi anak cucu makan hasil tangan dia sendiri.. tak sempat nak merasa membeli punya...

Lynn Munir berkata...

Nampak cripsy je gorengannya. Buat perut lapar ni Zee.