Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 20 Jun 2013

Minggu yang rajin sangattttt pada aku

Salam (^-^)

Semalam, tengah lena dibuai mimpi tetiba phone bunyi... adehhh kacau, baru je kot terlelap dalam sejam cam gitu... tengok mama yang kol... biasanya kalo takde menda yang mustahak memang takkan dia tepon, melainkan aku yang kol dia tapi takpe... semestinya anak yang kena cari mak ayah kannnn so tak payah nak kecik hati sangatlah... hehehe... pastu kemain payah nak pejam balik mata ni... runsing pon ada gak benarnya sebab my SIL nak kena operate pagi ni... dah sampai masa baby nak kuar tapi baby besar so tak boleh nak deliver secara normal... moga segalanya dipermudahkan olehNYA yang maha mengetahui... Amin

Sehari dua ni terrr rajin pulok nak masak... jemu dah kot dok tapau jer memanjang, asyik ulang tayang menu yang sama jer sampai anak2 pon tak berapa selera sangat nak makan... yang buat aku kembang semangkuk bila masa, time anak2 puji... 'ibu, sedap la ibu masak ni... nanti esok buat lagi yer'... ahaha... mau tak kembang , pujiannnn tu... kalo anak2 tak puji sape lagi kannnn?? berani kate tak sedap, lenkali ibu tak masak dah... pepandai la korang... hoho

Antara juadah makan malam we'olls selasa lepas dan bersambung lagi semalam... rajin benor nak masak banyak gini kan, haruslah tak habis dalam satu malam... tu yang ada part sambungan tu..

 
kari ayam ekpress... nape ekspress??? 
sebabnya aku main campak2 jer sumer dalam periuk then tunggu la sampai masak... punya nak cepat kot terlepas slot akasia 'teduhan kasih'... yang penting ada rasa kari, dah masak kari kan takkan nak ade rasa masak kurma pulok... sedap dan habis licin..

 
sambal sotong
tak pedas, manis2 jer aku buat... dah tau dah hero's aku ni jenis tak reti nak makan pedas sangat..

 
sayur petola bersotong
 sajer nak perabihkan stok sotong... lelama simpan pon tak sedap jugok... entah esok lusa mood masak dah merundum camner pulok kan??
malam sebelum dah buat sayur petola masak lemak ngan su'un... tak cukup pulok pakat dok kutip makan su'un jer tu yang masak lagi letak su'un... sayangnya tak berusik pon... dorang lebih suka masak lemak..
 
Selalu kalo hari minggu mr.hubby suka sangat gi mancing... kadang ada hasil, kadang takde... kalo gi tengah malam buta tu memang tak ler nak bawak hero's... pagi ahad nampak ade ikan dalam peti ais aku hasil mancing malam tadi... hurmmm nampak gaya kena masak ler sumer tu... ada baung ngan haruan tak silap aku... yang haruan aku dah goreng, tinggal si baung jer blom berusik... kalo ikan pancing ni aku susah skit nak makan... rasa cam ermmmmm

Balik keje isnin tu, mr.hubby soh masak tempoyak ikan baung... barang sumer dah prepare, tunggu aku campak jer sumer dalam periuk... takat nak masak tu aku boleh jer tapi makan memang tak... rasa2 kuah tu okey lagi... jom tengok masak tempoyak versi aku... cam biasa, sangat simple dimple gitu...

 
antara bahan-bahannya ialah daun kesom, cili padi pada yang suka pedas, serai yang dititik, bunga kantan dan jugak asam keping (lupa nak letak sekali kat pinggan)... yang pastinya aku tak pakai bawang pon... terpulang pada memasing ler kan... ada yang letak bawang ada yang tak letak... jangan lupa garam jugak..

 
ikan yang dah digaul dengan tempoyak... hehe senang kerja, gaul jer siap2, biar sebati tempoyak dalam isi ikan... biarkan seketika baru mula masak..

dan hasilnya....

 
ikan baung masak tempoyak siap... 
kalo nak lagi cantik warnanya letakkan kunyit... takde la nampak pucat sangat cam aku punya ni... yang penting tetap sedap secukup rasa.. 

 
nak jugak tayang kek sempena hari bapa kami... beli yang slice ajer

 
nasi goreng kampung hasil 'ketapauan' aku untuk lunch tengahari semalam... no sayur mayur 

Tu jer nak tayang... simple dimple jer, sumernya pon masakan kampung.. ;p

note : tengah menunggu berita gembira dari kampung... aku pulak yang terlebih nervous ni... and paling tak sabar nak tatap wajah ahli baru dalm keluarga we'olls..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

19 ulasan:

cik dah faridah berkata...

rajinnya...nak tumpang makan boleh?

aTieYusof Family berkata...

nyum..nyum...adoiii lapar lah tgk masakan2 ni..hehe..rajin nya masak..:)

Nory Zoulkefle berkata...

perghhh memang rajinnn sgt ni...
nory tak pernah serajin ni..
paling rajin masak air je..hehehe

izan mama mia berkata...

wah.....akak tengok pun terliur sudah..pandainyer masak

::EIDA:: berkata...

sayur petola sotong??? heyy tak pernah jumpe resepii ni.. nak try laaa.. resepiiiiiiiii pleaseeeee ;)

Kakzakie berkata...

Dalam kata terkejar-kejar nak tengok Teduhan Kasih banyak pulak resepi Zee buat. Ini betul-betul rajin Zee...

mama aryan berkata...

masak simple yg penting sedap dan habis dimakan kan...

mcm mana dah dapat ahli baru ke?sil dah selamat dibedah ke? semoag semuanya selamat ye

Zee Suhaini berkata...

boleh jer cik dah..hihi

Zee Suhaini berkata...

simple jer atie..

Zee Suhaini berkata...

masak air pon kira rajin gak tu...akak malas skit masak air..hihi

Zee Suhaini berkata...

tak pandai mana pon kak..asal boleh jer..

Zee Suhaini berkata...

ala malu jer nak bagi resepi..biasa jer eida..campak2 siap..

Zee Suhaini berkata...

tu la kak..buat se'ekspress' yang boleh dah ni..kesian kat anak2 jer..mlm tadi pon si angah mintak lagi kari ayam..

Zee Suhaini berkata...

alhamdulillah...dah selamat dah ptg semalam..baby boy, almost 4kg plus jugak..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..
hihi..bila dah puji tu mestila sedap mamanye masak.. air tangan ibu gitu..
kira akak ni teror jgk la bab memasak..
cma klu dpt ikan baung tu mati kutu nk masak ape.. bali2 kari, asam pedas.. eheh

tahniah dpt ahli keluarga baru :)

QasehnyaRania berkata...

campak2 la sedap kak'',

sama la saya pon kalau masak tempoyak ikan pating dekat suami, saya tak makan.rasa pon tak.tolong buat je.

Ibu Lala berkata...

masak sendiri mmg sedap. nak nak kalau makan sampai licin. mmg mak mak ni rajin la nak masak.

aTieYusof Family berkata...

simple2 pun mmg nampak sedap..
singah jumaat mlm:)

zaza nizam berkata...

meriahnya kak zee, hehe
zaza xpenah lgi cuba msak ikan baung msak tempoyak..sb xmkn sgt ikan tu kikiki.. tpi en.suami belsah je..