Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 4 Jun 2013

Puding Roti Kukus Berkismis

Salam (^-^)

Hari ni nak share resipi pulok... jadi la kennn satu minggu up satu entri simple resipi dari takde langsung... kali ni nak share dessert yang selalo aku buat bila rasa rajin nak masok dapor... resepi ni aku cilokk dari blog Kongsi Resipi tapi aku dah adjust skit ikut ape bahan yang ada kat umah... heheee... tengs ye for sharing..


Puding Roti Kukus

Bahan-bahan :-

4 keping Roti (disapu mentega dan dipotong empat)
1 tin Susu Cair (aku guna susu segar - anggaran 375 ml)
2 biji Telur
4 sudu besar Gula
1 sudu kecil Esen Vanila
Coklat Rice
Cheddar Cheese (diparut)

* nak letak kismis, ceri, kurma, anggur dan lain-lain yang korang rasa sesuai nak letakpon boleh... ikut kertiviti dan selera tekak sendiri

Cari membuatnya :-

 

1- Masukkan telur, gula, esen vanilla dan susu di dalam bekas dan kacau hingga sekata (nak paling senang dan cepat, aku blender je semua bahan ni)

2- Susun roti yang dah disapu mentega ke dalam bekas/loyang macam kat atas tu (sebelum tu jangan lupa didihkan air ke dalam pengukus terlebih dahulu)

3- Tabur parutan cheddar cheese dan coklat rice


3- Agak-agak air dah nak mendidih, tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur lagi coklat rice ( adunan tadi jangan tuang terlalu awal sebab roti tu akan mengembang ok.. thats why kena tunggu air betul2 hampir mendidih baru tuang)


4- Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit (kalo pakai rice cooker cam aku senang, tak payah nak adjust api dah)

5- Siap (nak lagi sedap, simpan kejap dalam peti ais sebelom di makan)

* jangan lupa balut tutup pengukus dengan kain agar wap air tak jatuh atas puding u'olls... nanti jadi lembik dan tak cantik yer..

Senang jer... ramai yang pandai pon kan??? saja nak jugak tepek resepi kat sini... kalo yang suka ngan cara bakar pon boleh jugak... nak lagi sedap buat sos kastard tapi kalo malassss sangat nak buat boleh jer makan dengan ice-cream... fuhhh memang terangkat weyy... tak caya??? ha cuba try test tengok... ;p

**note : latest update 13.06.2014



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

lieyalatif berkata...

E'eh...selalu tgk versi bakar...versi kukus ni lain plak....tp tetap nampak gebus n menyelerakan....cume die x garing la kan...basah2 gituu....nanti boleh try nih....lain dr yg lain kan....

redcursor.blogspot.com berkata...

Ada sos dia yang manis tu lagi sedap? ke tak payah? :)

Kakzakie berkata...

Kakak suka kukus sebab kalau kukus tak ada kerak itu yg sedap..

syawalsimpsons berkata...

sue pon penah buat aritu sekali

lia berkata...

pernah buatkan sekali utk mr husband tp katanyer kureng... terus x buat da hu3

ainnoraini berkata...

boleh buat kukus yee... bole try ni..
nnpk lagi sedap...

Zee Suhaini berkata...

harus cuba lieya..

Zee Suhaini berkata...

kukus ni tak payah sos pon sedap sebab dia dah basah...kalo bkar tu kering la skit..

Zee Suhaini berkata...

ye kak..pon tak keras kan??

Zee Suhaini berkata...

selalo kalo roti dah nak expired,mesti buat ni...sayang nak buang nanti roti tu..

Zee Suhaini berkata...

tak kena ngan citarasa tu..hihi

Zee Suhaini berkata...

boleh...cuba la...lagi basah lagi sedap..makan lak time sejuk2..fuhhh

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.zee..
wah..sedapnyeeeee tgk.. huhu..
mintak kopi resepi dulu eh..nk try! nk try! :)

BUNDA a.k.a KN berkata...

assalam,

kalau adunan yg sama kita bakar bolih tak?..

Masya berkata...

bilalah saya dapat buat ni.. haihh.. mood nak buat desert mcm kelaut...