Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 27 Jun 2013

Berhati-hati bila bersedekah...

Salam (^_^)

Pengat durian vs pulut... suka tak??

 

Lama giler tak pekena pulut durian... sekarang ni ada jer durian kan walau bukan musim pon, cumanya harga mahal la sikit... ni aku beli durian paket jer... sepeket RM20 Musang King... 
ekceli nak citer kisah di sebalik durian ni sebenarnya...
 
Kejadian sabtu lepas kat parking AeonBig... aku dah masuk dalam kete tapi lupa nak tutup pintu, slow2 aku mengecek segala resit... masuk duit sumer dalam purse sebab ada baki aku beli durian masa kat parking tu... sedang dok syok2 masuk duit tetiba datang orang kat sebelah... 

Kalo korang apa yang korang akan buat????

Terkejut, terkedu, gelabah sumer ada kan???nak pulak parking tu jauh sikit ke belakang... takde pon orang lalu lalang..

Cepat2 aku tarik pintu kete and lock... toleh cermin, tengok ada pakcik (bangsa asing, aku agak bangladesh) tadah tangan mintak sedekah,mulut kumat kamit, ape yang dia cakap pon aku tak faham... ngan selekeh serabainya... aku geleng2 jer tanda taknak kasi tapi tak berganjak-ganjak tau pakcik tu... then aku blah jer camtu... bukan tak kesian, takat singgit dua tu boleh jer nak kasi tapi sekarang ni banyak sangat sindiket... banyak gak penipuan... lagipun rakyat malaysia ni ramai yang baik hati, tu yang buatkan makin lama makin ramai yang guna jalan pintas untuk senang... kalo sekali imbas memang nampak aku sangat kejam kan tak nak tolong..

Lepas tu baru aku teringat yang seminggu sebelum tu ari sabtu jugak, orang yang sama mintak sedekah kat trafik light... tu yang aku nak share jugak ngan korang kat sini, sebagai pengajaran kan... buat baik pon kena berpada-pada... dah beberapa kali dah baca kat paper pasal ni..

Bayangkan tengahari dalam kol 12.30pm, panas membahang kan... simpang empat trafik light tu dia boleh jalan dari satu kete ke satu kete yang benti (lampu merah) tuk mintak sedekah...bila kete benti jer dia pi tingkap tadah tangan... sure la hati kita sebak sayu kannn??? petang tu dalam kol 3.40pm gitu masa nak keluar jenjalan, aku tengok pakcik tu still ada lagi kat situ... masih lagi dok ulang alik dari kete ke kete, almost 4 jam jugak lamanya tu... so, cuba bayangkan berapa banyak yang dia dapat???

Pada pandangan aku la yer, dari dok bagi camtu, aku rasa lebih baik masuk tabung masjid or sedekah jer kat anak2 yatim... belom tentu dorang ni betul2 susah... lagipon dorang ni bangsa asing... selagi mana tubuh badan tu sihat, cukup sempurna sifatnya, eloklah bekerja untuk cari rezeki... ramai lagi yang lebih susah..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

Kakzakie berkata...

Kalau tempat kakak ni Zee kalau pasar malam tu org yg sama tiap minggu tapi bila ada org Majlis bandaraya (bukan kebajikan tau) tahu dia lari takut pulak... mungkin sebab org tu pakai uniform tu yg dia takut.

Farah Waheda Wahid berkata...

cakap pasal durian akak tak makan durian yang dimasak...dan cakap pasal kereta tu...next time kalau zee naik kereta terus tutup pintu kereta dan lock semua pintu... zaman sekarang ni bahaya...macam2 boleh jadi, even kat open space yang ramai orang pun....

Nafira usof berkata...

kalo zura pon mmg tak bagi.. bagi lah salam dulu kalo nak mintak pon.. ini dah lah kita terkejut dia datang tetiba cam tuh..

kat shah alam pon ade yg mintak sedekah kat trafik lite.. nyaris2 nak kena langgar dgn motor yang menyelit kat tengah2 kete. zura pon mmg x sokong kalo kita bagi derma kat tengah2 jalan cam tuh.. lagi menggalakkan dorang buat keje tuh.

lia berkata...

lebih suka bayar zakat byk2 & masuk tabung masjid ;)

Ibu Lala berkata...

Suka sangat.

ros_reeza berkata...

masa mula2 akak kata ada orang hampiri tu, tak de benda lain yg saya pikir. saya ingat peragut(minta dijauhkan, aminn) rupanya pminta sedekah.. betul tu kak, kekadang memang kita ikhlas nak memberi tapi banyak sangat sindiket. kat kawasan saya, saya selalu perasan mesti ada peminta sedekah kat luar bank..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

SalamK.Zee..

uii..sedap tu mkn pengat derian ngan pulut.. hihi..
betul tu kak.. cma pun bukannya kedekut..tp sedekah pd org yg betul2 memerlukan ..

Ema Johari berkata...

lebih elok bersedekah kepada anak-anak yatim...

aTieYusof Family berkata...

erm! tu lah kan.. banyak sgt penipuan skrg ni..kekadang tak sampai hati tgk depa.. klu hati dah cair sgt, bagi lah jg.. cuma yg tak tahan kt sini ni..bila kita dah bagi kt dia, dia bgtau kt kawan2 dia yg lain suruh mintak plak kt kita..huhu

Masya berkata...

bab sedekah kat trafic light ni mmg bnyklah kdg kan.. tu belum lg yg kat stesen minyak.. alhahuakbar, sabar jerlah kdg .. mcm paksa org pun ada ....

ada baca kat blog mazidul , mereka ni di eksploitasi...

Falsya berkata...

alahaiiiiiiii sedappppnyeeee..pengat durian makan ngan puluttttt.....