Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 18 Jun 2013

Pengalaman Renew Roadtax ngan MYEG

Salam (^-^)

Just nak share pengalaman pestime berurusan ngan gomen, MYEG... ala korang sure dah berkali-kali kan, aku jek yang baru try... before this, myeg aku selalu ngecek and bayar saman jer... tak pernah pon wat urusan renew roadtax kete... dok pulun la pi bank... redho jer... ada kemudahan pon tak terpikir nak guna... kihkihkih

Kesahnya roadtax kete expired 16hb Jun, jatuh pulok hari minggu (ahad)... memula aku ingat expired on julai, sib baik mr.hubby pi cek tengok... last minit, hari jumaat tu baru nak buat tau... dah kelam kelibut dibuatnya... yang mr.hubby pulok, memula tu dia nak uruskan sendiri... dalam kol 3ptg lebih camtu kol aku suh buat kat opis... internet kat rumah lembap katanya... kena pulak buat before kol 4ptg... adussss

Kat ofis ni memang ler laju internet tapi kalo dorang punya server tu lembap sama gak kan??? tak tahu sempat ke tak nak buatnya... sebolehnya tak nak dah kena saman free cam aritu... tak semena-mena tau naik turun court nak settle sebab lupa renew roadtax... melayang duit cam tu jer... hahaha padan muka sendiri..

So, petang jumaat tu dalam kol 3.30ptg tak silap, aku dah settle payment... deduct direct jer dari akaun.. settle satu step tapi yang buat aku stress bab proses payment kat myeg... fuhhh punya la lama... aku nak settle before kol 4.00ptg kan, tunggu je la sampai ke sudah tak habis2 dok proses... stress memuncak dah... sib baik boss belanja domino's pizza aritu... hehehe sambil layan stress aku ngap sekeping dua pizza... mau tak stress kan dah esok lusa nak expired ni... dok la kol ofis myeg... tau je la officer gomen ni asal kol 4.00ptg jer sumer taknak jawab kol dah... stanby dah nak balik (tak sumer pon camtu, sesetengah ajer)... kena pulok hari jumaat kan, mood weekend dah datang woo... dekat 15minit jugak tak berjawab kol aku... huhh camner ni aku nak buat... bank akaun dah deduct dah duit, kalo blom deduct boleh lagi try cara lain kan..

And finally dalam kol 4.30ptg berjawap gak kol aku... tension kot dorang tepon asyik bunyi je kan... fuhh lega yang amat bila dia kata dah nampak payment tapi still in process... aku rasa dorang punya web dah terpeleot kot... aku cuba jer tunggu dan tunggu lagi tengok sampai bila dia nak proses payment tu kan... mmg sampai aku abis keje kol 5.30ptg pon still la dok camtu..

Alhamdulillah, petang semalam dah dapat pon roadtax seperti yang dijanjikan... sehari jer masa yang diperlukan... kalo area klang valley memang dorang akan hantar by hand... tempat lain aku tak tau... punya la aku makan megi jer tengahari semalam sebab takut nak lunch kat luar... huhu... manala tau ade road block tengah jalan ke hape kannnn...
Pengajaranya kat sini, silalah jangan wat kerja yang penting camni last minit... kalo rasa duit berkepuk-kepuk nak wat sedekah amal jariah tu boleh la try... aku dah tak berani dah... kena hari tu pon terbang pat ratus tuk duit kopi jer... pastu saman lagi kena tiga ratus, tu pon after mintak diskaun..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

20 ulasan:

lia berkata...

setakat ni, da 3thn renew roadtax & insurans dgn myeg, xde msalah... siap buat pg, ptg da dpt ;)

Kakzakie berkata...

Kalau kakak tak nak bagi duit kopi, bayar saman tinggi pun tak apa tapi duti kopi sorrylah..

Kakak tak pernah buat cara Zee ini. Bagus tak payah pergi queue nak buat kan..

Zee Suhaini berkata...

kak,kalo tak bagi duit kopi ari tu,kete tu dorang nak tarik masuk bengkel..takleh dok atas jalan dah..nak kuarkan balik kena bayor seribu..huhu

Zee Suhaini berkata...

zee rasa service dia ok lia kalo laman web tu takde problem aritu..

pinky berkata...

ooo...baru tahu blh renew...sll cek saman jer....lain kali blh buat....oh...roadtax mati bln 7....=P

Farah Waheda Wahid berkata...

roadtax ngan insurance akak pun expired 29 june ni...tapi dah settle semua dah... dah dapat pun roadtax baru tu...just that masih belum menggunakan myeg lagi untuk renew roadtax...x terbuka hati lagi kot...sebab pernah dengar kawan dulu renew pakai myeg...last2 dekat sebulan lebih baru sampai roadtax... dah expired pun existing roadtax...

Nafira usof berkata...

zura tak pernah guna Myeg untuk sambung roadtax.. selalunye hubby gi renew sendirik.. hehehe

aTieYusof Family berkata...

Tak pernah guna lagi Myeg ini..
nti boleh advise hubby untuk guna kot...

Sue-Rya Qistina berkata...

saya n hubby mmg guna myeg kalau nak renew roadtax. tapi yg uruskan tu adalah kwn kami, wakil insurans. dia yg proses semua sekali, senang. xyah pening2. hehehe

mama aryan berkata...

kalu akak semua harapkan en.azmi yg buatkan...hehehe dasar pemalas akak nih

::EIDA:: berkata...

ida ke agent je terus. malas pk. hahahahhaa

Ibu Lala berkata...

Tak pernah lagi buat dgn myeg ni. Sll akk call je bank dan bank in duit. Pastu esoknya roadtax pun sampi by kurier. X de ms la nak pi renew roadtax bagai. Sume wat dihujung jari je.

sendiridotnet berkata...

waa...bley cuba juga la guna myeg...mcm menarik je

rhayaz berkata...

TGH CUBA JGK NI..FIRST TIME..LAMA GILER

rhayaz berkata...

masa nk buat paymnt tu...mmg sgat lama ker????dh cancel 2 kali..tak lepas2 ni adeh..

rhayaz berkata...

masa nk buat paymnt tu lama ler...tu yg tak sggup..

Zee Suhaini berkata...

sebenarnya sekejep jer tapi kalo dah lama sangat loading kena contact dorang..dorang akan cek.. saya aritu payment dah lepas tapi web yang loading lama..make sure print slip transfer payment yer..

faid barakah berkata...

KIOSK MYEG PUCHONG

KINI ANDA BOLEH MEMPERBAHARUI ROADTAX & INSURANS / TAKAFUL KENDERAAN TANPA PERLU KE JPJ @ PEJABAT POS SERTA TANPA PERLU BAWA GERAN ORIGINAL, LEBIH MUDAH JIMAT DAN SELAMAT MELALUI KIOSK MYEG AL FAID BARAKAH SERVICES (PUCHONG AREA)

http://www.roadtaxmyeg.com/

faid barakah berkata...

http://www.roadtaxmyeg.com/

Nur Shuhada berkata...

aku baru first time buat...selasa hrto byr pakai myeg...smlm dia call sbb insurans pemandu kedua xad..so aku bg nm bapak aku...selasa dn smlm dh dua hari...hrni hr ke-3 ..knp aku xdpt lg rotex to?????? adoii..hrni last date rotex aku mati...mn myeG ni wei???