Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 11 Mac 2013

Kisah di Tutti Frutti


Sedang saya menikmati Tutti Fruti saya,tiba-tiba.....datang seorang kanak-kanak lelaki melayu dalam lingkungan umur 8 tahun duduk disebelah meja saya dan berkata,

 "Pakcik...mahal tak ice-cream tu?dia ada jual sikit-sikit tak?"

"Kalau adik ambil banyak,kena la bayar lebih",kata saya

Beliau terus mengajukan soalan demi soalan tetapi saya mendiamkan diri...mungkin ada yang anggap saya angkuh dan sombong..mungkin ada yang berkata "Ala,ice-cream macam tu pun nak berkira,belikan aje la kat budak tu".

Sebenarnya rakan saya ada yang dah terkena...beliau didatangi oleh budak seperti ini dan beliau belanja budak itu makan tutti frutti..sedang duduk berbual dengan budak itu,dalam masa 5 minit datang 2 lelaki berusia 'approach' dia dan berkata

"Awak culik anak saya ye"?

budak tu pun berkata "Ayah,ni la pakcik yang suruh saya naik kereta dia".

Pendekkan cerita,kawan saya diugut supaya bayar RM1000 kalau tak mahu perkara itu dilaporkan kepada polis...'ayah' budak itu siap tunjuk laporan polis yang dibuat yang mengatakan anaknya hilang dan diculik..untuk tidak kecoh,kawan saya ke mesin ATM dan bayar kepada 'ayah'budak itu...mereka hilang setelah mendapat RM1k..

Inilah cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini...oleh itu,saya berhati-hati dan tidak layan budak itu..bukan saya kedekut tetapi mengapa budak 8 tahun jalan seorang diri dan datang tanya kat saya pasal ice-cream??

Sekadar perkongsian dari FB

p/s : macam-macam 'trick' orang nak menipu sekarang ni..just beringat dan sentiasa berhati-hati agar kita tak menjadi mangsa dorang..wallahualam samada benar atau direka sahaja
Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

Falsya berkata...

mak aiiiii..skang nie macam2 kan org nak crk duit...gunakan bdk2 plak tuh..dr kecik dh diajar mcm tuh..harap2 xmembawak la smp ke besar..

haz berkata...

ee tkotnye kalau jd mcm tu kt haz. mmg. org skrg ni mmg pandai gnakn otak kalau bab2 nk trick org ni. haihh

♥cikmOt♥ berkata...

kan...macam macam perkara dorang lakukan skang...
takut pun ada...

salam kenal dan singgah...dan polo...
nanti akak datang lagi...hehehe

Mia Kassim berkata...

Tak tahu benar atau x tetap juga kena berhati2...

[PCL] berkata...

salam Zee, review pcl ke sini utk pertama kalinya..(insyaAllah will publish 11am. esok)

sy baru baca pasal kes penipuan mcm ni, kena berhati2 selalu di mana saja..

NoEn berkata...

macam2..kene lebih hati2

Budak Kampung berkata...

psstt...akk sy dri segmen review PCL.blog akk terpilih jadik sy nakerjah sini

AyueJean AJ berkata...

Banyak sangat cara nak menipu sekarang...
Btw, datang dari review PCL... =D

Farah Waheda Wahid berkata...

datang sini kak... dari...

http://www.pakciklie.com/2013/03/review-blog-blogger-zee-suhaini.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+duniaHidupkuPkciklie+%28%22..dunia+hidupku..%22++P%40kcikLie%29

dan saya follow juga...

Ema Blog berkata...

demi duit..

yana aina berkata...

fuhh .. mcm2 cara nk cari duit mudah skrg nie. apa ler nk jadikkk