Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 31 Mei 2013

Resepi Kelate | Sotong Masak Serai

Salam Jumaat (^-^)

Hari ni rasa nak jadi blogger masakan lak... wah gitewww... macam la pandai sangat nak masak... oppsss takmo takmo takmo... aku kena admit yang aku memang tak reti masak... kalo masak pon, aku intai resepi dari blog lain slalonya... ahaha... takkan asyik nak copy paste orang punya resepi je kan?? takde kerlasss yoo

Hey blogger masakan ni susah tau... bukan takat masak je... nak kena kreatip jugak... plating kena cantek... kalo masak sedap pon tapi plating tak menarik, takde yang terliur... tak guna jugok... banyak blog masakan yang aku intai, jarang sangat nak jumpa yang takde plating... semua berseni bagai

Since aku ni oghe kelate, terasa nak buat entri masakan kelate jer... walaupon takde la pandai mana aku ni masak kennn tapi boleh la takat yang simple2 tu... takat nak rebus kukus panggang tu ok jerrr... kekeke tapi awal2 aku nak bagitau kat sini... aku punya plating memang hancussss...dalam periuk jerk pon aku snap...

So, let's cekidaut entri masakan pertama aku... ahahaha... sotong masak serai ni memang sedap... kalo ma, dia panggil sotong ketuk serai... ada yang panggil sotong masak hitam... nak buat pon senang, bahan pon tak banyak... ni main campak2 sambil pejam mata pon boleh siap...

Sotong Masak Serai
Sumber : Zee @ auntummawar.blogspot.com

Bahan-bahan :- (anggaran je aku kasi)
10 ekor     Sotong putih
2 ulas       Bawang merah (dihiris)
2 batang   Serai (diketuk / titik)
2 keping  Asam Gelugur
                 Cili Padi
                 Garam (secukup rasa)
                   
(kalau suka boleh tambah sayur seperti ketiak jagung@jagung muda, cendawan tiram dan kalo kat kg, ma suka letak sikit budu)

Cara-caranya :-

Masukkan air ke dalam periuk (ikut suka korang nak kuah banyak mana) dan campakkan kesemua bahan2 ke dalam periuk.

Renehkan atas dapur dengan api yang sederhana lebih kurang 10-15 minit.

Agak-agak dah masak dan lembut sotong tu, bolehlah padamkan api. Siap

(tips bila masak sotong, bak kata chef wan la kan... jangan masak terlalu lama sebab sotong tu akan liat )





Nota : selalu kalo aku yang beli sotong, memang takde telor sebab tak pandai pilih tapi kalo mr.hubby yang beli... perghhh gemok2 sotongnya sebab ade telor... sedap weyy telor sotong ni...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Simple jer resipinya yer. Saya slalu masak sambal jer.

pinky berkata...

dah lama tak makan...sll klau ms blk kg kebetulan ada sotong mmg mak msk mcm ni jer...sdp sgt...=)

Farah Waheda Wahid berkata...

first time tau sotong masak serai ni...selalunya ketam jer masak serai... sama x rasanya agak2...boleh cuba ni... *_^

syawalsimpsons berkata...

menarik ni..nak try la

Nafira usof berkata...

kalo zura panggil singgang sotong cam nih.. hehehe.. tetiba teringin plak nak makan singgang sotong nih~

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..
Ooho..ore klate deh..ingatkang ganu.. eheh..

cma pernah mkn versi sotong dgn santan tu..
yg ni blm pernah lg.. leh la try.. kopi resepi dulu eh.. :)

QasehnyaRania berkata...

as-salam.
pandai masak la.mana boleh tak pandai :)

tapi kan kak sy mmg tak makan sotong.alergic.. huhu
tp suka buat sbb cik abe suka

Sue-Rya Qistina berkata...

wahhh..sedap ni!
lama x masak sotong.
since preggy, mmg jarang masak seafood.
masa awal2 preggy dulu lg la, tgk pun rasa loya. hehehe

Aku Ibu Muda berkata...

slalu masak gini je time malas...hehee

Masya berkata...

saya pun tak pandai pilih sotong yg ada telur...

Haisa berkata...

malam tadi masak sbb hubby nak makan..tp saya letak yg hitam dia tu satu kepala..kuah jd la hitam2 sket...
simple but besttt...mkn di kala nasik tgh pns...hihi

http://mistahaisa.blogspot.com/