Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 18 Oktober 2013

Bagan Lalang Seafood @ Senandung Malam

As-Salam (^-^)

Tujuan asal ke Bagan Lalang memang nak mencekik seafood sebenarnya... jenjalan pon ye jugak sebab boring dok melepek kat umah... alih2 hero2 aku tu pi main badminton... takpon mancing... yang aku ni?? dok la terkebil-kebil sensorang.. 

Nak makan pon 2,3 hari gak aku dok mengugel nengok mana tempat yang best among the best... nak makan tak yah risau, berderet-deret kedai tapi nak cari yang paling paling paling sedap tu yang susah... so far, dah 2 kali try seafood kat sini... first kat Wak Lan and second kat H.M Sri Bagan... kali ni try yang ni plak... ramai kata kat sini sedap so jom mencuba..

 
Kedai bukak jer pukol 5, we'olls terus serbu... syok skit la kan sebab tak ramai sangat... bleh lama skit nak memilih and paling penting reserved tempat siap2 jangan nak menangguh... tempat cam gini korang jangan harap nak duduk, order pastu dapat makan cepat... memang crowded giler... jadi lebih baik planning awal2... aku ni memang jenis manusia yang tak penyabar... lambat skit kang MyLaki la yang jadi mangsa bebelan aku... but aku punctual okey tu yang bukak2 terus serbu... we'olls datang balik nak makan dalam kol 6 tu, memang penuh dah meja bertuan yang sebelum ni kosong... kalo time tu baru nak order, mau berjam-jam baru dapat makan kot.. 



 
pilih jangan tak pilih... besor2 plak ikan dier... takat nak makan 2 mulut rasa cam membazir plak... arghhhh tak kira... nak jugak... ramai kata ikan bakar kat sini sedapppp..



 
Amik sotong sekor ikan sekor... aku lupa plak apa nama ikan tu..


 
Segala jenis lauk dah pilih... nak cara masak camaner pon dah inform so kena reserved dulu meja makan.. penting ni tau... kang kalo tak ingat sia2 jer kena menunggu... we'olls tak makan terus sebab nak gi jenjalan dulu kat pantai... set ngan kedai nak makan dalam kol 6petang... hokeyyy bleh jalan ngan aman sebab takyah nak risau nunggu lama nak makan sat gi..

 
Lepas penat melompat kat pantai, datang nengok air dah terhidang... nyamsssss sejuk tekak den... tapi heran gak nape we'olls punya jug kecik... meja lain sumer jug besar... huhuhu... memang tak cukop ler air ni... ini tidak adil !!! ahahahaa... si angah siap mintak kelapa plak sebiji..

 
Along dan kerang hurmmmm tak dapat dipisahkan... dah cakap awal2 takmo makan nasi... nak kerang ajer... asal ada kerang, ketam pon kalah... memula aku nak bakar tapi takde... versi rebus jer boleh buat... okey je la... pelik gak nape takleh... for me, takde yang luar biasa... memang rasa kerang jer takde rasa ayam... ahahahaaa... takde rasa rempah cam serai ke ape pon... ala-ala rebus bodo gitu... yang penting licin dikerjakan dek along ngan angah..

 
Sotong celup tepung ni sedap... crunchy tepungnya then isi sotong tu pon lembut jer tak liat... memang tak mengkuciwakan tekak aku..

 
Ketam Stim yang biasa2 aje pada aku...aku masak lagi sedap kot... heheeheee... asalnya order tuk hero2 aku tapi dah tak kena ngan tekak dorang so tak beria sangat la makan nya... nak soh masak sambal kang lagi la kesian nengok dorang makan pedas... tu yang wat masak stim... sib baek amik dua ekor jer... sama gak cam kerang rebus... takde rasa cam stim pon :( atau lebih tepat lagi kurang bahan..

 
Butter Prawn yang so so aje pada aku... aku pernah try buat sekali dulu cam sama plak rasanya... ingatkan sedap sangat la butter prawn ni... aku lebih prefer kalo udang ni goreng celop tepung jer... lagi sedap ratah ngan sos cili kannn... kesimpulannya, aku pon terer gak arr masak... tersama rasa ngan kedai... ekekeekee..

 
Ikan Bakar yang okeyy sedap pada tekak aku... sayangnya kan, yang part paling bawah tu spoil... pahittttt sebab daun pisang hangus dah melekat ngan isi ikan... terkulat-kulat aku menelan... adussss, baru nak feel2 skit dah terbantut..

 
Sambal kicap macam yang kebanyakan dok cakap... memang super sedap... cukop rasa pedas masam manis pekat sumer..

 
 Tu jer la antara yang di ngappp petang tu... sejujur jujur jujurnya kan, aku lebih prefer tempat yang first aku pegi... yang ni pon sedap gak tang ikan bakar ngan sotong tepung tu... yang lain jer kureng skit... maybe kalo cara masak jenis lain sedap kot... tapi tang harga aku puji... takde sampai nak cekik darah... betul la jugak kan, selagi tak cuba kita tak tau... kalo sedap leh try lagi, kalo tak??? ikut je la selera sendiri...  

Total lauk pauk kat atas tu ngan air limau sejug + nasi putih 2 + kelapa sebiji + milo ais 2 = RM 94... rasa-rasa murah ke tidak?? aku rasa okey..


Sempat plak hero2 aku mengepow mainan... adehhh pandai betol orang berniaga ni kan... sebelah gerai makan pon jadi... bebudak kalo dah nampak ni memang hazab la skit... tak beli kang kesian plak aku tengok... dah beli bising plak dalam kete... fire sana fire sini... ngan aku pon kena fire skali..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

Kisah Si Dairy berkata...

wow..best la zee...ikan semua segar2

Farah Waheda Wahid berkata...

seronok dapat makan2 macam ni kan? ^_^

syawalsimpsons berkata...

terliur tgk..sedapnya

- AZIE - berkata...

nmpk seme fresh2...bestnya

lia berkata...

rege mcm ok da tp kalau mkn ala2 ok jer, len kali p balik kat wak lan la he3....

LydSunshine berkata...

ikan2 memang fresh je nampaknya. Kalau saya pegi makan kat luar dah kurang suka nak pilih haiwan yang bercengkerang macam ketam atau kerang atau udang. Sebab lambatttt... nak suap nasik lagi, nak kopek kulit lagi, tergangggu. Yg tu semua buat ratah memang terbaik la. Udang saya lagi suka mintak dia bakar je then ratah. Uihhh sedapnya rasa pure udang tu. Manis je.

Kakzakie berkata...

Memanglah Zee... sebenarnya masakan di rumah pun sama cuma makan di luar kita tak perlu nak sinsing lengan bagai. Kalau di luar duduk, order, makanan dtg:)

Cho Zila berkata...

ehm,,,, tak cuba tak taukan... wak lantu tak biasa dengar tang hmtu selalu gak orang review yerk.. akakpun teringin nak jalan2 ke bagan lalang semata2 nak makan seafood... nantiler akak buat gak...

Lieya Von Jay berkata...

ikan tu nama nya ikan gerot kalo xsalah saya la. hehe.. wah kak masak sama ngan kedai kira teror la kan.. org lain yang escited sangat ckp kedai tu sedap rasa nya depa tu xpandai masak tu hehehhee.. ^_^

nik ros berkata...

terliur nyer.nak kena pi ni.dekat jea pun ngan umah.

Puan Kutu berkata...

bagus ye order awal2 dtg2 je bolh makan cepat..klu msk sendir kadang2 lg sedap..tp klu dh namanya dpt cuti memasak sesekali mkn macam ni mmg best..sedap ke tidak tolak tepi..:)

Yumida Huda berkata...

mak ai..menggoda jiwa n raga!
besar2 lg tu..fresh! jeles yumida tengok
owh sedapnyeeeee

hainom OKje berkata...

RM94...rasanya macam ok gak tu Zee harga dia.... bolehlah try nanti gi sana hehe

Masya berkata...

berbaloi² harga tu x mahal sgt.... tp kalau masak x kene selera x pyhlah makan kat situ lg.. seyes x pernah sampai huhuhuhu

Shahrul Nizam berkata...

As salamualaikum.....minta maaf...boleh tolong bagi number tipun restoren tak....nak buat tempahan....nak buat makan2 ngan family

Zee Suhaini berkata...

Waktu perniagaan:- Isnin - Jumaat 5.30pm - 12.30am
- Sabtu, Ahad & Cuti Umum 5.00pm - 1.00am
Untuk Tempahan: - Ayie 017-3432908
- Along 013-3849368