Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 9 Oktober 2013

#Masak-masak #Masterchef #Poyo

As-Salam (^-^)

Mata pedih2 rasa cam nak demam pon yer jugak ni...adoiii time nak raya ni la nak demam... kang nanti pagi raya, terjelepok jer la cam kain buruk... pernah 2 taon lepas, raya haji gak aku diserang demam... pon masa tu dok puchong ni jer takde balik kampung... baru start koje masa tu... cuti memang yilekkk... tup tup kali ni pon cam nak kena lagi selagi... ni aku rasa demam sebab takleh balik kampung... ahahaaaa konon tak nak nangis kannn tak pepasal demam... baru ingat nak tunjuk gaya aku control ayu, tabah... tak balik kampung pon tak kesahh... sudahnya??? poooo rahhhhh (dan dan nak nanges)..

Kepala otak ni dah planning juadah tuk raya nanti... kemain nak berjuadah kannn padahal 5 beranak jer pon nak ngapppp... aleh2 muka dalam umah tu jugak tapi ade aku kesahhhh... dah nama raya, juadah kena la grand2 skit... idok ler aku rindu kampung... 2,3 list dah ada... kalo tak jadi demam, maka jadi la... kalo demam ni menyerang kang hadap jer la nasik putih lauk ikan kering taruk kicap... hohohooo... mabeles gak kan??

Hilangkan jap mood sedih :( jom intai2 makanan sat... lama tak tunjuk ke'terer'an and ke'masterchef'an aku... wahhhh ayat aku create sendirik tu... kalo jawap periksa kompem gagal... silap2 jadi isu kat FB... ekeekkeekee..

 
sekarang kerap plak aku pi pasar borong beli lauk basah... geram wei tengok lauk segar bugar... ketam ni sebakul 10hengget jerk.. ada la dalam 6,7 ekor gitu... tak sempat den nak kiro aihhh tapi murah lerrr... pastu request soh laki masak kari... konon cakap tak pandai tapi jadi gak... si along ngan angah siap kutuk aku lagi... dorang cakap ayah masak lagi sedap dari ibu... arghhh aku merajuk... pasni taknak masak lagi dah :(.. mentang2 la ayah masak sedap..

 
udang goreng kunyit... nyumsss sedap ratah gitu jer... hero2 aku suker makan tapi ibu ni jenis yang pemalas nak kopek kulit... kalo nak makan kopek sendiri okey... selalu bab2 renyah gini memang aku serah kat laki... dah memang ibu ni malas... heheheee

 ayam masak kicap peberet hero2 ni... asal masak kicap jer mesti bertambah makan... asal bertambah makan jer mesti masak kicap.. kihkihkih

 
pestime wat daging black pepper tuk dorang... dolu2 pernah gak masak tapi semenjak ada anak ni blom pernah try kat dorang... memula sumer jebek jer nengok... tak nak makan... sekali si along tu terai... perghhhh licin diratahnya... pagi esoknya plak aku wat nasik lemak... dier tukar ngan sambal bilis... makan ngan ni jer cukop... so percubaan berbaloi tuk aku..

 
ayahnya bawak balik... penuh polistrin tapi takde hero2 aku nak pandang...jeling pon tidak wei... last2 jadi habuan tong sampah... ni kalo time panas sedap ler ngap... kalo dah sejuk memang kureng skit... wedges tu dah keras..

 
petang sabtu lepas pi carik ciken wing ni... penangan nengok akasia la ni... tengok si zara zya ngan azlee khairi tu telan ciken wing pasar malam cam sedap jer... terus gi carik... banyak owang jual kat stall tepi jalan area umah aku tu... pekena time panas sedap jer rasa... biler dah sejuk, keras cam plastik... adoiii doi doi... skang ni terasa-rasa plak ciken wing ikea... ohoiiiii sedapnya..

 
sup sayur... jarang sangat aku ni masak sayur... tak laku der kat umah ni kalo bersayur banyak sangat... kadang budu pon lambat nak abis... kalo dok kampung kejap jerk licin... asal makan nasik jer nak budu... dok sini sumer jual mahal... berlagak jadi owang key ell... taruk sikit jer dalam mangkuk pon blom tentu bleh abis.. kadang sampai seminggu dok bawah saji..

 
ohh maiii ni pon nak tunjuk... keli goreng garing katenya... wakakaakaa... jarang kot aku beli ikan keli... dalam setahun ada la sekali dua... selalu kalo nak makan memang beli yang dah siap masak kat kedai... nak masak cam geli skit sebab berlendir kan... aku cam was2 jer aku basuh tu bersih ke tidak... rasa cam nak berus ngan berus besi... ahahaa... along suka ler dapat keli... dolu masa dok ngan mak pengasuh dier, memang ini la lauk makan nya... hari2 balik ngadu ngan aku mak bagi makan nasik ngan ikan keli..

 
ketam kari ari tu tak cukop.. sumer kate sedap kan?? dan dan beli lagi ketam... kali ni aku masak sambal bertelur plak... aku tau dah pedas ni kureng skit la dorang nak makan... sesaje tau ibu ni... nak sabotaj tak pepasal... sian anak2 ibu... oooooo takde dorang heran pon... along ngan angah bantai gak sekor sorang... kejap2 kang teguk air... sian plak aku tengok... dik niq memang surender awal2 lagi... dah nyang (kenyang) katernya.. 

Okey la... tu jer nak tayang2 kek sini... bak kata johan kan... ini semua poyooooooo... ahahaaa (^_____^)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

Chot berkata...

ciss..meleleh air lioq tgk..walopun awal pagi lg ni..huu

ummuaidan berkata...

Haiih masakan tuh semuanya feberet2 blako tuh..tgk aye msk kicap tuh raso jella jugok..heheh
hok sedak skali ike keli goreng tuhlah..:)

Nafira usof berkata...

Rajinnye Zee masakkkkk..
macam2 lauk ade~
untung anak2 Zee.. dapat merasa masakkan ibu dia yang sedap2 tuh.
hehehehe.

paling terliur tengok daging masak black paper..:P

Lieya Von Jay berkata...

perrrrrrghhhhhh... sedappppp semua , nasib baik perut dah kenyang hehheee

Kisah Si Dairy berkata...

ho ler...dah sebaldi air liur meleleh nie..nak skit..

Kakzakie berkata...

Haaa... itu dia sekali keluar semua makanan terhidang buat kakak tak kelip mata... apa daya semuanya gambar jadilah menjamu mata:)

izan mama mia berkata...

hamboi...tayang semua lauk sedap...kenyang mata tgk aih

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

meleleh tengok lauk pauk ni acaner...harus carik makanan ni...ketam kari tu mabeless betul...sedapnyer...

syawalsimpsons berkata...

alamak rasa nak makan ketam masak cili padi lak rasa

Falsya berkata...

umaakkkkaiiiiii..ketam tuh sgt menggoda okayhhhhhh..

Cho Zila berkata...

amboi berderet2 gitu... ketam selalu masak lemakjer akakni... sekali2 ingin gak nak buat masak cili tapi tuler jarang2 beli ketamkan.. dah belitu nak masak lemak gak...

Zee Suhaini berkata...

sama la kak..slalu zee masak lemak jer..sedap hirup..sesekali nak wat kari tu yang soh laki masak..bini dier tak pandai..hahaha..yang sambal tu nengok owang punya menu..nampak sedap terus la cuba..tapi prefer lagi masak lemak..

Delimasari berkata...

semua nmpk sedap

Masya berkata...

kalau pg pasar segar mcm ni lah semua nak dibeli .. lg² kalau harga dia berbaloi² kan... mcm ketam tu..

hainom OKje berkata...

Wey Zee tu semua faveret anak beranak OKje tu....Anak Okje yg kecik paling suka ketam!