Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 10 April 2013

Along be a good boy



Semalam masa amik along kat sekolah ,

Along : Ibu, duit amir dah abis... bukan abis wat beli makanan

Ibu : Pastu buat ape kalo tak beli makanan?

Along : Bagi kat kawan... (part ni aku dah nak marah.. :(  )

Ibu : Nape plak bagi kawan ni?

Along : Bukan... dia takde duit... kesian dia lapar nak makan, amir bagi je la... 

Hurmmm rupanya camtu citernya... terus diam tak jadi nak marah...kat umah malam tadi dia bagitau yang kawan tu akan belanja dia balik nanti... lega dengar sebab dah pandai berkawan..

Bukan ape, sebelom ni pernah jadi jugak masa memula start sekolah... aku bagi tak banyak pon duit belanja then bila time balik tu ade la tanya arini makan ape,minum ape kat sekolah... selalu dia kata beli sosej je seringgit (sosej satu 50sen)... tiap-tiap hari pun dok beli sosej... so ade la baki lagi tapi takde la aku tanya ke mana baki tu...

Masuk 2 minggu sekolah pun masih macam tu... satu ari tu aku tanya la dia ,

Ibu : Nape selalo beli sosej je kat sekolah?? kalu sosej seringgit mana duit baki tu pegi??buat beli ape pulak?? (maklum la masa ni baru belajar guna duit,tadika aku tak ajar bagi duit pon)

Along : Bagi kawan... kawan asyik mintak je..

Ibu : Takkan hari-hari bagi kawan kot,dia takde duit ke?

Along : A'aaa ,ada tapi dia cakap nak beli pemadam.. (omg..dlm fikiran aku masa tu,anak aku kena buli..)

Ohh memang menyirap la aku masa ni... senang-senang je bagi duit buat ape... lepas ari tu mmg dah pesan jangan sesuka nak bagi duit kat orang... seminggu jugak la aku cut dia punya belanja... bagi RM1 je sehari tapi kesian pon ade gak... ye la seringgit tu ape je yang dapat... kalo dulu boleh la... kantin sekolah pon skrg ni jual paling murah pon kuih 40sen sebiji... kalo sosej ngan nugget 50sen seketul ... yang lain cam nasik lemak,burger,mee and bihun goreng dah seringgit sepinggan... rasa?? memang tak sedap langsung... air pon seringgit segelas...

Hurmmm bukan aku merungut ke ape tapi ye la jual kat budak sekolah dah standard jual kat kedai makan mahalnya... kalo ibubapa yang mampu okey tapi kalo yang tak mampu tak ke kesian??? tengok je kawan-kawan makan masa rehat...

Sampai hari ni pun along jimat... kekadang je belanja sampai takde baki... selalo dia belanja seringgit je kat sekolah then baki lagi seringgit akan masuk tabungt api kalo sekolah agama sebelah pagi mmg takde baki sebab tak sempat sarapan kat umah... tu pon bukan dia belanja makan tapi belanja coklat dekat si tengah masa balik nanti... hurmmm macam-macam... ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

7 ulasan:

Sue-Rya Qistina berkata...

macam2 kan budak2 skang ni. anak sulung saya tu pun camtu, asyik beli sosej je. tp dah pesan kat dia, kalau belanja 50sen balance tu masuk tabung. jgn bazir duit sbb mummy dah bagi bekal. mujur dia dgr cakap. kdg2 x belanja pun duit yg ada tu

AyueJean AJ berkata...

Baiknya bagi kat kawan....
Betul kak..
Makanan kat kantin sekarang mahal.....

Riedaffya ibrahim berkata...

dia kesian kat kawan dia tu kan...

Nory Zoulkefle berkata...

alahaiii kes pertama tu, sayu plak hati mendengarnya..
kalau niat baik nak bantu kawan, alhamdulillah...
tapi kes kena buli tu, harap Amir lebih erhati2 lepas ni yer syg..
Ibu bagi duit utk amir beli makanan taw..

syawalsimpsons berkata...

alahai sweet je dak along ni yee

Lynn Munir berkata...

Kalau bab buli memang semua orang menyirap dengar tapi kalau niatnya untuk berkongsi makan dengan kawan yang tak ada duit dan bekal, kita patut berbangga kerana anak ini dalam usia muda telah menunjukan sikap mulia.

QA's ~ mamapapa berkata...

Aduuhhh..kena buli ke along..cer akak cek ngan cikgu dia..kesian dia :(