Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 17 April 2013

Makanan paling femes di Langkawi, BRONOK

Salam (^-^)

Cuba teka ape ke benda ni???

 
masih mentah (gambor from FB)

Pestime aku tahu pasal ni and aku sure ramai gak yang tak tahu cam aku kan?? namanya adalah BRONOK, paling femes dan terdapat di Langkawi... sape yang pernah gi Langkawi tahu kot makanan ni... kalo korunk tengok yang masih hidup cam ni , rasa nak makan tak??

Lepas godek-godek makcik ngan pakcik google, dapatlah sikit info pasal bronok ni... selalunya bronok ni dibuat kerabu mentah-mentah... korunk basuh bersih-bersih,hiris besar mana yang korunk nak dan campur la apa yang patut nak buat kerabu... bronok ni memang tak perlu dimasak sebab ianya akan cair sekiranya terkena panas okey... jangan ngada-ngada nak buat sup la, paprik la, sweet n sour ke hape k... memang takkan menjadi tapi kalo berjaya jangan lupa anto kat aku skit... ngeh ngeh

Bronok ni after dicuci, akan nampak seakan-akan gamat tapi bukan gamat okey (eee gamat pon aku geli nak telan)... dari review beberapa blog lain, ada yang kata kerabu bronok ni paling sedap diantara semua kerabu... betul ke?? rasanya kenyal-kenyal skit, isinya lembut dan ada rasa masin..

 

Dah tengok siap jadi kerabu ni, cam tak berapa geli la pulak... kalo tak tahu cara, harus aku makan ni... apepon, nak tahu betul ke sedap, kena la cuba...


Kalu kat ganu, Bronok ni sejenis kuih ye... haa jangan korang silap lak... kang gi ganu mintak kerabu bronok dapat kuih sagu, terkebil-kebil lak bijik mata tu... heran gak aku kenapa kat ganu panggil kuih sagu ni bronok erkk?? setahu aku, kat mana-mana pon panggil kuih sagu je, dah sah-sah buat ngan biji sagu... ke ada yang panggil ngan nama lain selain ni??

Kepada kawan-kawan yang ade planning nak bercuti kat langkawi tu, jangan lupa ye cuba kerabu bronok ni... balik nanti up entry... kalo leh buat air liyorr aku ni kecur, kompem sedap la tu... hehe... kata sharing is caringgg... :p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

22 ulasan:

Ibu Amirul berkata...

eerrr...
bronok tu binatang ke tumbuhan...
tak penah lagi tengok, apatah lagi makan benda alah tu

Zee Suhaini berkata...

binatang..adik beradik sea cucumber..

lia berkata...

Cousin lia yg tinggal langkawi suka mkn ni tp kami xlalu ha3

AyueJean AJ berkata...

Tak penah dengar pun......
Tapi baca pasal rasanya macam sedap je...

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

saya pernah mkn diorang buat kerabu mcm ni la..sedap.
tapi, klu tgk yg x siap lagi, x lalu nk mkn :)

Tihara berkata...

macam ulat pun ada, tapi rasa nak try je kan :)

IntaNBerliaN berkata...

xpnh nampak plak bronok lgkawi tu.. kalau yg trg tu pnh la mkn... kalu tgk mntah cam xlalu nk telan...

elyna mirsada berkata...

bronok tu ape haiwan or tumbuhan..pelik je xpnh dgr

Si Matatajam berkata...

Dah lama tak mkn kerabu bronok ni... Sedap tau... Salam kenal...

Riedaffya ibrahim berkata...

xpernah tau pon bromok yg atas tu...blh ke nak makan tu kak...yg bawah tu mmg org ganu panggil bronok sagu..saya pon xtau nape nama dia bronok...tp mak selalu buat bronok sagu tu..sedap..

dalila berkata...

emm..xlame lg nk gi langkawi..tapiii...xtau la bole mkn ke x..bile dh jadi lauk tu ok..tapiiii..bile tgk mentah2 tu yg kene pkir 2 3 kali..huhu

♥cikmOt♥ berkata...

erkk...selalu p langkawi, tak pernah lagi try...

Kakzakie berkata...

Hmm... kakak tak pernah nampak tapi kelihatan macam ulat la pulak. Tapi adalah dia memang halal? Tengoklah kakak betul-betul tak tahu nie... Adakah dia hidupan laut atau apa. Tak apa nanti kakak google...

lieyalatif berkata...

ish...pes time ni tau...tapi mcm tak sanggup je nak makan ni hahaahahaha.....tapi kalo bronok teganu tu sedulang pun lieya leh bedal heheheh sedap tu....

nanti bulan 10 lieya nak pi langkawi...nak try cari laaa...agak2 ngeri nak telan lieya pakse laa hubby abiskan haahahahah....

Delimasari berkata...

pertama kali tgk tu --- geli rasa nengoknya
tp kuih sagu tu mmg kegemaran wehhhh

Fiza Rahman berkata...

Tak pernah mkn. Pernah tgk kat tv. Ada yg mkn mentah2 kan.

ros_reeza berkata...

Ros tak pernah nampak.. macma tak boleh lalu kat tekak Ros je ni..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam Kak..
Alahai... geli geliman pulak cma tgknye..1st time jgk tgk ni.. cam ghupe gamat pun ade...
erkk.. cma mmg jenis xmkn kerabu..klu harap pun, kerabu mangga je la yg mampu ditelan..
hihi.. tenkiu for sharing.. rasanye klu ke langkawi, kompom x order kut bronok ni. tp klu ge ganu cma order byk2 :p

Qasey Honey berkata...

bile dh dberi pilihan...dh tentu la bronok tu ditolak jauh2..hehe...tp klau kuih bronok tu layannn

wahida berkata...

pernah gi langkawi tapi x tau pulak pasal juadah ni...eei, mcm geli la pulak nengoknya...huhu...

mrs kayrul berkata...

alahai tengok pun dah geli macam mana nak telannya...hehe

Masya berkata...

fuhh kembang tekak tgk bronok tu.. hahahah... owhh terengganu bronok tu nama kuih eh.. mmg lain negeri.. lain maksudnya