Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 4 September 2013

Aiskrim Oreo Homemade in da house dan Resepi

As-Salam (^-^)

Sape suka makan eskrim??? ehhh ramai kot yang suka... aku pon beria gak kalo boleh ngappp eskrim... masa kecik2 dulu kan susah... takat makan eskrim milo atau oren jer la... alaaa yang 10sen sebatang tuh, taruk dalam plastik panjang tu kan... agak2 rajin skit, baru buat sendiri... puas hati dapat makan berbatang-batang waktu tuh... kekeke... lagi satu, aku suka eskrim potong... nyumsss sedapppp... 

Skang ni dah makin maju kan, takde dah nak makan eskrim batang... tapi masih ada lagi yang jual kot... pernah gak aku belikan tuk hero2 aku... sebatang dah 30sen wooo... ye la kan, harga barang pon dah mahal :( mana mau dapat lagi... nak murah, pi masuk dapor wat sendiri yo..

Hari ni nak kembang kembang skit boleh??? saje nak canang kat blog nih... kahkahkah... meh meh rapat skit... nengok eskrim oreo homemade aku... ahakssss gedik sungguh... sape yang tak suka oreo pi main jauh2..

 
amacam... terer ke tidok??? perghhhh bangga jap sebab pestime wat sendiri ;p
 cisss macam la orang lain tak buat kan... dah berbesen-besen orang buat, aku baru wat sebekas pon dah kecoh... kahkahkah... takpe arrr... bagi ler chance aku nak rasa bangga skit... hihiii... cakap terliur tau!!

Ekceli, aku nampak ni kat pesbuk jer pon... tuan punya resepi sebenar aku tak tau sebab dah ramai sangat yang share... jadi tak boleh nak bagi kredit... mintak halal la ye..

Takkan nak tengok jer, meh lagi rapat meh... aku share sekali la resepinya... memang mudah giler nak buat ni... pasni kalu agak2 teringin nak makan, leh buat sendiri yo..

 
Pi kedai cari la 5 bahan nih... susu pekat manis, susu segar, esen vanilla, ovallet dan yang paling paling penting biskut oreo.. dah nama pon eskrim oreo kan... kalu nak versi lain pon boleh... belasah ajer yer..

Step 1
1/2 tin susu pekat manis *adjust ikut citarasa memasing*, 1 1/2 gelas susu segar, 1 sudu teh ovallet dan sedikit esen vanilla diblender bersama... tengok tahap kepekatan tuh nanti... kalu pekat tambahkan lagi skit susu segar..

Oppsss ovallet tu, sila pastikan kehalalan nya okey... banyak sangat yang meragukan pasal ovallet nih... nak selamat kena pastikan sebelum membeli..


Step 2
Hancurkan biskut oreo korang... pastu gaulkan sekali ngan bahan yang dah siap diblend tadi..


Step 3
Masukkan ke dalam bekas dannn dah siap... ala baru nak tunjuk teror skit dah tamat daaaa... hahaha... tak sampai 5 minit pon okey... tapi sebelum nak ngapppp kena sejukkan dulu ler dalam esbok... agak2 eskrim dah mengeras baru ngappp..

 
yang pastinya, 3 hero bujang ni la tukang makannya... sampai ke pasar borong pi cari bahan tau... muahaahaa... blom sempat dorang nak rasa pon sebab masih freshhh dari ladang... semalam baru buat.. kekeke... yang pasti sodappppp.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

20 ulasan:

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

home made eskem youuuu... :)
nmpk sungguh menyelerakan...
sblm ni cma try buat perisa coklat..
nk try jgk!!

ummuaidan berkata...

zee, part ovallete tuh yg rsnya tak pas kot..maybe tak jumpa..akak tringin nie nak cuba..hmmm kalo tak buh ovalette tak leh ker?

Zee Suhaini berkata...

ntah la kak..zee ni pon bukannya pandai sangat..tiru sejibik sejibon resepi..hihihi :)

Lieya Von Jay berkata...

mmmm.. sdap nyer.. liya pon ada hajat nak buat eksrem seniri gak tapi eskrem walnut. smpai skrg xbuat2 lagi :)

Ain Noraini berkata...

sedap..kalau buat sendiri puas makan kan...boleh ulang byk kali...

aTieYusof Family berkata...

sedapppnya... terliur tgk..
kena buat nti ni...:)

mama ila berkata...

bestnye buat aiskrim sendiri..boleh makan banyak2...ikut suka kann nak buat perisa apa.. =) thanks share resepi

AnneRaini berkata...

dulu2 rajin gak buat eskrem sendiri..la ni dah mls. beli jek..haha

Cho Zila berkata...

rajin.. rajin... mesti anak2 seronok..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

nyum2 sedapnyer ..tambah kalo buat sendiri...anak2 mesti bersuka ria makan eskrem...

Nafira usof berkata...

sedapnyeeeeee...
mana nak carik ovallete tuh?? kalo x boh aci dop?
hahahahahaha

Zee Suhaini berkata...

ovallet ni kat pasaraya pon ada zura..carik kat rak bahan wat kek..mesti jumpa punya..kalo xboh tak tau la aci ke tidok..

Kakzakie berkata...

Aiskrim oreo tu kakak tak teringin sangat Zee, tapi yg tukang makan especially yg pakai topi tu laaagilah buat kakak macam nak gomol... sengih dia tu geraaam je tengok:)

cik dah faridah berkata...

x pernah wat lg..huhuhu..boleh try la pasni

Riedaffya ibrahim berkata...

wah...homemade eskrim...tgk yg kak zee buat ni pon rase nak buat jugak..

QA's ~ mamapapa berkata...

wahhhhhh...rajin betul..homemade ice cream gitu :))

Kenari Putih berkata...

wah mmg rajin. kalau saya, saya beli je la ice ream tew, brand walls or nestle ke, yg maybe sy beli ialah oreo, jadi beli 2 benda je la.. hahaha

Bintu.Zulkiffli berkata...

Boleh ganti dgn coffeemate :)

Bintu.Zulkiffli berkata...

Boleh ganti Coffeemate... :)

Drpd blog http://emiliaputeri.blogspot.com/2013/01/aiskrim-vanilla-pecan-coklat-oreo-its.html

Bahan-bahan (serius sikit je bahan-bahannya)

2 cawan susu segar (perisa apa-apapun takpe)
2 cawan Nestle Coffeemate

Nota: Saya buat 2 adunan. Satu saya guna susu perisa coklat (nak buat aiskrim coklat) dan satu lagi susu segar putih full cream (nak buat aiskrim vanilla).

Cara-cara

Kisar (guna blender) susu + coffemate. Saya kisar dalam 2-3 minit.


Masukkan adunan ke dalam bekas.


Masuk bekas dalam bahagian sejuk beku (freezer) selama 2 - 3 jam.

Nota: Adunan susu putih full cream tu saya tambah 1sk esen vanilla.

Selepas 2-3 jam, keluarkan adunan. Kisar (guna blender) sekali lagi adunan. Sekali lagi masukkan ke dalam bekas dan masukkan bekas dalam freezer. Kali ini biarkan semalaman.

Nota: Boleh tambah kacang/oreo (gaulkan aiskrim dengan kacang/oreo) sebelum biarkan semalaman.

Dan aiskrim anda telah siap apabila disejukbekukan semalaman. Topping dan perisa gandaan yang mewah adalah berdasarkan kreativiti masing-masing.

Shibah Radzi berkata...

salam..klau x gna ovallet bleh tak?