Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 10 September 2013

Menyoto di hari minggu | Resepi Soto Ayam Mudah

As-Salam (^-^)

Soto soto soto... memang lama dah ngidam nak wat soto ayam nih... bukan ngidam nak makan tau tapi nak buat... heheheheeee... selagi tak buat, selagi tu la otak dok pusing2... dah tau pon, kalo buat ntah makan ke tidak nanti... sedap ke tidak... maveles ke tidak kannn... pastu renyah pon satu hal... banyak nak kena setup... last2 dah gatai sangat tangan... mood rajin terlebih datang terus laju2 buat malam ahad tu..

Memang terlebih rajin kot ari sabtu lepas... pepagi sebelum gi keje, sempat lagi masak pulut kuning tuk bekpes... lawankan ngan rendang ayam... pastu rebus ketupat nasik segera tu 7-8 ketoi... ahahaha... sampai ke tengahari memang mammm itu jer... malam tu projek la soto ayam..

Tengah syiok masak separuh jalan, tetiba takde api... waduhhh gas plak abis... mr.hubby keje kot... kol kedai kate takleh antar... nak gas kena pi beli then angkat sendiri... gggrrrr geram... memacam hal la kan time rajin ni... terus laju2 kol mr.hubby... mintak tolong anak buah datang belikan... nasib la ada orang bleh mintak tolong kannnn... kalo tak, memang tak jadi jugak la soto moto aku nih..

Nak gak share resepi kat sini walaupon banyak yang kurang... pestime buat kotttt... harusla gebang :)

Bahan untuk sup :-

 
simple jer pon... potong ayam yang bahagian tulang2 tuh bagi kecik... pastu tumbuk/hiris bawang merah, bawang putih, halia then tumis... letak kulit kayu manis and sup bunjut... masuk air ikut berapa banyak yang nak baru masukkan ayam... jangan lupa ciken kiub ngan garam erk..

 aku tak tau pulak ada rempah soto... kalo tak mesti lagi pekat melikat kuah soto...lagi la kebabom ;p tapi ni pon dah cukop sedap woo..

Bahan untuk bergedil :-

 
kupas ubi kentang, kasi bersih dulu pastu potong bagi kecik skit then rebusla sampai empuk... dah empuk, toskan dulu air... pastu suka hati la nak tumbuk ke nak lenyek... aku ni malas skit plus buat pon sensorang kan, terus jer pi carik lesung batu then tumbuk... kejap jer dah lumat okey... settle

 
tepung gandum, isi ayam yang dicincang kecik2,bawang merah skit dicincang, daun bawang, sebuk lada hitam, serbuk lada sulah dan garam... satukan sekali ngan kentang tadi then gaulkan sampai sebati... agak2 dah okey, rasa pon dah ngam, terus buat bentuk bulat2 leper... panaskan minyak dulu... sebelum terjun dalam kuali tu, jangan lupa salut ngan telur dulu..

 
tadaaaa... pestime gak buat bergedil... pasni leh try lagi... senang jerk rupanya... hihihi

Bahan sampingan :-

Ni terpulang la nak letak ape... yang sinonim sangat ngan soto mesti la kacang tanah, tauge, sambal kicap, so'on goreng, isi ayam ada gak yang letak telur rebus, daun bawang and bawang goreng... opss jangan lupa, rebus ketupat nasik..

 
so'on goreng dan fish cake goreng

 
isi ayam goreng dan sambal kicap

Aku wat tak cukup complete... kacang tanah takde... tauge pon takde sebab tak suka sangat... bawang goreng ada tapi tak letak... kalo letak pon tak makan... mesti nak kuis2 letak tepi so baik tak payah... hehee

Oppss, nampak buruk skit ayam tuh... alkisahnya lupa ler... ayam tu dah rebus skali ngan sup... patutnya aku terus goreng seketoi2 baru bleh siat2 kan... tapi aku gi siat2 dulu, baru la goreng... terbalik daa... terus nampak tak cantik... hohoho.. 

 
oloh oloh oloh... jadi jugak soto... walaupon tak complete... sedap jugak okey... next time buat nak kena try guna rempah soto la pulak... hero2 makan so'on ngan sup jer bertambah-tambah... tu yang malas nak masak banayk2 cam gini... macam2 ade tapi makan cinonet dorang nih... kena mood lapar berganda bebetul baru syok tengok dorang makan..

Esok pepagi tanya mr.hubby, 'best ke tidak i punya soto???' hahaha... feeling sedap sangat la tuh... jawapan dier tu sokmooo tak membantu... 'hurmmm boleh la'... alohhh nak kate sedap la tu, tapi jual mahai... tengok2 licin doh ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

hainom OKje berkata...

Ni faveret OKje ni Zee...lagi2 kalau ada bergedil pergh!! sedapnya...Tapi okje suka ada taugeh!!!

Ain Noraini berkata...

sedap ni...
lama dah tak buat soto..ada pulak cili kicap..mesti makan bertambah2 ni zee...

lieyalatif berkata...

wawaley zeeee...rajinnye kamuuu...siap ngan begedil lagi hah...lieya dah teliur2 tgk nieh....ye laa kebetulan tgk time kat opis suhu tgh sejuk gilos nie...terbayang2 dpt hirup sup hah....

weekend nanti lieya nak try buat lar.....budak2 mesti sukepunye layan sup ngan nasi soto kan.....thanks la bagi idea...

pssttt..seb baik berjiran jauh kalo tak lieya ketuk umah zee bawak mangkuk due biji hahahhhahaah

Lieya Von Jay berkata...

yummy yummy... sedapppppp ^_^

syawalsimpsons berkata...

sedpnya menyoto ni...

Nafira usof berkata...

hahahahaahaha.. kalo hubby zura, bila tanya sedap ke tak mesti dia cakap sedap. tapi tak tau lah sedap betol ke tak.. hahahahaha.
kalo makan sampai licin tuh sedap lah tuh kan~ ahaks.

Riedaffya ibrahim berkata...

kak zee...my peberet ni....minggu ni akak asik tayang makanan dan resepi je ni...nak menangis tengok...ape pon, soto ayam lg syok kalo buat sndiri kan..bole makan bergedil tu xkira byk mana...hhihihi

zaza nizam berkata...

sedapnya..boleh try ni hehe..

Kakzakie berkata...

Salah satu resepi kakak kalau nak masak banyak inilah Zee. Kalau ramai org masak soto kan senang tapi kakak tak rajin macam Zee siap ada fish-cake lagi...

Mimi Azirah berkata...

Memg sodapppo

Myra Jay berkata...

Sedapnya...
My peberet ni Soto :D

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

rajin sungguh masak2.. hihi..
cma sampai la ni nk try buat begedil tu.. tapi... eehehe... :p

sedapnye soto... nk try buat jgk !

QA's ~ mamapapa berkata...

pppssssttttt...yg sebetulnya dh sedap tu....biasa la en somikn...bukan senang nk memuji...:P

Ibu Lala berkata...

Husben akk x makan soto ni. Peberet akk ni. Tp mls nak buat sbb byk kojenye kan.

Akk suka pakai rempah sup dari sup bunjut tu. pastu campo rempah kurma sikit. Sedappp.