Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 5 September 2013

Masak masak | Mee Hailam, Popia , Sosej Roll , Bihun Singapore

As-Salam (^_^)

Mood tintong pagi ni... rasa cam nak tarik selimut jer kan... hujan kemain lebat lagi pagi ni, nak hantar hero2 gi skool pon leceh... lecak sana sini... jalan nak ke opis plak banjir... ada la setinggi betis... aku dok risau kot air masuk dalam ekzos jer sebab kete aku jenis rendah skit... dan dan kena bawak 40km/j... ahhh gasak la... janji selamat..

Arini layan pic masakan jer la... saja nak gebang sana sini aku masak... hahaha... padahal tak teror mana pon... kadang menjadi kadang tidak... tapi yang tak sedap tu takde la aku nak heboh... wat malu jerk... kehkeh..

 

 


Disebabkan si angah masih lagi dalam 'pantang', so masak pon kena pandang kiri kanan juga... ni namanya mee hailam orang sakit... letak fishball, jejari ketam ngan fish cake sajo... pastu taruk skit carrot ngan tomato, siap..


 


Ni popia ape ntah namanya... aku tak tau... aku tengok ni kat blog 'yana mama zafirah' tapi dia guna jejari ketam... aku guna sosej sajo sebab stok jejari tuh takde... manfaatkan bahan sepenuhnya namanya nih... hihi... sagat carrot,potong hotdong bulat2, hiris daun bawang, potong2 skit cheese yang slice tuh, kalo nak pedas potongkan cili padi skit, then letak serbuk lada sulah... kacau hingga sebati... pastu gulungkan kulit popia then goreng hingga keperang-perangan..

 
ni sosej roll with oat... ececeeehhh nak speaking la pulok... kehkehkeh... ala, roti gulung ngan sosej pastu gi golek ngan oat... ape susah kan?? sedap ni... cuba buat tak caya... biler gigit tu, ada cruncy2 oat... pastu rasa lemak gitu... memang nyumsss... balik nanti nak cari roti la cam gini ;p

 
bihun goreng singapore... poyo sangat kan... ni pon nak gebeng..

Dah, tu jer nak tunjuk... banyak sangat kang kalah plak masterchef kat luar sana... ngeh ngeh ngeh ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

12 ulasan:

Nafira usof berkata...

uwaaaaaaaaaaaaa!
sedapnyeeeeee.. semua sedap2!
kenangkan ngah diet jer.. kalo takkkkkk,
semua zura nak try buat~

Ain Noraini berkata...

kat sini hujan..bila hujan terasa lapo jer...bila tengok makanan kat rumah zee ni rasa nak telan jer,..burukk tul kan kakain nii..

lieyalatif berkata...

pergh zee!! kejam betul ni...semua menu sedap2 nieh...bikin terliur woooo....

fisrt lieya tergode tgk popia tu...menarik plak tgk isi popia tu...siap ade cheese lagi...nanti lieya nak try laaaa....mesti sedapkan....dah lame gak lieya tak buat popia...boleh le nanti try....

sosej roll oat tu pun kreatif...selalu buat salut telur biase jek...ni ade oat mesti sedap kan...harus dicoba tuh....

bihun singapore tu peberet lieya!!

AnneRaini berkata...

uish menu sedap2 ni kak...ptg2 dpt mkn ni mmg layan.

Kakzakie berkata...

Alahai Zee kalau dah nama ibu masak apa pun anak-anak kita makan sedap aje. Macam kita juga kalau mak masak sedap tak terkata. So.... yg ini kakak tengok pun dah ternganga apa lagi yg dapat menikmatinya..

UmmiAbi berkata...

Wow..sgt ohsem smua mknn tu... Bikin jeles ni..rajin k'zee..hehe

Masya berkata...

semuanya pun mengiurkan tekak ku ini....

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

ni kira tere gak la akak masak..
klo cma lom tentu jadi..eehe..
sedappnye.. :

Mila@Rimbun berkata...

sosej rol tuh nampak sedaplah.. golek dlm telur dulu ke b4 masuk oat?

Zee Suhaini berkata...

yup kak..celup telur dulu..pastu baru golek oat..;p

Cho Zila berkata...

seronoknyer kalau smangat rajin gitukan anak2pun dapat menikmatinyer...

QA's ~ mamapapa berkata...

wahhhh...byknya masak..rajin :))