Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 30 Julai 2013

Biskut Raya | Cornflakes Coklat Dap Dap & Resepi

Salam 21 Ramadhan (^-^)

Rasanya ramai yang dok menghitung hari nak balik kampung kan??? hehe biasa la tu... hero2 sumer dah eksited... hari2 dok tanya bila nak balik... ibunya pon sama ni haaa... tak sabarrrrr nak tempuh jem, mau 10 ke 12 jam jugak kremmm vontot..

Sabtu, ahad lepas kiranya weekend terakhir dok puchong... dari pagi sabtu tu memang dok pulun buat biskut raya, Cornflakes Coklat... memang wajib buat tiap kali raya biskut ni... budak2 suka la coklat kannn pastu rasanya ala-ala wafer gitu... yummy


Setiap kali buat bancuhan mesti ada jer pegawai kastam yang mintak cukai... ahahaha... bankrup ibu nak bayor tau... bukan satu tapi dua... nasib sorang lagi pegawai puasa..

pegawai kastam yang hensemmmm sangatttt

Wokeh, jom cekidaut resipi... aku namakan Cornflakes Coklat Dap Dap... belajar buat ni dari baby sitter along tak lama dulu.. 

Cornflakes Coklat Dap Dap

Step 1
Masukkan cornflakes ke dalam mangkuk dan ramas-ramaskan sikit... takmo besar2 sangat okey

Step 2
Cairkan coklat secara double boil... bila dah cair sikit, masukkan sesudu minyak (tak kisah minyak masak or minyak jagung or minyak zaitun)... tujuannya nak bagi nampak berkilat... shining2 gitu biskut titew... opss jangan masukkan air pulok... kalo terrrmasuk sendiri tanggung... kekeke


Oh ya, coklat ni aku guna dark coklat... cari jer kat kedai bakeri memang ader... kalo tak dapat, boleh jer guna coklat masakan yang kat supermarket... selalunya cap NONA yang aku jumpa... make sure, coklat tadi betul2 cair... pernah aku salah step, coklat tu jadi likat... memang tak bersalut la ngan cornflakes..

Step 3
Bila coklat dah cair elok, terus curahkan ke dalam cornflakes... tak payah nak tunggu coklat sejuk... kalo tunggu sure coklat korang pon dah keras... hihi

Dah curah terus jer gaul hingga sebati... biar semua cornflakes bersalut ngan coklat... buat ni kena cepat2 skit... cuba elakkan dari dok bawah kipas..

cantik dah bersalut... senang kan??

Step 4
Sudukan ke dalam paper cup pastu taburkan coklat rice yang warna warni tu dan simpan seketika ke dalam peti sejuk... kejap jerk tak payah lama2 sangat... agak2 coklat dah mengeras boleh keluarkan dah... terus simpan dalam balang... 

Yeayyyy siap...

Tengs yer along jadi assistant ibu... muncung mulut nak leraikan paper cup... kahkah

Buat ni kan terus teringat ma ngan opah kat kampung... selalu kan, dorang mesti sorok dulu biskut ni dalam lemari... hari raya kuarkan biskut yang beli yang tak seberapa sedap dulu bagi habis... yang ni hidang tuk kami anak beranak sajo... hehehe... bila teringat rasa cam kelakar pon ado... perangai cam budak2... rasa macam dihargai sangat bila dorang suka makan apa yang aku buat... touchinggg ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

21 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

yee senang tu...sue kuih tu tak terbuat lagi...kena buat jugak ni,,adoi

Ibu Lala berkata...

alamak. kite buat cornflake madu je. lambat la bagi resepi. kalau tak leh try yg ni..

huny madu berkata...

Sama....! Semalam kita pun buat biskut ni gak. Sedap kan

UmmiAbi berkata...

Sedapnyer...kiter pn ade pegawai kastam sorang, ummi wat kuih mesti xsempat isi dlm balang, cmner nk bt raya?hehee

Masya berkata...

senang sgtkan.. tp anak sy suka yg madu..

Riedaffya ibrahim berkata...

gigih ye siapkan kuih raya sebelom blk kg....pegawai kastam lak ensem2..cukai2..

AnneRaini berkata...

coklat mmg bebudak suka...tp sy skrg dah makin mls buat kuih letak coklat ni. buih kuih yg xde coklat je..haha

ainnoraini berkata...

anak2 kakain pun suka Cornflakes Coklat ni jugak..
senangkan nak buatnya tuu..

Kakzakie berkata...

Anak bujang pun Zee kalau dah selalu diasuh rajin juga membantu macam Along - suka kakak tengok.
Yg adik-adik along dua tu memanglah jadi pegawai kastam tak pun sebagai juri nak tahu sedap tak sedap.
Biasalah siap kuih mesti dia nak tahu ok ke tak:)

Lieya Von Jay berkata...

nak cuba buat lah.. ^_^

izan mama mia berkata...

ada yg membantu tu bt kerja jd best
yg kerja mencukai tuu yg tak menahan,,, heheeh

Nory Zoulkefle berkata...

rajinnya akak buat kuih...
nory tahun ni kuih tunjuk je..heheh

aTieYusof Family berkata...

Rajinnya buat kuih...siap ada pembantu lagi...
tahn ni sy kuih tunjuk je.. hehe:)

Nafira usof berkata...

eh.. senang lah plak nampak biskut nih.. bahan pon simple2 jer.. bebudak mesti suka kan~ nak try buat lah.. thanks Zee atas resipinye~

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

wah..dah buat kuih raye..
mcm tau2 je cma tgh carik resepi konflek coklat ni...
bahagianyaaaaaaaa dah jumpa.. kopi resepi dulu yek..hih.. :)

balik kpg 12 jam dok dlm kete..?kematuuu vontot :p

zaza nizam berkata...

mcm best!! zaza bru je buat konfleks madu^ mekasih for resepi kak!

Cik Puan Rara berkata...

kalau budak budak mmg suka lah mkn coklat2 ni kan.

Deqla Manjew berkata...

biskut raya feveret nih.. untung la ramai pembantu.. tukang sapu biskut pun ada jugak tu kan.. hahaha.. ;p

Nur Mawarni Sapri berkata...

Tak payah guna mentega ye kak time cairkn coklat tu.?guna minyak je ye

Nur Mawarni Sapri berkata...

Tak payah guna mentega ye kak time cairkn coklat tu.?guna minyak je ye

mama papa berkata...

Double boil saja. Terus curah