Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 15 Julai 2013

Salam Isnin hello holla holli

Salam (^-^)

Cepat jer kan dah 6 ramadhan?? pakat2 dok share juadah buka posa semuanya... alhamdulillah... dapat jugak inspirasi nak masak ape nanti... kalo tidak mau fenin kepala nak pikir... pastu kan, tetiba rasa 'ishhh tak bleh jadi ni, aku pon nak up jugak', ahaha... taknak kalah... layan jer lah erkkk..

Kebetulan jumaat lepas SIL sekeluarga datang dari kelate, jadi ajak dorang buka puasa kat umah sabtu tu... lama tak buat projek masak bebanyak cam gini... sedap tak sedap tawakal jer... maklum la puasa kan... tak boleh nak merasa... elehhh alasan, padahal memang tak pandai masak... ehhh tak sedap pon kena makan tau... kalo tak kecikkkk ati tuan rumah... kekeke

Belah pagi berangkat ke pasar borong dulu... angkut segala barang yang nak dimasak... elok2 dok tengah beli daging, nampak binatang ni... hehe... nak tengok tak???
.
.
.
si angah snap ni tau
.
.

 
amacam... ada berani nak masak??? agak2 korang la, masak ape yang sedap???

Korang rasa aku sanggup tak beli pastu masak?? nooooooonoooooonoooooooo... tengok pon dah nak termuntah... ini kan pulak nak masak pastu makan... sekarang kan, bila si kecik tu tak dengar kata jer, aku sakat ngan kepala lembu... hahaha... sekejapan je la dia takut pastu bila dah lupa dia buat hal balik... 

Okey, jom intai juadah berbuka puasa we'olls pada 4 ramadhan yang lepas... simple jerk pon... sup tulang rusuk, pucuk paku goreng belacan, ikan tuka bakar cicah air asam, talapia goreng, kerang rebus serai, ayam goreng kunyit ngan sambal tomato... 
lagi yang tapaw kat bazar mee kari, mee rebus, kuew tiow goreng ngan nasik goreng si along... penat ibu masak bebanyak cam gini nasik goreng jugak dia mintak pastu kalah gak ngan masakan ibu... hohoho...
 air asam boi ngan teh tarik...
gambor tak berapa ader... ramai sangat family, so bizi la tuan rumah... tak menyempat nak bergambor dah..

 

 

 
Alhamdulillah kenyang... makan pulok ramai2 lagi meriah... 2,3 hari dok buka puasa berdua jer ngan si along... surammmm... si ayah selalunya lepas maghrib baru balik, pastu gi terawih dulu... pas terawih baru makan... nak tunggu jemaah sesama makan memang takkk ler..

Ok, tu baru part yang 'heavy'... jom intai pulok menu moreh... lepas terawih, kumpul ramai makan moreh plak... part ni yang homemade ngan sosej roll bersalut oat... lain2 totally made in bazar ramadhan... hehe

 
'onde-onde / buoh mulong'... kalo sini panggil buah melaka... ni memang wajib tiap kali bulan puasa..
 
 
ni pon sama, roti john... beli sampai 3 paket..

 
bubur 'butir nako'

ada lagi karipap ngan laksa...  ni namanya makan sampai lebam... pukul 12malam baru habis licin..

Hishhh cam tak sabar pulok nak balik kampung... semalam back to normal balik... buka puasa berdua jer ngan si along... kesian dia lambat dapat makan nasik... nasik tak sempat masak :( .. hohoho... salah sape???


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

8 ulasan:

mama aryan berkata...

meriahnya menu..tp memang seronoklah kalu berbuka ramai2 mcm tu,mesti segala makanan licin kan..

errrkkk..kepala lembu tu??? memang tak la akak nak masak,tgk pun dah serammm..

Kakzakie berkata...

Betul-betul makan tu Zee. Kalau rumah kakak sebab tak ramai jadi makanan tak boleh banyak kena pilih aje mana yg nak dimakan aje.

Kalau masak kepala tu jgn lupa berus gigi dia dulu agaknya kan hihi... seram kakak tengok:)

syawalsimpsons berkata...

sedapnya makanan berbuka ni

lieyalatif berkata...

fuhhh mcm ade hah....mmg meriahkalo berbuke ramai2 gini kan zee...sedap2 tgk lauk zee....mmg kalo lieya tu mau bertambah nasi mkn eheheheheeh...

betul tu zee, gitu le kalo pi param....budak2 ni order mcm2 hah..semua die nampak die nak.....takut dah berbuke nanti semua tak larat nak abiskan...sudahnye masuk peti ais gak kang ekekekeekekek....

ishh tekejut tgk kepala lembu tu...tapi kalo org pandai masak mmg menjadi laa .....die akan lapah lidah lembu, mate lembu...isi kan pipi tu ...byk dpt hasilnye kalo pandai lapah....lieya penah tgk org kampung buat dulu....

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

onde tu sedapnyer...

Masya berkata...

meriah menu ada tetamu dtg...

lia berkata...

kepala lembu tu saja tayang lidah ke apa tu he3

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee...

amoih.. meriahnye makanan.. hihi.. alhamdulillah..simple2 pun,air tangan isteri merangkap ibu jgk yg sedap..

kepala lembu ye tu..? errkk erkkk erkk..cma cuma mkn daging ngan paru je.. tu pun kurang.. hihi