Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 23 Julai 2013

Biskut Raya | Tart Nenas Meletop dan Resepi

Salam (^-^)

Sape dah start buat biskut raya?? owhhh aku dah start dah sikit2... ni pon dok menghitung ni, kalo nak harap buat time weekend jer rasa cam tak sempat... ye la, skarang pon dah 15 Ramadhan kan... tinggal 2 kali weekend jer lagi dah raya... bahan2 untuk buat biskut pon aku beli seminggu sebelum puasa lagi... tak kuasa la bulan posa nak gi bersesak beli bahan... tau jer la, aku ni lembik melampau... haha

Belum buat pon hero2 bujang dok tanya bila nak buat... si along siap kata biskut yang ibu buat tersedap di dunia lagi... ngeh ngeh *raya nanti ibu bagi angpow lebih yer*... takde la, setiap anak pon mesti cakap masakan ibu yang paling sedap kannnn... harus bangga tau... rasa cam nak terbang melayang-layang pon ado... pastu dorang dok kutip makan, yang ibu ni pulok kedekut pi la simpan sorok2 skit... cam kesian la pulok... bagi jer la makan... time awal2 ni la tingin nak jamah... dah raya nanti takde lakunya dah biskut ni... kerepek jugak yang laju nak kudap2... tunggu la dah penghujung syawal nanti, baru terhegeh-hegeh carik balik... habuk pon dok kutip jilat... kahkah... pastu si along suh aku simpan bawak balik kampung... memang buat tuk bawak balik kampung la nak oiii... kalo nak jual sorry ler... tak terkejar kot tangan nak membuatnya... 2 tahun lepas ade la aku jual... pastu tahun lepas amik orang punya tolong jual... tahun ni yilekkk... tu pon ada gak yang tanya tapi i dah penat, sowiii... datang ofis pon bersengkang bijik mata, ni pulak nak OT wat biskut... takde kederat wei..

Dah kemain aku punya intro biskut raya kan... moh ler nengok resepi biskut raya pertama aku tahun ni... Tart Nenas Meletop... wahh gitu namanya... cam la letop sangat... aku beli sampai 3kg jem nenas... senang beli yang dah siap... jimat skit masa ngan tenaga nak buat inti... tinggal nak berpeluh tenyeh doh jerk lagi..

 

(mintak izin nak share resepi dari yang empunya resepi yer... aku lupa la sapa punya sebab dah lama sangat aku cilok resepi ni... dulu2 takde blog, so ingat tak penting nak ingat nama2 ni) bab2 resepi ni sensitip... kena hargai jugak penyumbang, jangan dok ikut sedap jer nak ngaku sendiri punya :) haha *pesanan tuk diri sendiri*

Tart Nenas Meletop

Bahan-bahan :- 
60gram Butter, 190gram Majerin, 70gram Gula Halus
1biji Kuning Telur, 1sk Esen Vanilla
350gram Tepung Gandum, 50gram Tepung Jagung (diayak bersama)
Jem Nenas secukupnya

Bahan Glaze (Kilat) :-
1biji Kuning Telur
Sedikit Air

Cara Membuatnya :-
1) Masukkan butter, majerin dan gula halus ke dalam mixer dan gaul hingga sebati 
2) Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul lagi hingga sekata
3) Masukkan tepung yang telah diayak (kalo suka boleh tambahkan susu tepung)
4) Buatkan adunan, letak inti dan gulung... buangkan lebihan yang ada
5) Sapukan bahan glaze diatas biskut 
6) Bakar pada suhu 180deg dalam masa 20minit 

Okey... senang kan?? ohh sebelum buat doh, sila panaskan over terlebih dahulu yer... suhu ngan masa tu sebenarnya bergantung pada oven masing2... aku pakai suhu 165-170deg jer... kalo lebih dari tu rentung la biskut aku... tu pon terpaksa letak dalam paper cup, baru comel molek bawahnya... tak hangus... entah camner jenis oven aku tu pon aku tak tau... kalo tak pakai paper cup memang bawah rentung pastu yang atas tak masak... so korang pandai2 la nak ejas camner yer... ikut kretiviti masing2..

 sekali buat doh boleh dapat 2 1/2 balang... bergantung la saiz besar mana kan... sebalang dalam 51-53 biji..

Kalo malas nak gulung tart, cam lecehhh jer, korang boleh jugak buat yang jenis bunga... just beli jer acuan kelopak bunga tu... asal aku pon nak bentuk bunga tapi tak jumpa2 menda alah tu... gulung pon gulung la...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

19 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

sukanya dengan tart nenas...

Kakzakie berkata...

Kalau gulung kena guna banyak doh dan inti Zee. Tapi kalau yg bunga boleh dapat banyak sikit sebab kurang doh dah inti.. Tapi gulung nampak cantik.

Masya berkata...

peberat ni .. hahaha .. kemain namanya yer.. tart nenas meletop.. mantaplah ... awai lg dah buat kuih, kt x mula lg.. tp anak dah tanya dah ...

lia berkata...

nak alamat, bole raya umah zee... fav lia nih ha3...

syawalsimpsons berkata...

mak sue kata tahun ni nak buat tart nenas..yahoo..save duit tak payah beli..kalo tak tetiap tahun nak membeli tart..pastu belom raya dah abis di kerjakan sue..kakaka

cik dah faridah berkata...

wah rajinnya...kalu dok dkt harus cikdah tempah...
cikdah suka tart nenas..tp thn ni x order pun..nampak gaya kena beli la nnt..

Zee Suhaini berkata...

haa tu la kak..nak cepat wat bunga jer..

Zee Suhaini berkata...

peberet tiap kali raya ni..

Zee Suhaini berkata...

kalo lambat cam tak cukup masa jer masya..kena gak wat skit2..

Zee Suhaini berkata...

boleh jer lia..nanti kiter roger2 k...ada fesbuk tak??hee

Zee Suhaini berkata...

hahaha...makan jer tau erk..ni pon mak dah tepon tanya ada buat tak..terbalik la kiter..

Zee Suhaini berkata...

heee jauh benor nak pos gi ganu nih..

elyna mirsada berkata...

wow my faveret nie..nak ckit,hehe

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya. Suka mkn kuih tat tapi tak rajin nak membuat. Kalau buat pon kuih yg simple & senang jer.

♥ Cm¬™ shIem¬™ ♥ berkata...

Salam K.Zee..

wah dah menyetart buat kuih raye ye..
jelessshhh ai.. ihihi..
mmg nmpk meletops sungguh..

cma pakat tunjuk2 jer.. huhu

hainom OKje berkata...

Terinin nak buat....tapi sure lagi tgk tahap kerajinan hehe...
Yang ni cair kat mulut tak?...

Riedaffya ibrahim berkata...

rajin kak zee buat kuih..sy tunjuk kat kedai je la,,,,hihii

mama aryan berkata...

sedapnya..akak suka tart nenas, tp belum pernah buat sendiri,tahun ni mmg x larat la nak membuat kuih.

PisauNenas berkata...

feveret saya jugak tart nenas gulung ni...


p/s nk promote Alat Buang Duri Nenas